Kuchyně

31. října 2020 08:00

Lenka Valjentová

Halloweenské menu: dýňová polévka, pizza s pavouky a čokoládová pěna zdobená duchy

Strašidelný svátek je tu! K Halloweenu patří dýně, pavouci a pavučiny, kostry, mumie, čarodějnice, strašidla… a taky spousta dobrot! Užijte si magické oslavy jaksepatří, připravili jsme pro vás speciální menu na halloweenskou hostinu: jako polévku můžete podávat magický lektvar s pavučinou tedy dýňovou polévku, jako hlavní chod pizzu zdobenou mumiemi a pavoučky a jako sladkou tečku čokoládovou pěnu s duchy.

Halloween získává stále větší oblibu i u nás – a tak i české, moravské a slezské domovy zdobí 31. října dekorace vpodobě čarodějnic, upírů, duchů či kostlivců. A především svítící vydlabané dýně. Barevně vše je laděné do černé a oranžové, tradičně dominantních barev téhle magické noci. K co nejstrašidelnější výzdobě domu můžeme připojit i stylově prostřený stůl a podávat na němhalloweenskétříchodové menu, které tvoří dýňová polévka, minipizza a čokoládová pěna s pusinkami převlečené do strašidelného kabátu.

Polévka: dýňový magický lektvar s pavučinou

Ingredience

  • 300 g dýně (hokaido, máslová)
  • 200 g mrkve
  • 2 cibule
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje nebo másla
  • sůl
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 800 ml teplého zeleninového vývaru
  • 20 ml smetany Gran Moravia 38 %
  • 30 ml jogurtu

Postup

Na kostičky nakrájíme dýni a mrkev. Na tenké plátky nakrájenou cibuli orestujeme na rozehřátém tuku, přidáme kostičky dýně a mrkve, lehce osolíme. Přidáme badyán, zalijeme vývarem a pomalu vaříme do změknutí zeleniny. Vyndáme badyán a směs rozmixujeme, udržujte teplé. Vidličkou rozmícháme jogurtu se smetanou a špetkou soli. Lektvar nalijeme do mističek na polévku, ještě efektněji působí vmalých vydlabaných dýních! Ozdobíme jogurtovým krémem. Můžete ho nalít do tvaru spirálky, anebo si trošku pohrát a udělat uprostřed tečku a okolo ní několik stále se zvětšujících kruhů. Když pak nožem opakovaně projedeme ze středu na okraj, vytvoří se krásná dekorativní pavučinka.

Hlavní jídlo: mini pizza s mumiemi a pavoučky

Ingredience

  • 1 rajčatový protlak
  • pizza koření (oregano, bazalka majoránka, tymián, rozmarýn, pepř apod.)
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky cukru
  • černé olivy
  • 200 g plátkového sýru
  • 1 balení Pizzy vprášku Dr.Oetker
  • 200 ml studené vody

Postup

Na těsto připravíme směs svodou podle návodu na obale. Těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme na plát 30 x 40 cm. Pomocí rádýlka nebo ostrého nože a kulaté formičky nakrájíme těsto na čtverečky a kolečka. Naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Zrajčatového protlaku, pizza koření, prolisovaného česneku a cukru připravíme směs, kterou potřeme povrch těsta. Na každý čtvereček naneseme rozpůlené olivy jako oči. Sýr nakrájíme na proužky a poklademe na povrch jako obvaz. Na kolečka mini pizz ještě položíme plátky sýra. Vložíme do trouby předehřáté na 210 °C a pečeme asi 20 minut. Na upečená kolečka mini pizz ještě z černých oliv vytvoříme pavoučky. Ihned podáváme.

Dezert: čokoládová pěna zdobená duchy

Ingredience na bílkové pusinky (duchy)

  • 4 bílky
  • 100 g cukru krupice
  • 220 g cukru moučka

Ingredience na čokoládovoupěnu

  • 4 žloutky
  • 200 g kvalitní čokolády svysokým obsahem kakaa
  • 100 g cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání 38%
  • 4 lžíce kvalitního kakaa
  • ¼ lžičky červeného pepře

Postup

Bílky a oba cukry napusinky ušleháme dotuha. Polovinu sněhu dáme do zdobicího sáčku skulatým hladkým otvorem. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme pusinky ve tvaru duchů asi 2 cm vysoké. Druhou polovinu sněhu odložíme stranou na pěnu. Pečeme vtroubě předehřáté na 100 °C zhruba 10 minut. Sníh nesmí začít hnědnout, takže pusinky vdruhé polovině pečeníhlídáme.

Čokoládu nalámeme do kovové misky a v horké vodní lázni mícháme metličkou, dokud se nerozpustí.Na upečené duchy špičkou párátka nebo špejle, kterou namočíme do rozpuštěné čokolády, uděláme oči. Necháme zaschnout.

Žloutky ušleháme scukrem do pěny. Smetanu ušleháme. Žloutky scukrem opatrně smícháme srozpuštěnou čokoládou. Přidáme šlehačku a zbytek sněhové hmoty. Ochutíme nahrubo nadrceným pepřem a kakaem. Opatrně, ale důkladně promícháme. Naplníme do cukrářského sáčku sozdobnou špičkou, upravíme do misek a ozdobíme duchy.

Více o Halloweenu v Česku najdete v našem speciálu

Mohlo by vás ještě zajímat:


Přečtěte si také