návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Badyán vyžene viry i bacily z těla. Vánoční koření tak oceníme po celý rok

Lenka Valjentová , Vydáno: 10.11.2020
Badyán, nejkrásnější koření s vánoční vůní a výraznou chutí, vyžene viry i bacily z těla
Autor: istock.com Badyán, nejkrásnější koření s vánoční vůní a výraznou chutí, vyžene viry i bacily z těla
Dekorativní badyán je tradiční vánoční a zimní koření, které nás svou nezaměnitelnou vůní okouzlí při pečení perníků nebo popíjení svařeného vína. Jedno z nejkrásnějších koření na světě se hodí na vaření a pečení, na zdobení adventního věnce, sváteční tabule nebo vánočního svícnu. Není tedy divu, že se krásné osmicípé hvězdičky staly součástí Vánoc. A to ještě není všechno, co badyán dokáže! Jako léčivé koření celkově posiluje organismus, ulevuje při chorobách z nachlazení i potížích s trávením a hlavně pomáhá vyhnat z těla viry i bacily.

reklama

Badyán (říká se mu taky badyánek, hvězdičkové koření, hvězdicový anýz či čínský anýz) je sušený plody stálezeleného stromu jménem  badyáník pravý (Illicium verum), který je doma v jihovýchodní Asii. Díky charakteristickému atraktivnímu tvaru osmicípé hvězdičky si ho s jinými druhy koření nemůžeme splést. Spolu se skořicí, vanilkou, hřebíčkem, anýzem a muškátovým oříškem u nás patří k vánočnímu koření.

Badyán u nás patří spolu se skořicí, vanilkou a hřebíčkem k tradičnímu vánočnímu koření
Autor: istock.com Badyán u nás patří spolu se skořicí, vanilkou a hřebíčkem k tradičnímu vánočnímu koření

Badyán má výraznou, hořce nasládlou chuť a jeho nezaměnitelná vůně připomíná anýz, fenykl či lékořici. Badyán si můžeme koupit už drcený nebo mletý, ale nejlepší je celý a před použitím ho umlít či nadrtit v hmoždíři, protože mletím se jeho chuť a vůně rychle uvolňují a vyprchávají.

Badyán je plod stálezeleného stromu jménem badyáník pravý (Illicium verum), který je doma v jihovýchodní Asii
Autor: istock.com Badyán je plod stálezeleného stromu jménem badyáník pravý (Illicium verum), který je doma v jihovýchodní Asii

Badyán v kuchyni

Badyán se u nás používá nejčastěji při sladkém pečení, je tradiční součástí perníkového koření, přidává se do vánočního cukroví, koláčů a dezertů, používá se do švestkových a hruškových povidel, pomerančových marmelád nebo aromatických džemů a kompotů. Chuťově badyán báječně vylepší čaj, svařené víno, grog a další nápoje na zahřátí. Přidává se do domácích likérů, neměal by chybět například ve svatojánské ořechovce.

Jak udělat perníkové koření

Udělejte si domácí perníkové koření. Hlavní roli hrají skořice, hřebíček, fenykl, badyán či zázvor

Vánoční zavařování: Jak udělat domácí marmeládu z pomerančů třikrát jinak

Jak udělat marmeládu z pomerančů? Vyzkoušejte recepty s rumem nebo zázvorem

Navíc se jedná i o součást tradičního čínského koření pěti vůní, ve kterém se používá společně s hřebíčkem, fenyklem, skořicí a pepřem. V čínské kuchyni jsou dekorativní hvězdičky základním koření pro přípravu kachny a vepřového masa. Vietnamská kuchyně badyán úplně nejčastěji přidává k hovězím vývarům a polévkám (například Pho Bo apod.).

Badyán skvěle chuťově vylepšuje čaj, svařené vín, grog a další nápoje na zahřátí
Autor: istock.com Badyán skvěle chuťově vylepšuje čaj, svařené vín, grog a další nápoje na zahřátí

Badyán vyžene z těla viry a bacily

Badyán obsahuje mj. železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, vitaminy A, C, kyselinu listovou a pantothenovou, pro zdraví jsou významné především látky s antibakteriálními, antivirotickými, antimikrobiálními a protizánětlivými účinky jako jsou  anetol, linalool, kyselina shikimová a oseltamivir.

