Jak sklízet a uskladnit jablka: Poznáte, kdy už jsou zralá?

Bez jablek si babí léto snad ani nedovedeme představit. Poradíme, jak poznat, že už jsou jablka zralá a nastal čas je otrhat. A taky jak je uskladnit, abychom si mohli všechny odstíny chuti jablek užívat až do jara.

Jablka sklízíme od konce léta do listopadu, protože existuje nespočet odrůd jabloně domácí (Malus domestica) a každá má svůj čas sklizně. Plody jabloně trháme, jakmile dosáhnou sklizňové zralosti. Začneme-li dříve, riskujeme jejich scvrkávání, hnědnutí slupky a výrazné změny chuti. Také pozdní sklizeň jablek není vhodná, protože ovoce pak bývá moučnaté, plody brzy měknou a jsou náchylné k hnědé hnilobě.

Jak poznat, kdy sklidit jablka

  1. První a nejzřetelnější známkou toho, že už jablíčka dozrála je jejich vybarvení. Každá odrůda vypadá jinak a my bychom měli její barvu dobře znát. Obecně platí, že pěstujeme-li jablka se zelenou slupkou, trháme je, když se začnou vybarvovat do zelenožluta, jablka s červenou slupkou do hnědočervené až zářivě červené barvy.

  2. Nejsme-li si jisti barvou, můžeme zkusit jablkem opatrně pootočit ve směru hodinových ručiček zhruba devadesát stupňů. Je-li plod už zralý, stopka se sama od plodné větve snadno oddělí.

  3. Dalším znakem zralosti jsou, po rozříznutí jablka, semena, která se vybarvují dohněda.

Nenechte si ujít: Jak hrušky správně sklízet a uskladnit na zimu. Z padaných udělejte pečená povidla

Jak zralá jablka trhat

  • Do sklizně zralých jablek bychom se měli pustit výhradně za slunečného či polojasného dne, když neprší, a nejlépe po ránu nebo pozdě odpoledne.

  • Každé jablko při česání rukou jemně nadzdvihneme, plod vezmeme do ruky, nakloníme a prstem jemně zatlačíme na konec stopky. Stopka se snadno oddělí od větévky, nerveme silou.

  • Nikdy netrháme jablka bez stopky, zvláště na uskladnění.

  • Jablka trháme opatrně, aby se nepomačkala slupka. Jedno byť jemné ťuknutí, otlak nebo rýha nehtem dokážou vyrobit celou lísku nahnilých jablek.

  • Zralá a nepoškozená jablka dáme po jednom košíku, přepravky, bedýnky nebo lísky.

  • Pokud máme česáček, bereme do něj vždy jen jedno jablko. Kdybychom do něj nechali spadnout více plodů, budou se na nich dělat otlaky a dlouho nevydrží.

  • Natrhané plody vytřídíme opatrně podle toho, co s nimi budeme dělat – jestli je hned sníme, zpracujeme nebo uskladníme. Z košíku jablka bereme po jednom a přebíráme je hned na místě.

  • Jablka bez stopky nebo mírně poškozená dáváme stranou, protože začínají brzy zahnívat. Můžeme je použít k okamžitému zpracování, třeba na koláč, křížaly, pálenku či jablečný ocet.

  • Nahnilá jablka okamžitě zlikvidujeme.

Jaká jablka uskladnit na zimu?

  • Letní jablka je nejlepší hned sníst, ty neskladujeme. Zimní odrůdy mohou zůstat šťavnaté a chutné až do jara (podle odrůdy), pokud jsou správně uskladněné.

  • Jablka ze zahrady, která chceme uchovat přes zimu, musí být opatrně trhaná, kvalitní,  stoprocentně zdravá, nepoškozená a se stopkou.

Inspirujte se: Z jablek si nasušte křížaly, z hrušek štěpány. Po tradiční pochoutce nepřiberete

Jak jablka skladovat

  • Jablka ukládáme do čistých, nejlépe vydezinfikovaných, vzdušných bedýnek a lísek zásadně stopkou dolů a bubákem nahoru; nedoporučuje se ve více než dvou vrstvách na sobě. Aby plody neměkly, můžeme je v bednách proložit vysušenými hoblinami.

  • Když máme možnost, můžeme ovoce rozložit na dřevěné police.

Ideálním místem na skladování je sklep

  • U sklepa je podstatné, aby byl vzdušný, chladný a čistý. Doporučuje se vydezinfikovat sířením (na 1m³ 10 g sirného knotu).

  • Stěny sklepa je vhodné vybílit vápnem s přídavkem 3% modré skalice, jejímž roztokem můžete i vyčistit bedýnky nebo lísky, které ale musíme nechat dobře vyschnout.

  • Sklep nesmí být příliš teplý, ale ani mráz jablkům neprospívá. Nejvhodnější teplota k uskladnění je kolem 4 °C. V mrazivých dnech ve sklepě nikdy nevětráme!

  • Pro jablka potřebných nejméně 85% relativní vlhkosti vzduchu docílíme kropením podlahy (nikdy ne ovoce!!!), umístěním namočených cihel, nádob s vodou či zvlhčovačů vzduchu.

  • Několikrát týdně kontrolujme stav uskladněných jablek a napadené plody okamžitě zužitkujeme nebo vyhodíme.

  • Abychom nenarušili chuť a vůni jablek, neskladujeme je nikdy společně s cibulí, mrkví, celerem, petrželí, červenou řepou a zejména bramborami.

  • Při správném uložení nám jablíčka mohou vydržet nejen do Vánoc, ale třeba až do jara.

Inspirujte se: Jablíčkové dekorace vás doprovodí na cestě od podzimu do Vánoc

Když nemáme sklep...

Pokud sklep nemáme, můžeme jablka přes zimu skladovat v prázdném skleníku, nevytápěné chodbě, prázdné chladné garáži nebo na balkoně v bedně zevnitř vyložené silnou a souvislou vrstvou polystyrénu. Patří tam však pouze pečlivě vybrané, opatrně trhané, zcela zdravé plody, které zabalíme raději jednotlivě do měkkého papíru.

Zdoje: gardeningknowhow.com;  zahradnickakucharka.czprima-receptar.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také