Rychlé, ale efektní recepty z jablek vám zachutnají. Zkuste jablečné růžičky i koláč
Jablka jsou nejoblíbenější podzimní ovoce u nás. Zralá jablkakonzumujeme nejlépe čerstvá a neoloupaná, buď se nich přímo zakousneme nebo je nakrájíme či nastrouháme a přidáme do salátů, pohárů a nápojů.
Z jablek se dá vykouzlit spousta dobrot od lahodných moučníků a dezertů (koláče, záviny, žemlovka, jablka v županu atd.) přes džemy, povidla, kompoty, přesnídávky, mošty, sirupy, pyré, šťávy i pálenky až po sušené křížaly nebo léčivý jablečný ocet. Skvělé jsou i k masu, stačí je přidat k pečícímu se vepřovému masu nebo kachně. Stejně tak se dá jablky vylepšit dušené zelí nebobramborový salát.
Pojďme si teď z jablek připravit hned dvě na pohled lákavéa lahodné dobroty.

Pečeme s jablky 9 Zdroj: pixabay.com
Rychlé jablíčkové růžičky z listového těsta
Ingredience
- 1 listové těsto
- 6 lžiček meruňkového džemu nebo povidel
- 1 lžička citronové šťávy
- červená jablka (na jednu růžičku je potřeba zhruba 7 plátků jablka)

Pečeme s jablky 2 Zdroj: archiv Receptyschuti
Postup
Jablka neloupeme, překrojíme na polovinu a vydlabejte jádřinec. Potom ostrým nožem krájíme slabé plátky asi 2 mm silné. Plátky opatrně vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Přidáme citronovou šťávu a necháme přejít varem. Na sítu necháme okapat a vychladnout.

Pečeme s jablky 3 Zdroj: archiv Receptyschuti
Listové těsto rozválíme a nakrájíme na proužky 5x20cm. Potřemeje rozehřátým džemem např. Extra Jam Meruňka Hamé Sweet nebo povidly. Na delší stranu klademe plátky jablka slupkou ven a řeznou stranou do středu proužku těsta. Plátky se musí částečně překrývat tak, aby tvořily plátky růže.

Pečeme s jablky 4 Zdroj: archiv Receptyschuti
Potom spodní část každého pruhu těsta přehneme tak, aby zakrývala jablečné plátky asi do poloviny. Opatrně zavineme, konec těsta lehce přimáčkneme, aby růžička držela tvar.

Pečeme s jablky 5 Zdroj: archiv Receptyschuti
Růžičky posadíme do vymazané formy na muffiny a trochu rozvolníme, aby formu vyplnily. Pečeme 10‒15 minut v troubě předehřáté na 180°C.
Kynutý koláč s jablečnou růží
Ingredience
- 150 ml mléka
- 125 g másla + 50 g na náplň
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 75 g cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového aroma Dr.Oetker
- 900 g jablek
- 5 lžíce meruňkového džemunebo pomerančové marmelády na potření

Pečeme s jablky 6 Zdroj: archiv Dr.Oetker
Postup
Na těsto zahřejeme mléko a necháme vněm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku sdroždím a cukrem. Přidáme vejce, mléko smáslem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto vmíse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 50 minut kynout. Na náplň rozpustíme máslo a vmícháme aroma. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky.

Pečeme s jablky 7 Zdroj: archiv Dr.Oetker
Z těsta na pomoučené pracovní ploše vyválíme plát 35 x 30 cm. Plát potřeme štětcem nebo mašlovačkou máslem saroma a nakrájíme na 5 stejných pruhů 30 x 7 cm. Na každý pruh těsta naskládáme plátky jablek a lehce přitlačíme tak, aby na horním okraji přesahovaly asi o 1 cm.

Pečeme s jablky 8 Zdroj: archiv Dr.Oetker
První pruh zavineme zkratší strany a položíme svisle do středu vymazané formy. Zbývající pruhy ovineme kolem středu. Koláč zakryjeme papírem na pečení, aby příliš nezhnědl. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 50 minut. Ještě horký koláč potřeme rozehřátým džemem a necháme vychladnout.