reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Udělejte si domácí perníkové koření. Hlavní roli hrají skořice, hřebíček, fenykl, badyán či zázvor

Lenka Valjentová , Vydáno: 08.11.2020
Perníkové koření voní vánoční rodinnou pohodou. Na první pohled je zřejmé, že se používá především do perníku. Můžeme si ho buď koupit už hotové, nebo si ho namíchat sami. Doma připravená směs koření do perníku má samé výhody, předně víme, co do ní dáváme, a můžeme ji přizpůsobit vlastním chuťovým preferencím, protože žádný univerzální recept není, a tak můžeme experimentovat. A taky můžeme udělat jen tolik koření, kolik budeme potřebovat, takže ho zbytečně dlouho neskladujeme. Kromě nenapodobitelné vůně má perníkové koření i mnohé zdravotní benefity, neboť skořice, hřebíček, fenykl, anýz, nové koření, muškátový oříšek, badyán, kardamom či pepř podporují trávení, uklidňují nebo pomáhají léčit chřipku a nachlazení. Máme pro vás 3 oblíbené recepty na domácí perníkové koření, snad si vyberete.

reklama

Každé koření, které je součástí perníkového koření, je samo o sobě jedinečné, takže když je dáme dohromady, získáme unikátní aromatickou směs, která dodá našim perníčkům, perníku z plechu, štrúdlu nebo pečenému masu šmrnc. Můžeme ho přidat i do svařáku, punče nebo nákypu.

Kromě nenapodobitelné vůně prospěje perníkové koření i našemu zdraví. Skořice, hřebíček, fenykl, anýz, nové koření, muškátový květ, muškátový ořech, badyán či kardamom a pepř podporují a urychlují trávení, zklidňují nervy, pomáhají při prevenci a léčbě chorob z nachlazení. Tak se na jednotlivá koření podívejme trochu blíž.

Domácí perníkové koření dodá vánočním perníčkům šmrnc
Autor: istock.com Domácí perníkové koření dodá vánočním perníčkům šmrnc

Anýz

Anýz je jedno z nejstarších koření, jeho vůně a lehce nasládlá chuť připomíná lékořici. Hodí se do sladkého pečiva, k dochucení omáček, polévek a různých druhů ryb a masa, k nakládání červené řepy, červeného zelí a okurek.

Anýz pozitivně působí především na trávicí ústrojí, posiluje žaludek, podporuje chuť k jídlu, odstraňuje žaludeční křeče a nevolnosti. Navíc zabraňuje nadýmání a zvyšuje tvorbu žluče. Ulehčuje vykašlávání a celkově podporuje zdraví dýchacích cest. 

Koření do perníku: anýz je jedno z nejstarších koření, jeho vůně a lehce nasládlá chuť připomíná lékořici.
Autor: istock.com Koření do perníku: anýz je jedno z nejstarších koření, jeho vůně a lehce nasládlá chuť připomíná lékořici.

Badyán

Badyán  je atraktivní svou podobou hvězdice, má vůni velmi podobnou anýzu a příjemně kořeněně nasládlou chuť. U nás se používá hlavně do moučníků, dezertů a vánočního cukroví, přidává se do svařeného vína. 

Badyán se používá jako přírodní antibiotikum a antivirotikum, pomáhá při kašli a tlumí bolesti v krku. Badyánový čaj se používá při revmatických bolestech. Povzbuzuje chuť k jídlu a zmírňuje žaludeční potíže.

Koření do perníku: badyán  je atraktivní svou podobou hvězdice, má vůni podobnou anýzu a příjemně kořeněně nasládlou chuť
Autor: istock.com Koření do perníku: badyán  je atraktivní svou podobou hvězdice, má vůni podobnou anýzu a příjemně kořeněně nasládlou chuť

Fenykl

Fenyklová semena mají lehce štiplavou, nasládlou chuť připomínající anýz a charakteristickou vůni. Používají ke konzervaci zeleniny, do polévek, omáček, k masům, do sladkého pečiva i domácího chleba.

Nálev nebo odvar se využívá hlavně při problémech se  zažíváním a při nachlazení. Příznivě působí na dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, bývá součástí čajových směsí například s bezem černým, lipovým květem, diviznou nebo bezinkami.

Fenyklová semena jsou koření i lék

Fenyklová semínka léčí bolesti břicha a ochutí škvarkovou pomazánku i sušenky

hřebíček

Zázračný hřebíček: Co si z něj vyrobit a jak ho využít v domácnosti?

Hřebíček

Hřebíček má příjemnou, silně aromatickou vůni i chuť. V české kuchyni využívá převážně do sladkých pokrmů, moučníků, ovocných dezertů nebo nákypů. Cibule se zapíchanými hřebíčky nesmí chybět při vaření rýže. Celý hřebíček se dává do punče, svařeného vína, horké čokolády a do čaje.

Hřebíček ničí bakterie a posiluje imunitu. Je protizánětlivý a mírní také příznaky nachlazení. Je vhodný k ošetřování zubů a ústní dutiny. Působí preventivně proti vzniku parodontózy, používá se k dezinfekci ran nebo proti nevolnosti.

Koření do perníku: hřebíček má příjemnou, silně aromatickou vůni i chuť
Autor: istock.com Koření do perníku: hřebíček má příjemnou, silně aromatickou vůni i chuť

Nové koření

Nové koření má palčivou, ale příjemně kořennou chuť, údajně v sobě spojuje chuť a vůni pepře, hřebíčku, skořice i muškátového oříšku. Nejčastěji se přidává do vývarů, omáček a smetanových polévek, marinád na kuřecí a vepřové maso nebo do základu na guláš. Mleté nové koření je častou přísadou do perníku nebo do jablečných koláčů a závinů. Špetka nového koření patří i do rajské omáčky nebo do kečupu.

Nové koření urychluje trávení, zlepšuje stravitelnost těžkých jídel a pomáhá při plynatosti a nadýmání. Má antibiotické a antiseptické účinky, podporuje imunitní systém, pomáhá při chřipce a nachlazení. Odstraňuje bolesti hlavy a revmatické bolesti. Uklidňuje nervy a pomáhá při nespavosti.

Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

Vanilka, skořice, zázvor: Kvůli mlsání vánočního cukroví nemusíme mít špatné svědomí!

Vanilka, skořice, zázvor aneb Jak koření ve vánočním cukroví pomáhá zdraví

Skořice 

Skořice má jedinečnou, kořenně nasládlou vůni. V české kuchyni se uplatní především při pečení vánočního cukroví, štrúdlů a dezertů, dobře se kombinuje s čokoládou, jablky a hruškami. Je výborná s jehněčím a drůbežím masem či v rajské omáčce. Vůně skořice se uplatní v teplé čokoládě, kávě, svařeném víně, čaji nebo punči.

Skořice podporuje trávení, zabraňuje nadýmání a plynatosti a léčí pálení žáhy a nevolnost. Má analgetické, antibakteriální, protiplísňové a antioxidační vlastnosti. Používá se jako afrodiziakum. V kombinaci s medem posiluje imunitu.

 Koření do perníku: skořice má jedinečnou, kořenně nasládlou vůni
Autor: istock.com Koření do perníku: skořice má jedinečnou, kořenně nasládlou vůni

Zázvor

Mletý sušený zázvor se svěží citrusovou vůní není tak ostrý a štiplavý jako čerstvý zázvor. U nás se používá hlavně při pečení moučníků a cukroví, do kompotů a ovocných salátu, ale i ke kořenění masa, drůbeže a ryb, zeleniny, rýže, zvýrazní také nádivky.

Zázvor má silné protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém, snižuje cholesterol, má pozitivní účinky na trávení, dokáže ulevit při migrénách a zlepšuje zrak. Zázvor by měl ulevit i při svalové bolesti kloubů, zánětech kloubů a revmatické artritidě.

