Jak sklízet a uskladnit jablka. Poznáte, kdy už jsou tak akorát zralá a nastal pravý čas je otrhat?

Jak sklízet jablka a správně je uskladnit na zimu. Kdy jsou tak akorát zralá a nastal čas je otrhat Zdroj: iStock

Jak sklízet jablka a správně je uskladnit na zimu. Kdy jsou tak akorát zralá a nastal čas je otrhat Zdroj: iStock
Jablka sklízíme od konce léta do listopadu, protože existuje nespočet odrůd jabloně domácí (Malus domestica) a každá má svůj čas sklizně. Plody jabloně trháme, jakmile dosáhnou sklizňové zralosti. Začneme-li dříve, riskujeme jejich scvrkávání, hnědnutí slupky a výrazné změny chuti. Také pozdní sklizeň jablek není vhodná, protože ovoce pak bývá moučnaté, plody brzy měknou a jsou náchylné k hnědé hnilobě.

Jablka sklízíme od konce léta do listopadu, protože existuje nespočet odrůd jabloně domácí (Malus domestica) a každá má svůj čaj sklizně. Zdroj: iStock

Jablka sklízíme od konce léta do listopadu, protože existuje nespočet odrůd jabloně domácí (Malus domestica) a každá má svůj čaj sklizně. Zdroj: iStock
Jak poznat, kdy sklidit jablka
- První a nejzřetelnější známkou toho, že už jablíčka dozrála je jejich vybarvení. Každá odrůda vypadá jinak a my bychom měli její barvu dobře znát. Obecně platí, že pěstujeme-li jablka se zelenou slupkou, trháme je, když se začnou vybarvovat do zelenožluta, jablka s červenou slupkou do hnědočervené až zářivě červené barvy.
- Nejsme-li si jisti barvou, můžeme zkusit jablkem opatrně pootočit ve směru hodinových ručiček zhruba devadesát stupňů. Je-li plod už zralý, stopka se sama od plodné větve snadno oddělí.
- Dalším znakem zralosti jsou, po rozříznutí jablka, semena, která se vybarvují dohněda.
Jak zralá jablka trhat
- Do sklizně zralých jablek bychom se měli pustit výhradně za slunečného či polojasného dne, když neprší, a nejlépe po ránu nebo pozdě odpoledne.
- Každé jablko při česání rukou jemně nadzdvihneme, plod vezmeme do ruky, nakloníme a prstem jemně zatlačíme na konec stopky. Stopka se snadno oddělí od větévky, nerveme silou.
- Nikdy netrháme jablka bez stopky, zvláště na uskladnění.
- Jablka trháme opatrně, aby se nepomačkala slupka. Jedno byť jemné ťuknutí, otlak nebo rýha nehtem dokážou vyrobit celou lísku nahnilých jablek.
- Zralá a nepoškozená jablka dáme po jednom košíku, přepravky, bedýnky nebo lísky.
- Pokud máme česáček, bereme do něj vždy jen jedno jablko. Kdybychom do něj nechali spadnout více plodů, budou se na nich dělat otlaky a dlouho nevydrží.
- Natrhané plody vytřídíme opatrně podle toho, co s nimi budeme dělat – jestli je hned sníme, zpracujeme nebo uskladníme. Z košíku jablka bereme po jednom a přebíráme je hned na místě.
- Jablka bez stopky nebo mírně poškozená dáváme stranou, protože začínají brzy zahnívat. Můžeme je použít k okamžitému zpracování, třeba na koláč, křížaly, pálenku či jablečný ocet.
- Nahnilá jablka okamžitě zlikvidujeme.

Jablka ze zahrady, která chceme uchovat přes zimu, musí být opatrně trhaná, kvalitní, stoprocentně zdravá, nepoškozená a se stopkou. Zdroj: iStock

Jablka ze zahrady, která chceme uchovat přes zimu, musí být opatrně trhaná, kvalitní, stoprocentně zdravá, nepoškozená a se stopkou. Zdroj: iStock
Jak jablka skladovat
- Letní jablka je nejlepší hned sníst, ty neskladujeme. Zimní odrůdy mohou zůstat šťavnaté a chutné až do jara (podle odrůdy), pokud jsou správně uskladněné.
- Jablka ze zahrady, která chceme uchovat přes zimu, musí být opatrně trhaná, kvalitní, stoprocentně zdravá, nepoškozená a se stopkou.
- Jablka ukládáme do čistých, nejlépe vydezinfikovaných, vzdušných bedýnek a lísek zásadně stopkou dolů a bubákem nahoru; nedoporučuje se ve více než dvou vrstvách na sobě. Aby plody neměkly, můžeme je v bednách proložit vysušenými hoblinami.
- Když máme možnost, můžeme ovoce rozložit na dřevěné police.
- Ideálním místem na skladování je sklep. U sklepa je podstatné, aby byl vzdušný, chladný a čistý. Doporučuje se vydezinfikovat sířením (na 1m³ 10 g sirného knotu).
- Stěny sklepa je vhodné vybílit vápnem s přídavkem 3% modré skalice, jejímž roztokem můžete i vyčistit bedýnky nebo lísky, které ale musíme nechat dobře vyschnout.
- Sklep nesmí být příliš teplý, ale ani mráz jablkům neprospívá. Nejvhodnější teplota k uskladnění je kolem 4 °C. V mrazivých dnech ve sklepě nikdy nevětráme!
- Pro jablka potřebných nejméně 85% relativní vlhkosti vzduchu docílíme kropením podlahy (nikdy ne ovoce!!!), umístěním namočených cihel, nádob s vodou či zvlhčovačů vzduchu.
- Několikrát týdně kontrolujme stav uskladněných jablek a napadené plody okamžitě zužitkujeme nebo vyhodíme.
- Abychom nenarušili chuť a vůni jablek, neskladujeme je nikdy společně s cibulí, mrkví, celerem, petrželí, červenou řepou a zejména bramborami.
- Pokud sklep nemáme, můžeme jablka přes zimu skladovat v prázdném skleníku, nevytápěné chodbě, prázdné chladné garáži nebo na balkoně v bedně zevnitř vyložené silnou a souvislou vrstvou polystyrénu. Patří tam však pouze pečlivě vybrané, opatrně trhané, zcela zdravé plody, které zabalíme raději jednotlivě do měkkého papíru.
- Při správném uložení nám jablíčka mohou vydržet nejen do Vánoc, ale třeba až do jara.
Zdoje: gardeningknowhow.com, zahradnickakucharka.cz, prima-receptar.cz