návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jak udělat klasický vaječňák? Zkuste i perníkový nebo mandlový likér

Lenka Valjentová , Vydáno: 13.12.2020
České Vánoce bez domácího likéru? Tak to ne! Udělejte si tradiční vaječňák nebo likér perníkový či mandlový
Autor: istock.com České Vánoce bez domácího likéru? Tak to ne! Udělejte si tradiční vaječňák nebo likér perníkový či mandlový
Co by to bylo za Vánoce, kdyby na stole chyběl domácí sladký likér, ideálně tradiční český vaječňák neboli vaječný koňak. Vaječný likér má u nás bohatou tradici, a jelikož jeho příprava není nijak složitá, chystal a chystá se především doma podle rodinných receptů, které se dědí už po staletí z generace na generaci. Každý zaručeně domácí vaječňák chutná a voní trochu jinak, ale všechny mají jedno společné: umějí vyvolat vánoční vzpomínky na dětství, třeba když jsme ho tajně usrkávali u babičky a připadali si tak dospěle... Kdo chce zkusit ještě něco jiného, může si udělat rychlý mandlový likér nebo sváteční likér s vůní perníku. Nejlepších, nejstarších, nejoblíbenějších, nejchutnějších či zaručeně pravých receptů na vaječný likér kolují stovky, tak pro vás taky jeden svůj rodinný mám.

reklama

Původ tradičního vaječného likéru je opředený středověkou legendou, jejíž hlavní postavou je francouzský král Ludvík IX. Francouzský (1214–1270). Pověst tvrdí, že autorem lahodného nápoje je sám král, který jednou v noci nemohl spát, a tak v hradní kuchyni experimentoval s vejci, mlékem a alkoholem. Ale je to jen legenda, spíše vaječný likér pochází z východní Anglie, kde již ve středověku rádi popíjeli nápoj s vejci a horkým mlékem, kterému připisovali posilující účinky. Ať tak, či tak, tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku. Býval populární především mezi bohatou šlechtou, chudí lidé si alkohol potřebný pro jeho výrobu nemohli dovolit.

Sladké domácí likéry: Původ tradičního vaječného likéru je opředený středověkou legendou, jejíž hlavní postavou je francouzský král Ludvík IX. Francouzský (1214–1270)
Autor: istock.com Sladké domácí likéry: Původ tradičního vaječného likéru je opředený středověkou legendou, jejíž hlavní postavou je francouzský král Ludvík IX. Francouzský (1214–1270)

Dnes si všechny ingredience dovolit můžeme, a tak se s chutí pusťme do přípravy svátečního likéru. Navíc si můžeme snadno ohlídat kvalitu a původ vajec a vaječňák vymazlit podle svého. Sladké domácí likéry jsou skvělé na večerní popíjení, do kávy, na polití zmrzlinových pohárů nebo do zákusků a cukroví.

Babiččin vánoční vaječňák

Ingredience

  • 600 ml rumu tuzemáku
  • 3 vanilkové cukry 
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 6 žloutků
  • 2 plechovky salka (slazené kondenzované mléko)
  • asi 100 ml smetany na vaření nebo plnotučného mléka

Příprava

Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem vyšleháme nebo utřeme do lesklé pěny. Postupně přidáme obě salka a smetanu na vaření nebo mléko, aby směs nebyla příliš hustá. Šleháme alespoň 5 minut. Nakonec do žloutkové směsi vlijeme rum a důkladně prošleháme, zhruba 5 minut. Vaječný koňak přelijeme do skleněných lahví, uzavřeme a necháme  nejméně týden v chladu uležet.

Sladké domácí likéry: Babiččin vánoční vaječňák
Autor: pixabay.com Sladké domácí likéry: Babiččin vánoční vaječňák

Rychlý mandlový likér

Ingredience

  • 1 sáček pudinku s mandlovou příchutí
  • 700 ml mléka
  • 30 g cukru
  • 2 plechovky salka karamel
  • 300–400 ml rumu
  • 1 lžička Aroma mandlového Dr.Oetker

Příprava

Uvaříme řidší pudink s mlékem a cukrem, necháme ho za občasného míchání vychladnout. Pak do něj vmícháme obě salka a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Přilijeme rum a aroma a ještě asi minutu šleháme. Hotový likér přelijeme do skleněných lahví, uzavřeme a uchováváme v ledničce, spotřebujeme do tří týdnů.

Sladké domácí likéry: rychlý domácí mandlový likér
Autor: archiv Dr.Oetker Sladké domácí likéry: rychlý domácí mandlový likér

Sváteční likér s vůní perníku 

Ingredience

Příprava

Do rumu nasypeme všechno koření (můžeme taky použít 2 lžičky perníkového koření). Na tmavém a chladném místě necháme asi čtyři dny macerovat. Pak scedíme, nejlépe přes papírový kávový filtr. Smetanu v horké vodní lázni zahřejeme a rozpustíme v ní hořkou čokoládu. Vmícháme kondenzované mléko a pečlivě prošleháme. Necháme vychladnout. Přilijeme perníkový rum, promícháme a přelijme do skleněné lahve. Uzavřeme a uchováváváme v lednici, spotřebujeme do dvou týdnů.

Mohlo by vás taky zajímat:

Jak udělat perníkové koření

Udělejte si domácí perníkové koření. Hlavní roli hrají skořice, hřebíček, fenykl, badyán či zázvor

Pravá vanilka aneb co možná nevíte o tomhle voňavém a sladkém vánočním koření

Co nejspíš nevíte o pravé vanilce, drahém a voňavém vánočním koření

Svatojánský likér z mladých zelených vlašských ořechů podporuje trávení a dobrou náladu

Svatojánský likér z mladých zelených ořechů podporuje trávení a dobrou náladu

Vaječný koňak

Vaječný koňak: Odkud se vzal oblíbený vánoční nápoj

reklama

Článek je zařazen v: domácí likér , vánoční likéry , domácí vaječný koňak , domácí vaječňák , recepty likéry , domácí mandlový likér , perníkový likér , likér s vůní perníku , vánoční sladké likéry

reklama

Přečtěte si také