Koření do perníku: mletý sušený zázvor není tak ostrý a štiplavý jako čerstvý zázvor
Autor: istock.com Koření do perníku: mletý sušený zázvor není tak ostrý a štiplavý jako čerstvý zázvor

Jak namíchat domácí perníkové koření

Receptů na perníkové koření jsou snad stovky, každý se trochu liší jak použitými ingrediencemi, tak jejich poměry. Jaké druhy koření a v jakém množství do perníkového koření dát, se nedá přesně popsat, takže můžeme vesele zkoušet a experimentovat. Hlavně bychom si neměli zapomenout recept, který nám nejvíc sedí zapsat, abychom příště věděli, jak jsme svou nej perníkovou směs namíchali. Míchání a poměr ingrediencí domácího perníkového koření je vždy tak trochu magie.

Více o bylinách a koření najdete v našem speciálu

4 tipy na domácí přípravu perníkového koření.

  1. Na přípravu perníkového koření můžeme koupit koření mleté nebo celé a teprve doma si umlít ručním mlýnkem nebo jemně nadrtit v hmoždíři pouze takové množství, které potřebujeme.
  2. Všechno mleté či nadrcené koření smícháme a prosejeme přes sítko.
  3. Perníkové koření skladujeme v tmavé skleněné, dobře uzavíratelné nádobě, aby aroma nevyprchalo.
  4. Ideální je nechat koření alespoň týden rozležet. Ale klidně ho můžeme použít hned.
Domácí perníkové koření: skořice, hřebíček, fenykl, anýz, nové koření, muškátový oříšek, badyán, kardamom či pepř
Autor: istock.com Domácí perníkové koření: skořice, hřebíček, fenykl, anýz, nové koření, muškátový oříšek, badyán, kardamom či pepř

3 recepty na koření do perníku

Základní perníkové koření

Pepř: nejznámější a nejčastější používané koření na světě

Vypěstujte si vlastní pepř! Návod, jak vám v květináči vyrostou kuličky červeného, zeleného i černého pepře

Objevte všechny barvy pravého pepře, univerzálního koření i nevšedního léku

Pepř černý, zelený, bílý a červený je univerzální koření i nevšední lék

Perníkové koření s pepřem

2 lžíce zázvoru

Tajemství vánočního koření: Muškátový ořech není ořech a muškátový květ není květ

Muškátový ořech a muškátový květ jsou mocná koření: Bojují s mastnou pletí i stresem

Zázvor pravý (Zingiber officinale)

Je zázvor zelenina, ovoce nebo koření?

Perníkové koření s kardamomem

Mohlo by vás ještě zajímat:

Aromatické nové koření, kterému se někdy také říká jamajský pepř, piment nebo anglické koření, má palčivou, kořenitou, mírně nasládlou chuť

Nové koření patří do perníku i svíčkové a má blahodárné účinky. Léčí bolavé klouby nebo kašel

Med v horkém čaji nemá žádné léčivé účinky? Vyvracíme 3 největší mýty o medu

Kdy dát med do čaje, aby neztratil léčivé účinky aneb 3 největší medové mýty

Pečený Halloween: Je libo strašidelný dort, mumie z perníku nebo muffiny s pavouky?

Pečený Halloween: Je libo strašidelný dort, mumii z perníku nebo muffiny s pavouky?

Vánoční medové perníčky: Jednoduché a hned měkké!

Vánoční medové perníčky: Jednoduché a hned měkké!

Vánoční perníčky

Všestranné vánoční perníčky: Vyrobíte z nich věnce, řetězy, ozdoby i závěsy!

Zdobení perníčků

32 tipů na nejkrásnější zdobení perníčků. Jak připravit perfektní polevu?

reklama

Článek je zařazen v: koření do perníku , perníkové koření DIY , skořice , badyán , fenykl , anýz , hřebíček , koření exotické , zázvor , pepř , kardamom , nové koření

reklama

Přečtěte si také