Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

VLAŠSKÉ OŘECHY: Jak vypěstovat, sklidit a uchovat nejlepší potravu pro mozek

Vlašské ořechy, plody ořešáku královského, patří mezi nejzdravější potraviny! Máme je rádi pro jejich báječnou chuť a typickou vůni, ceníme si je pro vysoký obsah prospěšných tuků, vitaminů, minerálních látek a dalších důležitých látek, které nás chrání před následky stresu, pečují o srdce nebo pomáhají při usínání i zažívacích potížích. Vlašáky jsou nejlepší potrava pro mozek, což dokazuje vzhled jejich jádra, které se právě mozku hodně podobá. Vlašské ořechy máme asi nejvíc spojené s pečením vánočního cukroví, ovšem neobejde se bez nich třeba štrúdl nebo pomazánky. A protože sklizeň vlašských ořechů vrcholí, máme pro vás rady a tipy, jak ořešák pěstovat, jaké ořechy a jak správně skladovat, abychom jich měli na Vánoce dost.
Vydáno: 30.09.2019
VLAŠSKÉ OŘECHY: Jak pěstovat, sklízet i skladovat nejlepší potravu pro mozek
Autor: istock.com VLAŠSKÉ OŘECHY: Jak pěstovat, sklízet i skladovat nejlepší potravu pro mozek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Vlašské ořechy, plody ořešáku královského nebo i vlašského (Juglans regia) patří mezi nejzdravější potraviny. obsahují více než 70 % tuků, 18 % proteinů a 3 % sacharidů. Tuky obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, zejména kyselinu linolovou a linoleovou, dále kyselinu kávovou a kyselinu neo-chlorogenovou. Dále obsahují flavonoidy, terpeny, chinony, třísloviny, taniny, vitaminy skupiny B, C a E a důležité minerální látky, např. vápník, draslík, železo a fosfor. Vlašské ořechy jsou výborná potrava pro náš mozek, což dokazuje také vzhled jejich jádra, které se právě mozku podobá. Ořechy jsou ideální pro naše svaly i nervy. Zejména děti a lidi pracující duševně by měli denně sníst hrst ořechů. Ořechy nám dodávají vlákninu, takže jsou vhodným doplňkem při hubnutí a také při problémech spojených se zažíváním, jako jsou zácpa či průjem. Pravidelná konzumace vlašských ořechů pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je deprese, stres, podrážděnost, úzkost apod. Vlašské ořechy také pomáhají odstraňovat únavu a předcházet vzniku srdečních onemocnění. Mají pozitivní vliv na vlasy, nehty a pokožku a dokonce na potencí a plodnost. Vlašské ořechy obsahují melatonin, tedy hormon, jenž se podílí na usínání a kvalitním spánku.

Vlašské ořechy jsou nejlepší potrava pro mozek, což dokazuje vzhled jejich jádra, které se právě mozku hodně podobá
Autor: istock.com Vlašské ořechy jsou nejlepší potrava pro mozek, což dokazuje vzhled jejich jádra, které se právě mozku hodně podobá

I listy a skořápky léčí

Nálev z listů se velmi uplatňuje při různých kožních chorobách, pomáhá léčit ekzémy. Je namístě při žaludečních potížích, zánětech ústní dutiny, je výborným lékem při snižování hladiny cukru v krvi. Při vnějším použití ořešáku se mladé spařené listy přikládají na postižená místa, pomáhají při špatně se hojících ranách, vředech a akné apod. Silný odvar z ořechového listí odstraňuje nadměrné pocení nohou a údajně dokáže zkrotit i hemoroidy.

Prima recept: ořechový čaj proti kašli 

Skořápky 20 středně velkých vlašských ořechů dobře omyjeme, zalijeme 600 ml vody a necháme nejméně 12 a nejvíce 20 hodin macerovat. Toto množství vypijte při kašli ve třech dávkách během dne.

Vlašské ořechy: správnou zralost poznáme tak, že ořechy jsou ještě stále ukryty v zeleném obalu, který už začíná místy černat a samovolně pukat
Autor: istock.com Vlašské ořechy: správnou zralost poznáme tak, že ořechy jsou ještě stále ukryty v zeleném obalu, který už začíná místy černat a samovolně pukat

Kdy a jak vlašské ořechy sklízet

Sklizeň ořechů pozdních odrůd, které jsou na uskladnění nejvhodnější, vrcholí v říjnu. Správnou zralost poznáme tak, že ořechy jsou ještě stále ukryty v zeleném obalu, který už začíná místy černat a samovolně pukat. Někdy se ze zelené slupky plod vyloupne úplně sám a spadne na zem. Sklizni můžeme pomoci setřásáním dlouhou tyčí na konci s hákem, nikdy však ořechy neklátíme – dochází k poškození větví ořešáku a ořechy mohou být nedozrálé. Předčasně sklizené ořechy nebudou mít správnou chuť a často ještě ve skořápce zplesniví nebo jádro předčasně seschne a nebude dobré. Ořechy se nám budou ze země lépe sbírat, posekáme-li pod stromem trávu ještě před sklizní. Vlašáky bychom měli sbírat pravidelně. Pokud je necháme povalovat delší dobu v trávě, zplesniví. Plody by neměly zůstat spadlé pod stromem déle než 2 dny.

