reklama

Zdobená vánoční bábovka zkrášlí sváteční tabuli. Vykouzlíte ji na poslední chvíli

Simona Sedláčková
23. prosince 2020
Okolo vás už mají všichni dávno napečené krabice vánočního cukroví, a vy jste se k tomu ještě nedostali? Nevadí! Bábovku upečete za chvilku, a pak si jenom trochu pohrajete s jejím slavnostním kabátkem. Uvidíte, že si nakonec na cukroví nikdo ani nevzpomene.
reklama

Pracné pečení vánočního cukroví už hoďte za hlavu a vytáhněte raději svůj oblíbený recept na bábovku. A pokud žádný vzásobě nemáte, dvajsmepro vás připravili. Dáte si perníkovou nebo smetanovou? Nebo raději zůstanete u tradiční piškotové či třené?

Voňavá bábovka zlitého perníku

Perníková bábovka, se svou typickou vůní, bude slavnostní vánoční tabuli slušet asi nejlépe.

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • ½ l mléka
  • 200 ml oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do perníku

1. Vmíse pečlivě promíchejte všechny sypké suroviny (mouku, cukr, kakao a prášek do perníku.

2. Přilijte mléko a olej a opět důkladně vařečkou promíchejte. Nemusíte používat mixér, stačí jen ruční promíchání.

3. Těsto nalijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku a pečte asi 40 minut na 180 °C.

Vláčná bábovka ze smetany

Smetanové těsto je velmi tuhé, ale nebojte se, je to tak vpořádku. Smetana bábovce zaručí vláčnost, která nám u klasických, piškotových bábovek občas chybí.

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g krystalového cukru
  • 250 mlsmetany ke šlehání
  • 3 celá vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kousek másla a hrubou mouku na vysypání formy

1. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

2. Celá vajíčka rozmíchejte krátce vmíse se smetanou ke šlehání.

3. Vmisce smíchejte mouku, oba cukry a prášek do pečiva a po lžících přidávejte do mísy, za stálého šlehání šlehačem, nastaveným na střední rychlost.

4. Směs nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku. Určitě se vám bude zdát, že je těsta na bábovkovou formu málo. Bábovka však krásně vyběhne a po upečení bude forma celá zaplněná.

Pečte na 150 °C, asi 50 minut.

Jak nazdobit bábovku pro vánoční tabuli

Máte-li doma formu na bábovku vzajímavém a netradičním tvaru, je ten správný čas na její využití. Závěje moučkového cukru ji dozdobí úplně dostatečně.

Nezapomeňte ani na cukrovou polevu spořádnou porcí citronové šťávy. Hlavně perníkové bábovce bude hodně slušet!

Na ozdobu bábovky využijte i tropické ovoce. Například karambolu můžete nakrájet na dokonalé vánoční hvězdy.

Vánoční bábovku krásně ozdobí a chuťově doplní i vlašské ořechy a báječné americké brusinky.

Na slavnostní ozdobu můžete využít i živé květiny. Jak známo, růže jsou dokonce jedlé.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama