Kuchyně

20. července 2021 08:00

Matouš Hartman

Jedlá soda vyčistí připálený hrnec během chvíle. Postup je jednoduchý

Zapomenete hrnec na plotně, na chvíli odejdete z kuchyně a o malér je postaráno. Naštěstí je tu nejuniverzálnější pomocník v domácnosti: jedlá soda. Pomůže vybělit prádlo, můžete ji použít i na rajčata a dokonce zbaví hrnce připálenin.

Až se vám zase podaří připálit hrnec, nevyhazujte ho. Vyčistěte ho jedlou sodou, kterou najdete vkaždém supermarketu, a je laciná. Pokud ji chcete používat na úklid domácnosti často, doporučujeme zajít do bezobalového obchodu, kde si ji můžete koupit doslova na kila.

Jak vyčistit připálený hrnec jedlou sodou

  1. Záleží na tom, jak moc se vám podařilo hrnec připálit. Většinou ale stačí dvě polévkové lžíce jedlé sody.
  2. Sodu nasypte do hrnce a přilijte vodu tak, aby všechny připáleniny byly pod hladinou.
  3. Dejte hrnec na varnou desku a roztok zahřejte, můžete nechat i projít varem. Už během tohoto procesu, můžete například dřevěnou vařečkou odstraňovat připáleniny, ale mnohdy postačí nechat jedlou sodu působit.
  4. Pokud neodstraníte všechny připáleniny najednou, zopakujte postup ještě jednou.
  5. Jedlou sodu můžete použít i na čištění vnější stěny hrnce. Posypte připálené místo sodou a pokud to materiál hrnce umožňuje, vezměte povrch drátěnkou a následně nečistoty opláchněte.

Další tipy, jak chytře použít jedlou sodu:


Přečtěte si také