Jak sklízet a uskladnit jablka. Poznáte, kdy už jsou tak akorát zralá a nastal pravý čas je otrhat?
Jak sklízet jablka a správně je uskladnit na zimu. Kdy jsou tak akorát zralá a nastal čas je otrhat Zdroj: iStock
Bez barevných, šťavnatých a voňavých jablek si babí léto u nás snad ani nedovedeme představit. Poradíme, jak se dá poznat, že už jsou jablíčka tak akorát zralá a nastal ten správný čas je otrhat ze stromu. A taky jak je správně uskladnit na zimu, abychom si mohli nejrůznější odstíny chuti jablek užívat až do jara.
Jablka sklízíme od konce léta do listopadu, protože existuje nespočet odrůd jabloně domácí (Malus domestica) a každá má svůj čas sklizně. Plody jabloně trháme, jakmile dosáhnou sklizňové zralosti. Začneme-li dříve, riskujeme jejich scvrkávání, hnědnutí slupky a výrazné změny chuti. Také pozdní sklizeň jablek není vhodná, protože ovoce pak bývá moučnaté, plody brzy měknou a jsou náchylné k hnědé hnilobě.
Jablka sklízíme od konce léta do listopadu, protože existuje nespočet odrůd jabloně domácí (Malus domestica) a každá má svůj čaj sklizně. Zdroj: iStock
Jablka sklízíme od konce léta do listopadu, protože existuje nespočet odrůd jabloně domácí (Malus domestica) a každá má svůj čaj sklizně. Zdroj: iStock
Jak poznat, kdy sklidit jablka
- První a nejzřetelnější známkou toho, že už jablíčka dozrála je jejich vybarvení. Každá odrůda vypadá jinak a my bychom měli její barvu dobře znát. Obecně platí, že pěstujeme-li jablka se zelenou slupkou, trháme je, když se začnou vybarvovat do zelenožluta, jablka s červenou slupkou do hnědočervené až zářivě červené barvy.
- Nejsme-li si jisti barvou, můžeme zkusit jablkem opatrně pootočit ve směru hodinových ručiček zhruba devadesát stupňů. Je-li plod už zralý, stopka se sama od plodné větve snadno oddělí.
- Dalším znakem zralosti jsou, po rozříznutí jablka, semena, která se vybarvují dohněda.
Jak zralá jablka trhat
- Do sklizně zralých jablek bychom se měli pustit výhradně za slunečného či polojasného dne, když neprší, a nejlépe po ránu nebo pozdě odpoledne.
- Každé jablko při česání rukou jemně nadzdvihneme, plod vezmeme do ruky, nakloníme a prstem jemně zatlačíme na konec stopky. Stopka se snadno oddělí od větévky, nerveme silou.
- Nikdy netrháme jablka bez stopky, zvláště na uskladnění.
- Jablka trháme opatrně, aby se nepomačkala slupka. Jedno byť jemné ťuknutí, otlak nebo rýha nehtem dokážou vyrobit celou lísku nahnilých jablek.
- Zralá a nepoškozená jablka dáme po jednom košíku, přepravky, bedýnky nebo lísky.
- Pokud máme česáček, bereme do něj vždy jen jedno jablko. Kdybychom do něj nechali spadnout více plodů, budou se na nich dělat otlaky a dlouho nevydrží.
- Natrhané plody vytřídíme opatrně podle toho, co s nimi budeme dělat – jestli je hned sníme, zpracujeme nebo uskladníme. Z košíku jablka bereme po jednom a přebíráme je hned na místě.
- Jablka bez stopky nebo mírně poškozená dáváme stranou, protože začínají brzy zahnívat. Můžeme je použít k okamžitému zpracování, třeba na koláč, křížaly, pálenku či jablečný ocet.
- Nahnilá jablka okamžitě zlikvidujeme.
Jablka ze zahrady, která chceme uchovat přes zimu, musí být opatrně trhaná, kvalitní, stoprocentně zdravá, nepoškozená a se stopkou. Zdroj: iStock
Jablka ze zahrady, která chceme uchovat přes zimu, musí být opatrně trhaná, kvalitní, stoprocentně zdravá, nepoškozená a se stopkou. Zdroj: iStock
Jak jablka skladovat
- Letní jablka je nejlepší hned sníst, ty neskladujeme. Zimní odrůdy mohou zůstat šťavnaté a chutné až do jara (podle odrůdy), pokud jsou správně uskladněné.
- Jablka ze zahrady, která chceme uchovat přes zimu, musí být opatrně trhaná, kvalitní, stoprocentně zdravá, nepoškozená a se stopkou.
- Jablka ukládáme do čistých, nejlépe vydezinfikovaných, vzdušných bedýnek a lísek zásadně stopkou dolů a bubákem nahoru; nedoporučuje se ve více než dvou vrstvách na sobě. Aby plody neměkly, můžeme je v bednách proložit vysušenými hoblinami.
- Když máme možnost, můžeme ovoce rozložit na dřevěné police.
- Ideálním místem na skladování je sklep. U sklepa je podstatné, aby byl vzdušný, chladný a čistý. Doporučuje se vydezinfikovat sířením (na 1m³ 10 g sirného knotu).
- Stěny sklepa je vhodné vybílit vápnem s přídavkem 3% modré skalice, jejímž roztokem můžete i vyčistit bedýnky nebo lísky, které ale musíme nechat dobře vyschnout.
- Sklep nesmí být příliš teplý, ale ani mráz jablkům neprospívá. Nejvhodnější teplota k uskladnění je kolem 4 °C. V mrazivých dnech ve sklepě nikdy nevětráme!
- Pro jablka potřebných nejméně 85% relativní vlhkosti vzduchu docílíme kropením podlahy (nikdy ne ovoce!!!), umístěním namočených cihel, nádob s vodou či zvlhčovačů vzduchu.
- Několikrát týdně kontrolujme stav uskladněných jablek a napadené plody okamžitě zužitkujeme nebo vyhodíme.
- Abychom nenarušili chuť a vůni jablek, neskladujeme je nikdy společně s cibulí, mrkví, celerem, petrželí, červenou řepou a zejména bramborami.
- Pokud sklep nemáme, můžeme jablka přes zimu skladovat v prázdném skleníku, nevytápěné chodbě, prázdné chladné garáži nebo na balkoně v bedně zevnitř vyložené silnou a souvislou vrstvou polystyrénu. Patří tam však pouze pečlivě vybrané, opatrně trhané, zcela zdravé plody, které zabalíme raději jednotlivě do měkkého papíru.
- Při správném uložení nám jablíčka mohou vydržet nejen do Vánoc, ale třeba až do jara.
Zdoje: gardeningknowhow.com, zahradnickakucharka.cz, prima-receptar.cz