návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Nové koření patří do perníku i svíčkové a má blahodárné účinky. Léčí bolavé klouby nebo kašel

Lenka Valjentová , Vydáno: 05.11.2020
Aromatické nové koření, kterému se někdy také říká jamajský pepř, piment nebo anglické koření, má palčivou, kořenitou, mírně nasládlou chuť
Autor: istock.com Aromatické nové koření, kterému se někdy také říká jamajský pepř, piment nebo anglické koření, má palčivou, kořenitou, mírně nasládlou chuť
Aromatické nové koření, kterému se někdy také říká jamajský pepř, piment nebo anglické koření, má mírně palčivou, kořenitou, jemně nasládlou chuť. Používáme ho běžně do masových vývarů a omáček, při přípravě masa, zejména zvěřiny a ryb, při nakládání zeleniny a hub, přidává se do těst na perník a vánoční cukroví i do svařeného vína. Nové koření, které v sobě prý spojuje chuť pepře a vůni hřebíčku a skořice, je skvělým kořením, ale také výborným lékem při potížích s trávením, kašlem a rýmou nebo revmatickými bolestmi. Stačí si ho dávat do jídla a budeme se cítit pořád dobře. Anebo si můžeme uvařit čaj proti nachlazení, na podporu trávení nebo si udělat tinkturu na bolavé klouby.

reklama

Nové koření jsou sušené plody pimentovníku pravého (Pimenta dioica). Tropický stálezelený strom vysoký až 15 metrů s oválnými, lesklými listy se pěstuje především v oblastech Střední Ameriky, zejména na Jamajce. Zelené plody zráním fialoví, ale sklízejí se ještě před dosažením plné zralosti (při dozrávání ztrácejí cenné vonné silice) a suší se na slunci.

Sušené bobule pimentovníku pravého jsou o něco větší než pepř, mají hnědou barvu, jemně vrásčitý povrch s malou kruhovitou prohloubeninou. Nové koření má příjemnou vůni připomínající směs hřebíčku, skořice a muškátového oříšku i květu a palčivou chuť, podobnou černému pepři.

Nové koření, které v sobě údajně spojuje chuť pepře  a vůni hřebíčku a skořice, je skvělým kořením, ale také výborným lékem při potížích s trávením, kašlem a rýmou nebo revmatickými bolestmi
Autor: istock.com Nové koření, které v sobě údajně spojuje chuť pepře a vůni hřebíčku a skořice, je skvělým kořením, ale také výborným lékem při potížích s trávením, kašlem a rýmou nebo revmatickými bolestmi

Do střední Evropy se tohle aromatické koření dostalo relativně pozdě, až v 17. století. Oproti již dříve známým druhům exotických koření bylo tedy nové a přišlo z Nového světa, takže se mu u nás začalo říkat nové koření. Pro jeho velkou popularitu v Anglii se také někdy nazývá anglické koření nebo podle země původu jamajský pepř či piment podle stromu, na kterém roste.

Nové koření jsou sušené plody pimentovníku pravého (Pimenta dioica), který se pěstuje především v oblastech Střední Ameriky, zejména na Jamajce
Autor: istock.com Nové koření jsou sušené plody pimentovníku pravého (Pimenta dioica), který se pěstuje především v oblastech Střední Ameriky, zejména na Jamajce

Nové koření je skvělý přírodní lék

Nové koření obsahuje mj. vitaminy A, B (tiamin, niacin, riboflavin, kyselinu listovou) a C, minerály (železo, vápník, draslík, zinek, hořčík atd.), silice a třísloviny, zejména eugenol, quercetin a třísloviny.

Více o léčivých bylinách a koření najdete v našem speciálu

Nové koření má výrazné antibakteriální, antivirové a antimykotické i mírné analgetické účinky. Nové koření posiluje přirozeně imunitu, osvědčilo se při léčení chorob z nachlazení, hlavně kašle a rýmy. Dále zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení, zmírňuje nadýmání a plynatost. Nové koření má schopnost tišit bolesti hlavy a břicha i revmatické bolesti. Zlepšuje krevní oběh, podporuje tvorbu kostní tkáně, je doboru prevencí vzniku osteoporózy. Uklidňuje nervy, pomáhá při stresu a nervozitě, zlepšuje náladu i kvalitní spánek. Odvar z nového koření se vně používá k oplachování špatně se hojících ran a při potížích s pokožkou (akné, plísně, vyrážky).

Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

hřebíček

Zázračný hřebíček: Co si z něj vyrobit a jak ho využít v domácnosti?

Čaj proti nachlazení, kašli a rýmě

Ingredience

Postup

Nové koření a hřebíček najemno nadrtíme nebo umeleme, přidáme skořici a zalijeme vroucí vodou. Zakryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Při nachlazení, především mokrém kašli a rýmě, popíjíme čaj po doušcích dvakrát denně, nejdéle jeden týden.

Nové koření má výrazné antibakteriální, antivirové a antimykotické i mírné analgetické účinky
Autor: istock.com Nové koření má výrazné antibakteriální, antivirové a antimykotické i mírné analgetické účinky

Čaj na podporu trávení a proti nadýmání

Ingredience

Postup

Nové koření, kmín a fenykl smícháme a najemno nadrtíme v hmoždíři nebo umeleme. Přelijeme je vroucí vodou a necháme 10 až 15 minut vyluhovat. Pak scedíme.

Použití

Při potížích s trávením popíjíme vlažný čaj pomalu po doušcích.

Fenyklová semena jsou koření i lék

Fenyklová semínka léčí bolesti břicha a ochutí škvarkovou pomazánku i sušenky

Pěstujeme kmín.

Jak si vypěstovat kmín? Zasejte ho už v březnu

Tinktura z nového koření na bolavé klouby

Ingredience

  • 1 vrchovatá lžíce drceného nového koření
  • 300 ml vysokoprocentního alkoholu

Postup

Kuličky zalijeme alkoholem, dobře uzavřeme a necháme dva až tři týdny na teplém místě. Každý den důkladně protřepeme. Přefiltrujeme přes papírový kávový filtr.

Použití

Tinkturou potíráme dvakrát denně bolavé klouby (revmatismus, dna) nebo namožené svaly.

Nové koření v kuchyni se používá při přípravě masa, především zvěřiny a ryb
Autor: istock.com Nové koření v kuchyni se používá při přípravě masa, především zvěřiny a ryb

Nové koření v kuchyni

Nové koření je v české kuchyni používané zcela běžně celé, drcené a mleté. Má palčivou, ale příjemně kořennou a mírně nasládlou chuť. Celé kuličky nového koření se nejčastěji přidávají do masových vývarů, omáček (svíčková a rajská) a polévek. Často se používá při nakládání zeleniny (kysané zelí, okurky, červená řepa) a hub, přidává se do jablkových a hruškových kompotů, někdy do svařeného vína, grogu a čajů. Nechybí při přípravě masa, zvěřiny, ryb, marinád a paštik. Lehce podrcené kuličky se přidávají do marinád na kuřecí a vepřové maso, nebo do guláše. Mleté nové koření se dává do kořeněných těst na perník nebo vánoční cukroví, bývá součástí perníkového koření. Používá se na ochucení závinů, koláčů, dezertů a tvarohových pomazánek.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Jalovec: Divoké koření, jehož hlavní léčivou náplní je detox a hubnutí

Jalovec pročistí tělo a pomůže zhubnout. Divoké koření užívali už ve starém Egyptě

Jak udělat perníkové koření

Udělejte si domácí perníkové koření. Hlavní roli hrají skořice, hřebíček, fenykl, badyán či zázvor

Objevte všechny barvy pravého pepře, univerzálního koření i nevšedního léku

Pepř černý, zelený, bílý a červený je univerzální koření i nevšední lék

Pepř: nejznámější a nejčastější používané koření na světě

Vypěstujte si vlastní pepř! Návod, jak vám v květináči vyrostou kuličky červeného, zeleného i černého pepře

Tajemství vánočního koření: Muškátový ořech není ořech a muškátový květ není květ

Muškátový ořech a muškátový květ jsou mocná koření: Bojují s mastnou pletí i stresem

Skořice – voňavý pomocník v zimní kuchyni

Skořice – voňavý pomocník v zimní kuchyni

Vanilka, skořice, zázvor: Kvůli mlsání vánočního cukroví nemusíme mít špatné svědomí!

Vanilka, skořice, zázvor aneb Jak koření ve vánočním cukroví pomáhá zdraví

reklama

Článek je zařazen v: nové koření , pimentovník pravý (Pimenta dioica) , piment , jamajský pepř , anglické koření , nové koření lék , nové koření v kuchyni , nové koření a zdraví , čaj proti kašli a rýmě , čaj proti nadýmání , tinktura na bolavé klouby

reklama

Přečtěte si také