Vyhledávání

Vlašské ořechy, plody ořešáku královského nebo i vlašského (Juglans regia) patří mezi nejzdravější potraviny. obsahují více než 70 % tuků, 18 % proteinů a 3 % sacharidů. Tuky obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, zejména kyselinu linolovou a linoleovou, dále kyselinu kávovou a kyselinu neo-chlorogenovou. Dále obsahují flavonoidy, terpeny, chinony, třísloviny, taniny, vitaminy skupiny B, C a E a důležité minerální látky, např. vápník, draslík, železo a fosfor.
Hrst ořechů denně
Vlašské ořechy jsou výborná potrava pro náš mozek, což dokazuje také vzhled jejich jádra, které se právě mozku podobá. Zejména děti a lidi pracující duševně by měli denně sníst hrst ořechů. Ořechy nám dodávají vlákninu, takže jsou vhodným doplňkem při hubnutí a také při problémech spojených se zažíváním, jako jsou zácpa či průjem. Pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je deprese, stres, podrážděnost, úzkost apod. Také pomáhají odstraňovat únavu a předcházet vzniku srdečních onemocnění. Mají pozitivní vliv na vlasy, nehty a pokožku, a dokonce na potencí a plodnost.
Listy a skořápky také léčí
Nálev z listů se velmi uplatňuje při různých kožních chorobách, pomáhá léčit ekzémy. Je namístě při žaludečních potížích, zánětech ústní dutiny, je výborným lékem při snižování hladiny cukru v krvi. Při vnějším použití ořešáku se mladé spařené listy přikládají na postižená místa, pomáhají při špatně se hojících ranách, vředech a akné apod. Silný odvar z ořechového listí odstraňuje nadměrné pocení nohou a údajně dokáže zkrotit i hemoroidy.
Ořechový čaj proti kašli
Ingredience
- skořápky 20 středně velkých vlašských ořechů
- 600 ml vody
Postup
Skořápky dobře omyjeme, zalijeme vodou a necháme nejméně 12 a nejvíce 20 hodin macerovat. Scedíme.
Použití
Toto množství vypijeme při kašli ve třech dávkách během dne.
6 dobrých rad, kdy a jak vlašské ořechy sklízet
- Sklizeň ořechů pozdních odrůd, které jsou na uskladnění nejvhodnější, vrcholí v říjnu.
- Správnou zralost poznáme tak, že ořechy jsou ještě stále ukryty v zeleném obalu, který už začíná místy černat a samovolně pukat.. Někdy se ze zelené slupky plod vyloupne úplně sám a spadne na zem.
- Sklizni můžeme pomoci setřásáním dlouhou tyčí na konci s hákem, nikdy však ořechy neklátíme – dochází k poškození větví ořešáku a ořechy mohou být nedozrálé.
- Předčasně sklizené ořechy nebudou mít správnou chuť a často ještě ve skořápce zplesniví nebo jádro předčasně seschne a nebude dobré.
- Ořechy se nám budou ze země lépe sbírat, posekáme-li pod stromem trávu ještě před sklizní.
- Vlašáky bychom měli sbírat pravidelně. Pokud je necháme povalovat delší dobu v trávě, zplesniví. Plody by neměly zůstat spadlé pod stromem déle než 2 dny.
8 tipů, jak vlašské ořechy uchovat na Vánoce
- Když ořechy sesbíráme a zbavíme je slupek, musíme je usušit. Kdybychom přeskočili sušení, navlhlé ořechy uhnijí. Celé ořechy rozprostřeme v jedné vrstvě a necháme 4 až 6 týdnů sušit v suché a teplé místnosti. Nikdy je nestěhujeme z venku do uzavřené místnosti a naopak.
- Skladování ořechů není zrovna snadné, protože mohou snadnou žluknout. Na uskladnění jsou vhodné jen ořechy na stromě řádně vyzrálé a s neporušenou skořápkou. Poškozené nebo předčasně sklizené ořechy se světlým jádrem nevydrží, jádro seschne nebo zplesniví. Takové ořechy hned spotřebujeme. Plody s viditelnými stopami plísně a zabarvené, ale i scvrklá jádra raději vyhodíme.
- Nejdéle vydrží ořechy ve skořápce – skořápka totiž pomáhá regulovat vlhkost a teplotu; zároveň nepropouští vzduch, a tak jádro nezačne žluknout. Vlašské ořechy na uskladnění musí být zdravé a dobře usušené, aby nezplesnivěly.
- Sušené celé ořechy naskládáme do bedýnek vyložených papírem, síťových pytlů nebo papírových tašek. Dbáme na to, aby nezvlhly.
- Nevyloupané ořechy vydrží dlouho, když je naložíme do soli. Do vyvařené a suché velké zavařovací sklenice nebo hliněného hrnce střídavě dáváme vrstvy ořechů a směsi z hrubé soli, kokosového vlákna a dokonale suchých hoblin z tvrdého dřeva. Dobře upěchujeme. Nádobu uzavřeme a uložíme na tmavém a chladném místě.
- Vyloupaná jádra ořechů můžeme skladovat v mrazáku či v ledničce v uzavřené nádobě nebo hermeticky uzavřených sáčcích, aby ořechy nenatáhly pachy ostatních potravin.
- Jádra také můžeme zavařit: do vymytých a suchých sklenic naskládáme ořechy, sklenice dáme do trouby předehřáté na 80 °C na zhruba 3 minuty. Sklenice vyndáme, ihned uzavřete víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uchováváme na suchém, chladném a temném místě.
- Pokud rádi mlsáme, naložíme vyloupané ořechy do medu. V hrnci smícháme med s ořechy v poměru 1 : 1, pomalu zahříváme, dokud se med nerozpustí. Naložené ořechy v medu je nejvhodnější skladovat v uzavíratelné zavařovací sklenici.
Vlašské ořechy v kuchyni
Ořechy se konzumují čerstvé a syrové, kdy mají nejvíce účinných látek. Vlašáky jsou spojené především s pečením, jsou tradiční ingrediencí vanilkových rohlíčků a dalšího vánočního cukroví, neobejde se bez nich například štrúdl, koláče, bábovka a spousta dalších moučníků. Nechybějí ve zmrzlinách, dezertech nebo pomazánkách, dobré jsou v kombinaci se sýry a ovocem. Použít je můžeme také do dýňové polévky, nádivek a náplní, pesta nebo domácího chleba.
7 pravidel pěstování ořešáku královského
- Ořešák královský nebo vlašský je mohutný listnatý strom, který může dorůst do výšky až až 30 metrů a dožít se i stovky let. V květnu kvete samčími a samičími květy (jehnědy). Zatímco samičí květy mají zelenou barvu a jsou zhruba 10 cm dlouhé, samčí květy jsou o polovinu kratší a světlejší než samičí. Ořešáky jsou většinou samosprašné. Plodem je peckovice – vlašský ořech, skládá se z dužnatého zeleného obalu, který po dozrání puká, tmavne a poté se rozpadne; uvnitř je tvrdá, světle hnědá skořápka, ve které jsou jádra. Ze syrových jader je možné sloupnout slupku, po uschnutí to už nejde.
- Nejlepší vlašské ořechy jsou polopapíráky, které se snadno louskají, jsou odolnější proti mrazu a chorobám. Méně vhodné jsou kamenáče, které tvoří velmi silnou skořápku, která jde velmi obtížně odstranit. Špatně se louskají i papíráky, které obvykle netvoří pod slupkou skořápku, a pokud se přece jenom utvoří, je velmi tenká a snadno je poškozují ptáci a veverky.
- Ořešáku se nejlépe daří v teplejších oblastech, kde teplota v zimě neklesá pod –25 °C. Lze jej pěstovat do nadmořské výšky 500 metrů v chráněných polohách. Nevhodná jsou mrazové kotliny a přemokřená místa. Ve stínu se jim rozhodně dařit nebude.
- Půda pro pěstování ořešáků by měla být hlubší, středně těžká, propustná, s dostatkem vápníku a vláhy.
- Optimální doba pro vysazování ořechů je na podzim do vzdálenosti zhruba 10 metrů od ostatních stromů, protože vytvářejí mohutnou korunu..
- V prvních letech není řez nutný, necháme volně tvořit korunu. V době, kdy bude koruna utvořena (to je kolem 10. roku) prořezáváme větve rostoucí příliš hustě, abychom dosáhli prosvětlení koruny. Dále pravidelně odstraňujeme suché větve. Řez provádíme v létě, kdy se rány lépe hojí.
- V prvních letech po výsadbě půdu kolem kmene jemně okopáváme, později můžeme zatravnit. Stromku můžeme pomoci dobrou zálivkou během suchých měsíců a také přihnojováním kompostem nebo zeleným hnojením. Jednou za tři roky přidáme chlévský hnůj.
Doporučené odrůdy ořešáku královského
Odrůda českého původu Apollo
Polopapírák s velkými plody a s vysokou plodností, částečně samosprašný. Pro pěstování jsou vhodné hlubší půdy s dostatkem vláhy. Skořápka je polopapírová a málo zvrásněná. Jádro je velké, ze skořápky se dobře vylupuje a je velmi dobré chuti. Odrůda plodí dobře a téměř pravidelně.
Kvalitní polopapírák Mars
Kvalitní samosprašná odrůda, která je vysoce odolná vůči nízkým teplotám. Plodnost po výsadbě je brzká a pravidelná. Plody jsou velké, široce vejčité až oválné, s výraznou špičkou. Skořápka je pískově žlutá a polopapírová. Jádro má velké a dobře vyplňuje celou skořápku, velmi dobře se suší. Chuťově jsou ořechy velmi lahodné.
Královský – klasická odrůda
Klasický vlašský ořech s typickými velmi chutnými plody, které dozrávají v říjnu. Lze jej využít jako opylovač pro většinu roubovaných odrůd. Ořešák královský je jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě. Z dospělého stromu lze za dobrého roku běžně sklízet až 50 kg ořechů.
Moderní odrůda Chandler
Velmi úrodná moderní odrůda. Plodí i z bočních pupenů a úroda je větší až o 60 % než u běžných odrůd. Plodem je velký poplopapírák, jádro bílé až slabě žluté. Je cizosprašný, vhodných opylovačem je odrůda Franquette. Není vhodný do vyšších poloh. Dorůstá do výšky 12–15 m, dozrává v říjnu.