Zdobená vánoční bábovka zkrášlí sváteční tabuli. Vykouzlíte ji na poslední chvíli
Okolo vás už mají všichni dávno napečené krabice vánočního cukroví, a vy jste se k tomu ještě nedostali? Nevadí! Bábovku upečete za chvilku, a pak si jenom trochu pohrajete s jejím slavnostním kabátkem. Uvidíte, že si nakonec na cukroví nikdo ani nevzpomene.
Pracné pečení vánočního cukroví už hoďte za hlavu a vytáhněte raději svůj oblíbený recept na bábovku. A pokud žádný v zásobě nemáte, dva jsme pro vás připravili. Dáte si perníkovou nebo smetanovou? Nebo raději zůstanete u tradiční piškotové či třené?
Voňavá bábovka z litého perníku
Perníková bábovka, se svou typickou vůní, bude slavnostní vánoční tabuli slušet asi nejlépe.
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- ½ l mléka
- 200 ml oleje
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do perníku
1. V míse pečlivě promíchejte všechny sypké suroviny, tedy mouku, cukr, kakao a prášek do perníku.
2. Přilijte mléko a olej, a opět důkladně vařečkou promíchejte. Nemusíte používat mixér, stačí jen ruční promíchání.
3. Těsto nalijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku a pečte asi 40 minut na 180 °C.
Vláčná bábovka ze smetany
Smetanové těsto je velmi tuhé, ale nebojte se, je to tak v pořádku. Smetana bábovce zaručí vláčnost, která nám u klasických, piškotových bábovek občas chybí.
- 300 g hladké mouky
- 250 g krystalového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 celá vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- kousek másla a hrubou mouku na vysypání formy
1. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
2. Celá vajíčka rozmíchejte krátce v míse se smetanou ke šlehání.
3. V misce smíchejte mouku, oba cukry a prášek do pečiva a po lžících přidávejte do mísy, za stálého šlehání šlehačem, nastaveným na střední rychlost.
4. Směs nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku. Určitě se vám bude zdát, že je těsta na bábovkovou formu málo. Bábovka však krásně vyběhne a po upečení bude forma celá zaplněná.
Pečte na 150 °C, asi 50 minut.
Jak nazdobit bábovku pro vánoční tabuli
- Máte-li doma formu na bábovku v zajímavém a netradičním tvaru, je ten správný čas na její využití. Závěje moučkového cukru ji dozdobí úplně dostatečně.
- Máte k dispozici plech s maličkými formami na bábovičky? I těm to bude o Vánocích na stole slušet.
- Nezapomeňte ani na cukrovou polevu s pořádnou porcí citronové šťávy. Hlavně perníkové bábovce bude hodně slušet!
- Pokud dáváte před citronovou polevou přednost čokoládě, i ta dokáže obyčejnou bábovku pořádně vylepšit.
- Na ozdobu bábovky využijte i tropické ovoce. Například karambolu můžete nakrájet na dokonalé vánoční hvězdy.
- Výborné budou i obyčejné mandarinky, které oloupete a rozdělíte na jednotlivé dílky nebo naopak celé oloupané plody můžete jen překrojit na polovinu.Hlavně nezapomeňte odstranit semena.
- Vánoční bábovku krásně ozdobí a chuťově doplní i vlašské ořechy a báječné americké brusinky.
- Na slavnostní ozdobu můžete využít i živé květiny. Jak známo, růže jsou dokonce jedlé, ale na tyhle zimní, z květinářství, si raději nechte zajít chuť.
Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek