Vánoce

24. listopadu 2023 08:00

Lenka Valjentová

Udělejte si domácí perníkové koření. Hlavní roli hrají skořice, hřebíček, badyán, anýz či zázvor

Perníkové koření voní vánoční rodinnou pohodou. Na první pohled je zřejmé, že se používá především do perníku. Můžeme si ho buď koupit, nebo si ho namíchat sami. Doma připravená směs koření do perníku má samé výhody. Především víme, co do ní dáváme a můžeme ji přizpůsobit vlastním chuťovým preferencím. A protože univerzální recept není, tak můžeme experimentovat.

Každé koření, které je součástí perníkového koření, je samo o sobě jedinečné, takže když je dáme dohromady, získáme unikátní aromatickou směs, která dodá našim perníčkům, perníku z plechu, štrúdlu nebo i pečenému masu šmrnc. Můžeme ho přidat taky do svařáku a punče.

Na co je dobré perníkové koření

Kromě nenapodobitelné vůně prospěje perníkové koření i našemu zdraví. Skořice, hřebíček, fenykl, anýz, nové koření, muškátový květ, muškátový ořechbadyán či kardamom a pepř podporují a urychlují trávení, zklidňují nervy, pomáhají při prevenci a léčbě chorob z nachlazení. Tak se na některá koření podívejme trochu blíž.

Anýz

Anýz je jedno z nejstarších koření, jeho vůně a lehce nasládlá chuť připomíná lékořici. Hodí se do sladkého pečiva, k dochucení omáček, polévek a různých druhů ryb a masa, k nakládání červené řepy, červeného zelí a okurek.

Anýz pozitivně působí především na trávicí ústrojí, posiluje žaludek, podporuje chuť k jídlu, odstraňuje žaludeční křeče a nevolnosti. Navíc zabraňuje nadýmání a zvyšuje tvorbu žluče. Ulehčuje vykašlávání a celkově podporuje zdraví dýchacích cest.

Badyán

Badyán je atraktivní svou podobou hvězdice, má vůni velmi podobnou anýzu a příjemně kořeněně nasládlou chuť. U nás se používá hlavně do moučníků, dezertů a vánočního cukroví, přidává se do svařeného vína.

Badyán se používá jako přírodní antibiotikum a antivirotikum, pomáhá při kašli a tlumí bolesti v krku. Badyánový čaj se používá při revmatických bolestech. Povzbuzuje chuť k jídlu a zmírňuje žaludeční potíže.

Fenykl

Fenyklová semena mají lehce štiplavou, nasládlou chuť připomínající anýz a charakteristickou vůni. Používají ke konzervaci zeleniny, do polévek, omáček, k masům, do sladkého pečiva i domácího chleba.

Nálev nebo odvar z fenyklu se využívá hlavně při problémech se zažíváním a při nachlazení. Příznivě působí na dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, bývá součástí čajových směsí například s bezem černým, lipovým květem, diviznou nebo bezinkami.

Hřebíček

Hřebíček má příjemnou, silně aromatickou vůni i chuť. V české kuchyni se využívá převážně do sladkých pokrmů, moučníků, ovocných dezertů nebo nákypů. Cibule se zapíchanými hřebíčky nesmí chybět při vaření rýže. Celý hřebíček se dává do punče, svařeného vína, horké čokolády a do čaje.

Hřebíček ničí bakterie a posiluje imunitu. Je protizánětlivý a mírní také příznaky nachlazení. Je vhodný k ošetřování zubů a ústní dutiny. Působí preventivně proti vzniku parodontózy, používá se k dezinfekci ran nebo proti nevolnosti.

Nové koření

Nové koření má palčivou, ale příjemně kořennou chuť, údajně v sobě spojuje chuť a vůni pepře, hřebíčku, skořice i muškátového oříšku. Nejčastěji se přidává do vývarů, omáček a smetanových polévek, marinád na kuřecí a vepřové maso nebo do základu na guláš. Mleté nové koření je častou přísadou do perníku nebo do jablečných koláčů a závinů. Špetka nového koření patří i do rajské omáčky nebo do kečupu.

Nové koření urychluje trávení, zlepšuje stravitelnost těžkých jídel a pomáhá při plynatosti a nadýmání. Má antibiotické a antiseptické účinky, podporuje imunitní systém, pomáhá při chřipce a nachlazení. Odstraňuje bolesti hlavy a revmatické bolesti. Uklidňuje nervy a pomáhá při nespavosti.

Skořice

Skořice má jedinečnou kořenně nasládlou vůni. V české kuchyni se uplatní především při pečení vánočního cukroví, štrúdlů a dezertů, dobře se kombinuje s čokoládou, jablky a hruškami. Je výborná s jehněčím a drůbežím masem či v rajské omáčce. Vůně skořice se uplatní v teplé čokoládě, kávě, svařeném víně, čaji nebo punči.

Skořice podporuje trávení, zabraňuje nadýmání a plynatosti a léčí pálení žáhy a nevolnost. Má analgetické, antibakteriální, protiplísňové a antioxidační vlastnosti. Používá se jako afrodiziakum. V kombinaci s medem posiluje imunitu.

Zázvor

Mletý sušený zázvor se svěží citrusovou vůní není tak ostrý a štiplavý jako čerstvý zázvor. U nás se používá hlavně při pečení moučníků a cukroví, do kompotů a ovocných salátu, ale i ke kořenění masa, drůbeže a ryb, zeleniny, rýže, zvýrazní také nádivky.

Zázvor má silné protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém, snižuje cholesterol, má pozitivní účinky na trávení, dokáže ulevit při migrénách a zlepšuje zrak. Zázvor by měl ulevit i při svalové bolesti kloubů, zánětech kloubů a revmatické artritidě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 32 tipů na nejkrásnější zdobení perníčků. Jak připravit perfektní polevu?

Jak namíchat domácí perníkové koření

Receptů na perníkové koření jsou snad stovky, každý se trochu liší jak použitými ingrediencemi, tak jejich poměry. Jaké druhy koření a v jakém množství do perníkového koření dát, se nedá přesně popsat, takže můžeme vesele zkoušet a experimentovat. Míchání a poměr ingrediencí domácího perníkového koření je vždy tak trochu magie. Hlavně doporučuji zapsat si recept, který nám nejvíc sedí, abychom příště věděli, jak jsme tu svou nej perníkovou směs namíchali. Já osobně používám dva díly skořice a dva díly badyánu a po jednom dílu anýzu, nového koření, hřebíčku a fenyklových semínek.

Příprava perníkového koření

  1. Na přípravu perníkového koření můžeme koupit koření mleté nebo celé a teprve doma umlít ručním mlýnkem nebo jemně nadrtit v hmoždíři pouze takové množství, které potřebujeme.
  2. Všechno mleté či nadrcené koření smícháme a prosejeme přes sítko.
  3. Perníkové koření skladujeme v tmavé skleněné, dobře uzavíratelné nádobě, aby aroma nevyprchalo.
  4. Ideální je nechat koření alespoň týden rozležet. Ale klidně ho můžeme použít hned.

Základní perníkové koření

Perníkové koření s pepřem

Perníkové koření s kardamomem

Zdroje: cs.wikipedie.org, bylinkyprovsechny.cz, 1001voyagesgourmands.com


Přečtěte si také