22. září 2018 05:20
Markéta ZídkováVyrobte si báječné křížaly z jablek a hrušek
Sušené ovoce je sladší než leckterý pamlsek a zabalené v hezkém pytlíčku poslouží i jako skvělý dárek. Stačí si rozmyslet, zda chcete jablka se šlupkou, s jádřincem, nebo pěkně oloupaná, a následně ovoce sušte. Máte na výběr z několika způsobů. Podívejte se na naše doporučení a tip, aby vám jablka nezhnědla.
První hrušky už jste možná sklidili, pomalu se chystáte na zimní. V sadu už vám dozrávají jablíčka a nastává každoroční otázka, co s nimi. Kromě zavařování či pálení se samozřejmě nabízí i klasické sušení. Vlastní křížaly pak můžete nosit v tašce jako pamlsek na dobu, kdy vás přepadne hlad cestou domů z práce. Můžete jimi obdarovat přátele nebo je zpracovat do vánočního cukroví.
Sušené ovoce si uchová řadu cenných minerálů i vitamínů (jen vitamín C se při sušení znehodnotí). Funguje i jako přírodní projímadlo. Proto ho přihoďte s sebou na cesty, kdy dlouho sedíte v autě a střeva nemohou fungovat tak, jak by měla. Pořádně ho ale vždy rozkousejte, protože ve střevech nabobtná.
Jak připravit křížaly
První krok jste udělali, rozhodli jste se, že část vlastní sklizně usušíte. Fajn. Pak můžete ovoce vzít a nakrájet. Jablka na čtvrtky nebo na plátky, hrušky na čtvrtky. Pokud jste zastánci co nejpřírodnějího stylu, nemusíte ovoce ani loupat, ani vykrajovat jadřinec. Pokud je to na vás moc, odstraňte jadřinec, jablka i oloupejte. Pokud vám nevadí, že výsledný produkt bude mít tmavou, hnědou barvu, nemusí už nic dalšího podnikat. Pokud chcete, aby křížaly měly krásnou světlou barvu, dejte nakrájené ovoce nejprve na minutu do vody s octem či citronem (na litr vody lžíce octu), aby ovoce nezhnědlo. Pokud je máčet nebudete, stane se jen to, že výsledek bude mít tmavší barvu.
Kousky ovoce rozložte na plech či jinou podložku, na kterou se ovoce nepřilepí, řeznou stranou ho dejte nahoru.
Můžete sušit v troubě (dvířka nechte pootevřená, aby vlhkost mohla odcházet, strčte do nich například vařečku), v sušičce nebo i na kamnech (pokud máte například staré elektrické „akumulačky“). Malé dávky můžete sušit i na radiátorech. Základní pravidlo ale zní, že nesmíte nic uspěchat. Sušte ovoce pomalu, teplota vyšší než 85 °C by už zničila vitamíny, barvu a vůni.
Pokud se chystáte sušit větší množství a pravidelně, pořiďte si sušičku na ovoce. Jablka i hrušky zde usušíte za osm až deset hodin. K chuti vám v zimě přijdou i sušené švestky, můžete i nemusíte je vypeckovat. Sušit můžete i exotické ovoce, rajčata, zkoušejte, experimentujte.
(mar)
Mohlo by vás zajímat: