reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Rychlé, ale efektní recepty z jablek vám zachutnají. Zkuste jablečné růžičky i koláč

Lenka Valjentová , Vydáno: 23.10.2020
Pečeme s jablky: Rychlé jablíčkové růžičky a kynutý koláč s jablečnou růži
Autor: istock.com Pečeme s jablky: Rychlé jablíčkové růžičky a kynutý koláč s jablečnou růži
Urodilo se vám na zahrádce hodně jablek, nebo jste je dostali a přemýšlíte, co z nich ještě upéct kromě tradičního štrúdlu nebo žemlovky? Máme pro vás tip: upečte kouzelné jablíčkové růžičky z listového těsta nebo koláč s jablečnou růží, obojí je boží. Sladký dezert i moučník by měl být nejen lahodný, ale také lákavě vypadat, což platí u obou receptů dvojnásob. Jsou dost jednoduché na přípravu a podle našeho návodu to bude pro vás hračka. Jablka jsou teď na podzim obzvláště šťavnatá a chutná, tak toho využijte.

reklama

Jablka jsou nejoblíbenější  podzimní ovoce u nás. Zralá jablka konzumujeme nejlépe čerstvá a neoloupaná, buď se nich přímo zakousneme nebo je nakrájíme či nastrouháme a přidáme do salátů, pohárů a nápojů. Z jablek se dá vykouzlit spousta dobrot od lahodných moučníků a dezertů (koláče, záviny, žemlovka, jablka v županu atd.) přes džemy, povidla, kompoty , přesnídávky, mošty, sirupy, pyré, šťávy i pálenky až po sušené křížaly nebo léčivý jablečný ocet. Skvělé jsou i k masu, stačí je přidat k pečícímu se vepřovému masu nebo kachně. Stejně tak se dá jablky vylepšit dušené zelí nebo bramborový salát. Pojďme si teď z jablek připravit hned dvě na pohled lákavé a lahodné dobroty.

Zralá jablka konzumujeme nejlépe čerstvá a neoloupaná, buď se nich přímo zakousneme, nebo je nakrájíme či nastrouháme a přidáme do salátů, pohárů, nápojů...
Autor: pixabay.com Zralá jablka konzumujeme nejlépe čerstvá a neoloupaná, buď se nich přímo zakousneme, nebo je nakrájíme či nastrouháme a přidáme do salátů, pohárů, nápojů...

Rychlé jablíčkové růžičky z listového těsta

Ingredience

  • 1 listové těsto
  • 6 lžiček meruňkového džemu nebo povidel
  • 1 lžička citronové šťávy
  • červená jablka (na jednu růžičku je potřeba zhruba 7 plátků jablka)
Jablíčkové růžičky z listového těsta
Autor: archiv Receptyschuti Jablíčkové růžičky z listového těsta

Postup

Jablka neloupeme, překrojíme na polovinu a vydlabejte jádřinec. Potom ostrým nožem krájíme slabé plátky asi 2 mm silné. Plátky opatrně vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Přidáme citronovou šťávu a necháme přejít varem. Na sítu necháme okapat a vychladnout.

Růže z jablek: listové těsto rozválíme, nakrájíme na proužky 5 x 20 cm a potřeme je rozehřátým džemem
Autor: archiv Receptyschuti Růže z jablek: listové těsto rozválíme, nakrájíme na proužky 5 x 20 cm a potřeme je rozehřátým džemem

Listové těsto rozválíme a nakrájíme na proužky 5 x 20 cm. Potřeme je rozehřátým džemem např. Extra Jam Meruňka Hamé Sweet nebo povidly. Na delší stranu klademe plátky jablka slupkou ven a řeznou stranou do středu proužku těsta. Plátky se musí částečně překrývat tak, aby tvořily plátky růže.

Růže z jablek: spodní část pruhu těsta přehneme tak, aby zakrývala jablečné plátky asi do poloviny
Autor: archiv Receptyschuti Růže z jablek: spodní část pruhu těsta přehneme tak, aby zakrývala jablečné plátky asi do poloviny

Potom spodní část každého pruhu těsta přehneme tak, aby zakrývala jablečné plátky asi do poloviny. Opatrně zavineme, konec těsta lehce přimáčkneme, aby růžička držela tvar.

