Udělejte si tradiční vánoční vaječný koňak. A zkuste i perníkový nebo mandlový likér
Vánoce bez domácího likéru? Tak to ne! Udělejte si tradiční český vaječňák nebo likér perníkový či mandlový Zdroj: iStock
Co by to bylo za Vánoce, kdyby na stole chyběl domácí sladký likér, ideálně tradiční český vaječňák neboli vaječný koňak. Vaječný likér má u nás bohatou tradici, a jelikož jeho příprava není nijak složitá, chystal a chystá se především doma podle rodinných receptů, které se dědí už po staletí z generace na generaci. Každý zaručeně domácí vaječňák chutná a voní trochu jinak, ale všechny jsou skvělé.
Původ tradičního vaječného likéru je opředený středověkou legendou, jejíž hlavní postavou je francouzský král Ludvík IX. Francouzský (1214–1270). Pověst tvrdí, že autorem lahodného nápoje je sám král, který jednou v noci nemohl spát, a tak v hradní kuchyni experimentoval s vejci, mlékem a alkoholem. Ale je to jen legenda, spíše vaječný likér pochází z východní Anglie, kde již ve středověku rádi popíjeli nápoj s vejci a horkým mlékem, kterému připisovali posilující účinky.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak poznat čerstvá vejce a proč je skladovat špičkou dolů? Naše tipy se vám mohou hodit
Domácí vaječňák
Ať tak, či tak, tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku. Býval populární především mezi bohatou šlechtou, chudí lidé si alkohol potřebný pro jeho výrobu nemohli dovolit. Dnes si všechny ingredience dovolit můžeme, a tak se s chutí pusťme do přípravy svátečního likéru. Navíc si můžeme snadno ohlídat kvalitu a původ vajec a vaječňák jaksepatří vymazlit podle svého. Sladké domácí likéry jsou skvělé na večerní popíjení, do kávy, na polití zmrzlinových pohárů nebo do zákusků a cukroví.
Původ tradičního vaječného likéru je opředený středověkou legendou, jejíž hlavní postavou je francouzský král Ludvík IX. Francouzský (12141270). Zdroj: iStock
Babiččin vaječný koňak
Ingredience
- 600 ml rumu tuzemáku
- 3 vanilkové cukry
- 2 lžíce moučkového cukru
- 6 žloutků
- 2 plechovky salka (slazené kondenzované mléko)
- asi 100 ml smetany na vaření nebo plnotučného mléka
Příprava
Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem vyšleháme nebo utřeme do lesklé pěny. Postupně přidáme obě salka a smetanu na vaření nebo mléko, aby směs nebyla příliš hustá. Šleháme alespoň 5 minut. Nakonec do žloutkové směsi vlijeme rum a důkladně prošleháme, zhruba 5 minut. Vaječný koňak přelijeme do skleněných lahví, uzavřeme a necháme nejméně týden v chladu uležet.
Rychlý mandlový likér
Ingredience
- 1 sáček pudinku s mandlovou příchutí
- 700 ml mléka
- 30 g cukru
- 2 plechovky salka karamel
- 300–400 ml rumu
- 1 lžička mandlového aroma
Příprava
Uvaříme řidší pudink s mlékem a cukrem, necháme ho za občasného míchání vychladnout. Pak do něj vmícháme obě salka a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Přilijeme rum a aroma a ještě asi minutu šleháme. Hotový likér přelijeme do skleněných lahví, uzavřeme a uchováváme v ledničce, spotřebujeme do tří týdnů.
Likér s vůní perníku
Ingredience
- 500 ml rumu
- 1 celá skořice
- 8 hřebíčků
- 2 drcené hvězdičky badyánu
- 3 kuličky nového koření
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 180 ml smetany ke šlehání
- 80 g hořké čokolády
Příprava
Do rumu nasypeme všechno koření (můžeme taky použít 2 lžičky perníkového koření). Na tmavém a chladném místě necháme asi čtyři dny macerovat. Pak scedíme, nejlépe přes papírový kávový filtr. Smetanu v horké vodní lázni zahřejeme a rozpustíme v ní hořkou čokoládu. Vmícháme kondenzované mléko a pečlivě prošleháme. Necháme vychladnout. Přilijeme perníkový rum, promícháme a přelijme do skleněné lahve. Uzavřeme a uchováváme v lednici, spotřebujeme do dvou týdnů.
Zdroje: zoommagazin.iprima.cz, fresh.iprima.cz