O bylinkách a koření se více dozvíte v našem speciálu

Badyán celkově posiluje organismus, podporuje správné fungování imunitního systému, účinkuje proti virovým infekcím, ulevuje při chorobách z nachlazení, hlavně při bolestech v krku a kašli. Pomáhá při svalových křečích a revmatismu, zmírňuje potíže se zažíváním, ulevuje při nadýmání, kolikách a podráždění žaludku. Umí také čistit a regenerovat pleť. Silice badyánu pozitivně působí na nervy.

Badyán si můžeme koupit už drcený nebo mletý, ale nejlepší je celý a před použitím ho umlít či nadrtit
Autor: istock.com Badyán si můžeme koupit už drcený nebo mletý, ale nejlepší je celý a před použitím ho umlít či nadrtit

Čaj z badyánu jako zbraň proti virům

Ingredience

  • 1 hvězdička badyánu
  • 200 ml vroucí vody
  • 1 lžička medu

Příprava

Badyán umeleme nebo nadrtíme v hmoždíři a zalijeme ji 250 ml vroucí vody. Necháme vyluhovat 7 až 10 minut. Scedíme. Před pitím přidáme med.

Použití

Badyánový čaj je skvělý jako prevence proti virových chorobách, pomáhá při kašli a bolesti v krku. Jako prevenci pijeme čaj dvakrát denně, jako lék třikrát denně. Čaj můžeme ještě ochutit špetkou skořice. 

Med v horkém čaji nemá žádné léčivé účinky? Vyvracíme 3 největší mýty o medu

Kdy dát med do čaje, aby neztratil léčivé účinky aneb 3 největší medové mýty

Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

Badyánová tinktura

Ingredience

  • 2 lžíce drceného badyánu
  • 7 až 8 lžic vodky nebo jiného čirého min. 40% alkoholu

Příprava

Badyán dáme do láhve a zalijeme alkoholem. Necháme nejméně dva týdny vyluhovat. Každý den několikrát protřepeme. Pak přefiltrujeme, nalijeme do tmavé skleničky a dobře uzavřeme.

Použití

Při nachlazení nebo virové infekci užíváme třikrát denně po jídle 15 kapek minimálně deset dní. Zevně je badyánová tinktura vynikající na potírání míst postižených revmatismem.

Badyánová tinktura  pomáhá při nachlazení nebo virové infekci
Autor: istock.com Badyánová tinktura pomáhá při nachlazení nebo virové infekci

Čaj na dobré trávení

Ingredience

  • 1 lžička drceného badyánu 
  • 1 lžičku drceného hřebíčku
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • kousek celé skořice
  • 300 ml vroucí vody

Příprava

Koření přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10 až 12 minut vyluhovat. Scedíme. Do čaje můžeme přidat i trochu medu.

Použití

Čaj popíjíme vlažný po doušcích při problémech s trávením, především při nadýmání a plynatosti. Při zánětech močových cest vypijeme teplý čaj dvakrát denně.

Mohlo by vás taky zajímat:

Svatojánský likér z mladých zelených vlašských ořechů podporuje trávení a dobrou náladu

Svatojánský likér z mladých zelených ořechů podporuje trávení a dobrou náladu

Tajemství vánočního koření: Muškátový ořech není ořech a muškátový květ není květ

Muškátový ořech a muškátový květ jsou mocná koření: Bojují s mastnou pletí i stresem

Pěstujeme kmín.

Jak si vypěstovat kmín? Zasejte ho už v březnu

hřebíček

Zázračný hřebíček: Co si z něj vyrobit a jak ho využít v domácnosti?

Prasátka z perníku

Prasátka z perníku: Pečené novoroční dárky pro štěstí jsou ihned k jídlu

Perník je starší než chléb, přesto proniká do moderní kuchyně!

Perník je starší než chléb, přesto proniká do moderní kuchyně!

Zdobení perníčků

32 tipů na nejkrásnější zdobení perníčků. Jak připravit perfektní polevu?

Kořeněná špendlíková marmeláda

Kořeněná špendlíková marmeláda

reklama

Článek je zařazen v: badyán , vánoční koření , badyáník pravý (Illicium verum) , badyánová tinktura , badyán vyžene viry , badyánový čaj proti virům , badyán koření , badyán přírodní lék

reklama

Přečtěte si také