Halloweenské menu: dýňová polévka, pizza s pavouky a čokoládová pěna s duchy
Strašidelný svátek je tu! K Halloweenu patří dýně, pavouci a pavučiny, kostry, mumie, čarodějnice, strašidla… a taky spousta dobrot! Užijte si magické oslavy jaksepatří, připravili jsme pro vás speciální menu na halloweenskou hostinu: jako polévku můžete podávat magický lektvar s pavučinou tedy dýňovou polévku, jako hlavní chod pizzu zdobenou mumiemi a pavoučky a jako sladkou tečku čokoládovou pěnu s duchy.
Halloween získává stále větší oblibu i u nás – a tak i české, moravské a slezské domovy zdobí 31. října dekorace vpodobě čarodějnic, upírů, duchů či kostlivců. A především svítící vydlabané dýně. Barevně vše je laděné do černé a oranžové, tradičně dominantních barev téhle magické noci.
NENECHTE SI UJÍT: Halloweenská strašidla si upečte. Dost šílené jsou zelené prsty i mumie na špejli
K co nejstrašidelnější výzdobě domu můžeme připojit i stylově prostřený stůl a podávat na němhalloweenskétříchodové menu, které tvoří dýňová polévka, minipizza a čokoládová pěna s pusinkami převlečené do strašidelného kabátu.
Polévka: dýňový magický lektvar s pavučinou
Ingredience
- 300 g dýně (hokaido, máslová)
- 200 g mrkve
- 2 cibule
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje nebo másla
- sůl
- 2 hvězdičky badyánu
- 800 ml teplého zeleninového vývaru
- 20 ml smetany Gran Moravia 38 %
- 30 ml jogurtu
Příprava
- Na kostičky nakrájíme dýni a mrkev. Na tenké plátky nakrájenou cibuli orestujeme na rozehřátém tuku, přidáme kostičky dýně a mrkve, lehce osolíme. Přidáme badyán, zalijeme vývarem a pomalu vaříme do změknutí zeleniny. Vyndáme badyán a směs rozmixujeme, udržujte teplé. Vidličkou rozmícháme jogurtu se smetanou a špetkou soli.
- Lektvar nalijeme do mističek na polévku, ještě efektněji působí v malých vydlabaných dýních! Ozdobíme jogurtovým krémem. Můžete ho nalít do tvaru spirálky, anebo si trošku pohrát a udělat uprostřed tečku a okolo ní několik stále se zvětšujících kruhů. Když pak nožem opakovaně projedeme ze středu na okraj, vytvoří se krásná dekorativní pavučinka.
Hlavní jídlo: mini pizza s mumiemi a pavoučky
Ingredience
- 1 rajčatový protlak
- pizza koření (oregano, bazalka majoránka, tymián, rozmarýn, pepř apod.)
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky cukru
- černé olivy
- 200 g plátkového sýru
- 1 balení Pizzy v prášku Dr.Oetker
- 200 ml studené vody
Příprava
- Na těsto připravíme směs s vodou podle návodu na obale. Těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme na plát 30 x 40 cm. Pomocí rádýlka nebo ostrého nože a kulaté formičky nakrájíme těsto na čtverečky a kolečka. Naneseme na plech vyložený papírem na pečení.
- Z rajčatového protlaku, pizza koření, prolisovaného česneku a cukru připravíme směs, kterou potřeme povrch těsta. Na každý čtvereček naneseme rozpůlené olivy jako oči. Sýr nakrájíme na proužky a poklademe na povrch jako obvaz. Na kolečka mini pizz ještě položíme plátky sýra. Vložíme do trouby předehřáté na 210 °C a pečeme asi 20 minut.
- Na upečená kolečka mini pizz ještě z černých oliv vytvoříme pavoučky, na čtverčky mumie. Ihned podáváme.
Dezert: čokoládová pěna zdobená duchy
Ingredience na bílkové pusinky (duchy)
- 4 bílky
- 100 g cukru krupice
- 220 g cukru moučka
Ingredience na čokoládovoupěnu
- 4 žloutky
- 200 g kvalitní čokolády svysokým obsahem kakaa
- 100 g cukru krupice
- 250 ml smetany ke šlehání 38%
- 4 lžíce kvalitního kakaa
- ¼ lžičky červeného pepře
Příprava
- Bílky a oba cukry napusinky ušleháme dotuha. Polovinu sněhu dáme do zdobicího sáčku skulatým hladkým otvorem. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme pusinky ve tvaru duchů asi 2 cm vysoké. Druhou polovinu sněhu odložíme stranou na pěnu. Pečeme vtroubě předehřáté na 100 °C zhruba 10 minut. Sníh nesmí začít hnědnout, takže pusinky vdruhé polovině pečení hlídáme.
- Čokoládu nalámeme do kovové misky a v horké vodní lázni mícháme metličkou, dokud se nerozpustí. Na upečené duchy špičkou párátka nebo špejle, kterou namočíme do rozpuštěné čokolády, uděláme oči. Necháme zaschnout.
- Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Smetanu ušleháme. Žloutky s cukrem opatrně smícháme s rozpuštěnou čokoládou. Přidáme šlehačku a zbytek sněhové hmoty. Ochutíme nahrubo nadrceným pepřem a kakaem. Opatrně, ale důkladně promícháme. Naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou, upravíme do misek a ozdobíme duchy.