Růže z jablek: růžičky posadíme do vymazané formy na muffiny a trochu rozvolníme, aby formu vyplnily.
Autor: archiv Receptyschuti Růže z jablek: růžičky posadíme do vymazané formy na muffiny a trochu rozvolníme, aby formu vyplnily.

Růžičky posadíme do vymazané formy na muffiny a trochu rozvolníme, aby formu vyplnily. Pečeme 10‒15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Jak chytře využít padaná jablka: Upečte obrácený koláč a žemlovku nebo vyrobte sirup s mátou a jablečný ocet

Spadaná jablka v kuchyni: Upečte obrácený koláč či žemlovku a udělejte sirup nebo jablečný ocet

JABLKO: Jak boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

JABLKO: Jak boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

Kynutý koláč s jablečnou růží

Ingredience

  • 150 ml mléka
  • 125 g másla + 50 g na náplň
  • 500 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 75 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového aroma Dr.Oetker
  • 900 g jablek
  • 5 lžíce meruňkového džemu nebo pomerančové marmelády na potření
Kynutý koláč s jablečnou růží
Autor: archiv Dr.Oetker Kynutý koláč s jablečnou růží

Postup

Na těsto zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku s droždím a cukrem. Přidáme vejce, mléko s máslem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto v míse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 50 minut kynout. Na náplň rozpustíme máslo a vmícháme aroma. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky.

Růže z jablek: na každý pruh těsta naskládáme plátky jablek a lehce přitlačíme tak, aby na horním okraji přesahovaly asi o 1 cm
Autor: archiv Dr.Oetker Růže z jablek: na každý pruh těsta naskládáme plátky jablek a lehce přitlačíme tak, aby na horním okraji přesahovaly asi o 1 cm

Z těsta na pomoučené pracovní ploše vyválíme plát 35 x 30 cm. Plát potřeme štětcem nebo mašlovačkou máslem s aroma a nakrájíme na 5 stejných pruhů 30 x 7 cm. Na každý pruh těsta naskládáme plátky jablek a lehce přitlačíme tak, aby na horním okraji přesahovaly asi o 1 cm.

Růže z jablek: první pruh zavineme z kratší strany a položíme svisle do středu vymazané formy, zbývající pruhy ovineme kolem středu
Autor: archiv Dr.Oetker Růže z jablek: první pruh zavineme z kratší strany a položíme svisle do středu vymazané formy, zbývající pruhy ovineme kolem středu

První pruh zavineme z kratší strany a položíme svisle do středu vymazané formy. Zbývající pruhy ovineme kolem středu. Koláč zakryjeme papírem na pečení, aby příliš nezhnědl. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 50 minut. Ještě horký koláč potřeme rozehřátým džemem a necháme vychladnout.

O pečení s ovocem by vás ještě mohlo zajímat:

Když borůvky hrají hlavní roli: Kynuté borůvkové knedlíky, muffiny džem a ostrá salsa

Když borůvky hrají hlavní roli: kynuté knedlíky, muffiny, džem a ostrá salsa

Švestky v kuchyni: Upečte švestkový koláč nebo kynuté taštičky, uvařte hřejivý sirup či džem s čokoládou

Co udělat ze švestek? Třeba rychlý koláč, kynuté taštičky, hřejivý sirup či švestkový džem s čokoládou

Meruňky krásně voní, prospívají zdraví, dobře vypadají a skvěle chutnají. Upečte si sladký dort i slaný koláč

Jak poznat zralou meruňku a jak udělat sladký i slaný koláč? Využijte sezónu meruněk naplno

Hruška v kuchyni: možností, jak můžeme zpracovat hrušky je mnoho, rozhodně je nenechejme viset na stromě

Hruška v kuchyni: Upečte si hruškový koláč nebo bábovku, skvělá jsou i povidla bez cukru

Třešně bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost a měly by se po sklizni co nejrychleji sníst nebo zpracovat

Jak zpracovat třešně? Vyzkoušejte třešňový sirup, džem nebo koláč

Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy

Proč jíst višně: Zkuste domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu

reklama

Článek je zařazen v: pečení s jablky , jablka , recepty s jablky , jablíčkové růžičky recept , kynutý koláč s jablečnou růží , recept krok za krokem

reklama

Přečtěte si také