Chcete mít dobrá a krásná rajčata? Jedlá soda vám pomůže!
Čerstvě utržená rajčata ze zahrady nebo z balkonu chutnají nejlíp, o tom snad není nutné nikoho přesvědčovat. Abychom měli bohatou úrodu krásných, chutných a zdravých plodů musíme se o rostliny dobře starat a poskytnout jim správnou výživu i ochranu před plísněmi, které je mohou úplně zničit. Nechceme-li na rajčata používat průmyslová hnojiva a postřiky, uděláme si vlastní domácí z jedlé sody!
Jedlá soda, známý multifunkční eko pomocník v domácnosti, se skvěle uplatní taky při pěstování rajčat. Pomáhá snižovat kyselost půdy a podporuje růst i vývoj plodů, ale především se podílí na tom, že rajčata budou zdravější, šťavnatější a taky mnohem sladší, chutnější a červenější.
Rajčata a jedlá soda Zdroj: iStock
Jedlá soda pro sladší a šťavnatější rajčata
Ingredience
- 1 lžíce jedlé sody
- 5 l horké vody
Příprava
Do horké vody nasypeme jedlou soudu, důkladně promícháme a necháme vychladnout. Pokud bychom zalévali rajčata příliš teplou vodou, ublížili bychom jim.
Používání
Každou sazenici na zahradě zalijeme asi půl litrem hnojiva buď brzy ráno nebo pozdě večer za suchého počasí. Aplikujeme jednou za měsíc. Rajčata v nádobách zaléváme jedlou sodou jednou za dva týdny. Nebo trochu jedlé sody přidáme do zeminy po odkvětu, když se začínají vytvářet plody. Zálivka s jedlou sodou prospívá také paprikám, okurkám, patizonům a cuketám.
Jedlá soda proti plísni rajčat
Jedlá soda významně pomáhá rostlinám rajčat bránit se před napadením plísňovými a houbovými chorobami. Vlhké letní počasí a střídání teplot dokonale nahrává největšímu nepříteli rajčat. Pravidelným postřikem z jedlé sody ochráníme rajčata před rozvojem těchto onemocnění, která mohou v mžiku rostliny obsypané zrajícími plody zničit.
Jedlá soda významně pomáhá rostlinám rajčat bránit se před napadením plísňovými a houbovými chorobami. Zdroj: iStock
Jedlá soda významně pomáhá rostlinám rajčat bránit se před napadením plísňovými a houbovými chorobami. Zdroj: iStock
Postřik proti plísni z jedlé sody
Ingredience
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička oleje
- 1 litr studené převařené nebo destilované vody
Příprava
Všechny ingredience promícháme, necháme asi 30 minut odstát a pak ještě důkladně protřepeme.
Používání
Roztok nalijeme do láhve s rozprašovačem a rajčata preventivně každých 10 dní postříkáme. Při napadení aplikujeme každý třetí den.
Zdroje: www.gardenmyths.com, tomatobible.com, growingtomatoes.website