Rychlé, ale efektní recepty z jablek vám zachutnají. Zkuste jablečné růžičky i koláč
Urodilo se vám na zahrádce hodně jablek, nebo jste je dostali a přemýšlíte, co z nich ještě upéct kromě tradičního štrúdlu nebo žemlovky? Máme pro vás tip: upečte kouzelné jablíčkové růžičky z listového těsta nebo koláč s jablečnou růží, obojí je boží. Sladký dezert i moučník by měl být nejen lahodný, ale také lákavě vypadat, což platí u obou receptů dvojnásob. Jsou dost jednoduché na přípravu a podle našeho návodu to bude pro vás hračka.
Jablka jsou nejoblíbenější podzimní ovoce u nás. Zralá jablkakonzumujeme nejlépe čerstvá a neoloupaná, buď se nich přímo zakousneme nebo je nakrájíme či nastrouháme a přidáme do salátů, pohárů a nápojů.
Z jablek se dá vykouzlit spousta dobrot od lahodných moučníků a dezertů (koláče, záviny, žemlovka, jablka v županu atd.) přes džemy, povidla, kompoty, přesnídávky, mošty, sirupy, pyré, šťávy i pálenky až po sušené křížaly nebo léčivý jablečný ocet. Skvělé jsou i k masu, stačí je přidat k pečícímu se vepřovému masu nebo kachně. Stejně tak se dá jablky vylepšit dušené zelí nebobramborový salát.
Pojďme si teď z jablek připravit hned dvě na pohled lákavéa lahodné dobroty.
Rychlé jablíčkové růžičky z listového těsta
Ingredience
- 1 listové těsto
- 6 lžiček meruňkového džemu nebo povidel
- 1 lžička citronové šťávy
- červená jablka (na jednu růžičku je potřeba zhruba 7 plátků jablka)
Postup
Jablka neloupeme, překrojíme na polovinu a vydlabejte jádřinec. Potom ostrým nožem krájíme slabé plátky asi 2 mm silné. Plátky opatrně vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Přidáme citronovou šťávu a necháme přejít varem. Na sítu necháme okapat a vychladnout.
Listové těsto rozválíme a nakrájíme na proužky 5x20cm. Potřemeje rozehřátým džemem např. Extra Jam Meruňka Hamé Sweet nebo povidly. Na delší stranu klademe plátky jablka slupkou ven a řeznou stranou do středu proužku těsta. Plátky se musí částečně překrývat tak, aby tvořily plátky růže.
Potom spodní část každého pruhu těsta přehneme tak, aby zakrývala jablečné plátky asi do poloviny. Opatrně zavineme, konec těsta lehce přimáčkneme, aby růžička držela tvar.
Růžičky posadíme do vymazané formy na muffiny a trochu rozvolníme, aby formu vyplnily. Pečeme 10‒15 minut v troubě předehřáté na 180°C.
Kynutý koláč s jablečnou růží
Ingredience
- 150 ml mléka
- 125 g másla + 50 g na náplň
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 75 g cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového aroma Dr.Oetker
- 900 g jablek
- 5 lžíce meruňkového džemunebo pomerančové marmelády na potření
Postup
Na těsto zahřejeme mléko a necháme vněm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku sdroždím a cukrem. Přidáme vejce, mléko smáslem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto vmíse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 50 minut kynout. Na náplň rozpustíme máslo a vmícháme aroma. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky.
Z těsta na pomoučené pracovní ploše vyválíme plát 35 x 30 cm. Plát potřeme štětcem nebo mašlovačkou máslem saroma a nakrájíme na 5 stejných pruhů 30 x 7 cm. Na každý pruh těsta naskládáme plátky jablek a lehce přitlačíme tak, aby na horním okraji přesahovaly asi o 1 cm.
První pruh zavineme zkratší strany a položíme svisle do středu vymazané formy. Zbývající pruhy ovineme kolem středu. Koláč zakryjeme papírem na pečení, aby příliš nezhnědl. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 50 minut. Ještě horký koláč potřeme rozehřátým džemem a necháme vychladnout.