reklama

Badyán pomůže při kašli i nadýmání. Nejkrásnější koření tak oceníme nejen na Vánoce

Lenka Valjentová
22. listopadu 2022
Dekorativní badyán je tradiční vánoční koření, které nás svou nezaměnitelnou vůní okouzlí při pečení perníků či popíjení svařeného vína. Jedno z nejkrásnějších koření na světě se hodí na vaření a pečení, na zdobení adventního věnce, sváteční tabule nebo vánočního svícnu. A to ještě není všechno, co badyán dokáže!
reklama

Badyán (říká se mu taky badyánek, hvězdičkové koření, hvězdicový anýz nebo čínský anýz) je sušený plod s lesklými semeny stálezeleného stromu jménem badyáník pravý (Illicium verum), který je doma v jihovýchodní Asii. Díky charakteristickému atraktivnímu tvaru většinou osmicípé hvězdičky si ho s jinými druhy koření nemůžeme splést. Badyán je tvarově asi nejkrásnější koření vůbec. Spolu se skořicí, vanilkou, hřebíčkem, anýzem a muškátovým oříškem u nás patří k tradičnímu vánočnímu koření.

Jak chutná badyán

Badyán má výrazně štiplavou, kořenitě nasládlou chuť a jeho nezaměnitelná vůně připomíná anýz, fenykl nebo lékořici. Badyán si můžeme koupit už drcený nebo mletý, ale nejlepší je celý a před použitím ho umlít či nadrtit v hmoždíři, protože mletím se jeho chuť a vůně rychle uvolňují a vyprchávají. Zvláštní kombinace pálivosti a sladkosti z něj dělá koření sice jemné, ale natolik výrazné, že se má vždy užívat s mírou.

Na co se pouzivá badyán

Badyán se u nás používá nejčastěji při sladkém pečení, je tradiční součástí perníkového koření, přidává se do vánočního cukroví, koláčů a dezertů, používá se do švestkových a hruškových povidel, pomerančových marmelád nebo aromatických džemů a kompotů. Chuťově badyán báječně vylepší čaj, svařené víno, grog a další nápoje na zahřátí. Přidává se do domácích likérů, neměl by chybět například ve svatojánské ořechovce.

Badyán je i součástí tradičního čínského koření pěti vůní, ve kterém se používá společně s hřebíčkem, fenyklem, skořicí a pepřem. V čínské kuchyni jsou dekorativní hvězdičky základním kořením pro přípravu kachny a vepřového masa. Vietnamská kuchyně badyán úplně nejčastěji přidává k hovězím vývarům a polévkám (například Pho Bo).

Badyán účinky

Badyán celkově posiluje organismus, podporuje správné fungování imunitního systému, účinkuje proti virovým infekcím, ulevuje při chorobách z nachlazení, hlavně při bolestech v krku a kašli, pomáhá při angíně. Pomáhá při svalových křečích a revmatismu, zmírňuje potíže se zažíváním, ulevuje při nadýmání, kolikách a podráždění žaludku. Umí také čistit a regenerovat pleť.

Čaj z badyánu

Ingredience

  • 1 hvězdička badyánu
  • 200 ml vroucí vody
  • 1 lžička medu

Příprava

Badyán umeleme nebo nadrtíme v hmoždíři a zalijeme ji 250 ml vroucí vody. Necháme vyluhovat 7 až 10 minut. Scedíme. Před pitím přidáme med.

Užívání

Badyánový čaj je skvělý proti chřipce i angíně, pomáhá při kašli a bolesti v krku. Jako prevenci pijeme čaj dvakrát denně, jako lék třikrát denně. Čaj můžeme ještě ochutit špetkou skořice.

Badyánové kapky

Ingredience

  • 2 lžíce drceného badyánu
  • 7 až 8 lžic vodky nebo jiného čirého min. 40% alkoholu

Příprava

Badyán dáme do láhve a zalijeme alkoholem. Necháme nejméně dva týdny vyluhovat. Každý den několikrát protřepeme. Pak přefiltrujeme, nalijeme do tmavé skleničky a dobře uzavřeme.

Užívání

Při nachlazení užíváme třikrát denně po jídle 15 kapek minimálně deset dní. Zevně je badyánová tinktura vynikající na potírání míst postižených revmatismem.

Čaj na dobré trávení

Ingredience

  • 1lžička drceného badyánu
  • 1lžičku drceného hřebíčku
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • kousek celé skořice
  • 300 ml vroucí vody

Příprava

Koření přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10 až 12 minut vyluhovat. Scedíme. Do čaje můžeme přidat i trochu medu.

Použití

Čaj popíjíme vlažný po doušcích při problémech s trávením, především při nadýmání a plynatosti.

Zdroje: theepicentre.comtasteofhome.comceskozdrave.czcs.wikipedia.org

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama