Halloweenská strašidla si upečte. Dost šílené jsou zelené prsty i mumie na špejli
Upečte si halloweenská strašidla: Dost šílené jsou zelené useknuté prsty nebo mumie a kostlivci na špejli Zdroj: iStock
Halloweenské atmosféře plné oranžových dýní, duchů, čarodějnic a strašidel nelze v těchto dnech uniknout, tak proč se tomu bránit. Doma si můžeme zpříjemnit jinak ponurý přelom října a listopadu třeba přípravou sladkých halloweenských dobrot. Mumie a kostlivci na špejli i zelené useknuté prsty jsou dostatečně strašidelné.
Halloween jako prastarý lidový svátek se má začít slavit 31. října večer a skončit 1. listopadu k ránu – tedy těsně před svátkem Všech svatých a Dušičkami. Tato magická noc symbolizuje propojení světa živých se světem mrtvých. To, že se s ním pojí bujaré dovádění nebo zdánlivě neuctivé strašení je vlastně kompenzace zvážnění a rozjímání, které hned po Halloweenu následuje. Je to podobné, jako když se při venkovských pohřbech šlo na hřbitov smutně a se slzami, ale zpět už zvesela za doprovodu veselé muziky. A v případě Halloweenu je postup obrácený. Jak už naši předkové správně tušili, křehké lidské duši takový kontrast prospívá.
NENECHTE SI UJÍT: Pečený Halloween: Je libo strašidelný dort, mumii z perníku nebo muffiny s pavouky?
Upečte si halloweenská strašidla
Halloween je skvělá příležitost, jak se pěkně vydovádět. Bavit se a trochu se taky bát můžeme i v kuchyni při pečení sladkých halloweenských strašidel a bubáků.
Zelené useknuté prsty
Ingredience
- 125 g másla
- 125 g cukru
- špetka soli
- 1 žloutek
- 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
- 200 g polohrubé mouky
- zelené gelové potravinářské barvivo
- plátky mandlí nebo dýňová semena na nehty
Příprava prstů krok za krokem
- Máslo s cukrem a špetkou soli utřeme dohladka, přidáme žloutek, barvivo (nemusí být, pokud nechceme prsty zelené) a citronovou kůru, promícháme a postupně vmícháme mouku. Vymícháme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a dáme asi na 2 hodiny do lednice.
- Z těsta tvarujeme válečky – prsty (asi 20) a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Z plátků mandlí nebo semínek uděláme nehty, musíme je do těsta dobře přitlačit, aby držely. Nožem pak vytvoříme do těsta zářezy, které budou vypadat jako klouby. Pečeme v troubě předehřáté na 180° C asi 15 minut.
- Gelovými potravinářskými barvami v trubičce můžeme na prsty ještě domalovat třeba červené krvavé šrámy, hnědou a černou špínu nebo udělat fialové nehty, prostě, co nás v tu chvíli napadne.
Halloweenská strašidla na špejli
Ingredience
- 30 g másla
- 80-90 ml vody
- 30 g přírodního kakaa
- 80 g cukru
- 1 vejce
- 3 vanilkové cukry
- 50 bílého jogurtu
- 70 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- na špičku nože jedlé sody
- 30 g strouhaného kokosu
- mouka a tuk na plech
- 100 g mascarpone
- tmavá čokoládová poleva
- bílá čokoládová poleva
Příprava strašidel krok za krokem
- Máslo s kakaem dáme na pánvičku, zalijeme vodou a za stálého míchání krátce povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. V míse vyšleháme vejce s cukrem a 1 vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme jogurt, zchladlou máslovou směs a mouku smíchanou s kypřicím práškem, sodou a kokosem. Krátce vymícháme dohladka. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech a rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 20 minut.
- Korpus necháme vychladnout. Potom ho rozdrobíme do mísy, přidáme mascarpone a zbylé dva vanilkové cukry a ručně vypracujeme dohladka. Z hmoty vytvarujeme váleček a rozdělíme ho na 20 stejných dílů. Necháme tak anebo z každého dílu vytvarujeme kuličku, kost, rakev, prst apod. Dáme na 1–2 hodiny do ledničky ztuhnout.
- Na ozdobení rozpustíme polevy. Špejle přepůlíme, konec špejle namočíme do polevy a zapíchneme ztuhlé hmoty. Necháme v chladničce ztuhnout. Kuličky na špejli namočíme v polevách a ozdobíme na halloweenská strašidýlka podle vlastní fantazie - mumie, duchy, kostlivce… Nakonec necháme dobře ztuhnout.
Zdroje: autorský text