 Na uskladnění jsou vhodné jen ořechy na stromě řádně vyzrálé a s neporušenou skořápkou
Autor: istock.com Na uskladnění jsou vhodné jen ořechy na stromě řádně vyzrálé a s neporušenou skořápkou

8 rad a tipů, jak vlašské ořechy uchovat na Vánoce

  1. Když ořechy sesbíráme a zbavíme je slupek, musíme je usušit. Kdybychom přeskočili sušení, navlhlé ořechy uhnijí. Celé ořechy rozprostřeme v jedné vrstvě a necháme 4 až 6 týdnů sušit v suché a teplé místnosti. Nikdy je nestěhujeme z venku do uzavřené místnosti a naopak.
  2. Skladování ořechů není zrovna snadné, protože mohou snadnou žluknout. Na uskladnění jsou vhodné jen ořechy na stromě řádně vyzrálé a s neporušenou skořápkou. Poškozené nebo předčasně sklizené ořechy se světlým jádrem nevydrží, jádro seschne nebo zplesniví. Takové ořechy hned spotřebujeme. Plody s viditelnými stopami plísně a zabarvené, ale i scvrklá jádra raději vyhodíme. 
  3. Nejdéle vydrží ořechy ve skořápce – skořápka totiž pomáhá regulovat vlhkost a teplotu; zároveň nepropouští vzduch, a tak jádro nezačne žluknout. Vlašské ořechy na uskladnění musí být zdravé a dobře usušené, aby nezplesnivěly.
  4. Sušené celé ořechy naskládáme do bedýnek vyložených papírem, síťových pytlů nebo papírových tašek. Dbáme na to, aby nezvlhly.
  5. Nevyloupané ořechy vydrží dlouho, když je naložíme do soli. Do vyvařené a suché velké zavařovací sklenice nebo hliněného hrnce střídavě dáváme vrstvy ořechů a směsi z hrubé soli, kokosového vlákna a dokonale suchých hoblin z tvrdého dřeva. Dobře upěchujeme. Nádobu uzavřeme a uložíme na tmavém a chladném místě.
  6. Vyloupaná jádra ořechů můžeme skladovat v mrazáku či v ledničce v uzavřené nádobě nebo hermeticky uzavřených sáčcích, aby ořechy nenatáhly pachy ostatních potravin.
  7. Jádra také můžeme zavařit: do vymytých a suchých sklenic naskládáme ořechy, sklenice dáme do trouby předehřáté na 80 °C na zhruba 3 minuty. Sklenice vyndáme, ihned uzavřete víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uchováváme na suchém, chladném a temném místě.
  8. Pokud rádi mlsáme, naložíme vyloupané ořechy do medu. V hrnci smícháme med s ořechy v poměru 1 : 1, pomalu zahříváme, dokud se med nerozpustí. Naložené ořechy v medu je nejvhodnější skladovat v uzavíratelné zavařovací sklenici.
    Pokud vlašské ořechy rádi mlsáme, naložíme je do medu
    Autor: istock.com Pokud vlašské ořechy rádi mlsáme, naložíme je do medu

Vlašské ořechy v kuchyni

Ořechy se konzumují čerstvé a syrové, kdy mají nejvíce účinných látek. Vlašáky jsou spojené především s pečením, jsou tradiční ingrediencí vanilkových rohlíčků a dalšího vánočního cukroví, neobejde se bez nich například štrúdl, koláče, bábovka a spousta dalších moučníků. Nechybí ve zmrzlinách, dezertech nebo pomazánkách, dobré jsou v kombinaci se sýry a ovocem. Použít je můžeme také do dýňové polévky, nádivek a náplní, pesta nebo domácího chleba.

Vlašské ořechy  jsou tradiční ingrediencí vanilkových rohlíčků a dalšího vánočního cukroví
Autor: istock.com Vlašské ořechy jsou tradiční ingrediencí vanilkových rohlíčků a dalšího vánočního cukroví

7 pravidel pěstování ořešáku královského 

  1. Ořešák královský nebo vlašský je mohutný listnatý strom., který může dorůst do výšky až až 30 metrů a dožít se i stovky let. V květnu kvete samčími a samičími květy (jehnědy). Zatímco samičí květy mají zelenou barvu a jsou zhruba 10 cm dlouhé, samčí květy jsou o polovinu kratší a světlejší než samičí. Ořešáky jsou většinou samosprašné. Plodem je peckovice vlašský ořech, skládá se z dužnatého zeleného obalu, který po dozrání puká, tmavne a poté se rozpadne; uvnitř je tvrdá, světle hnědá skořápka, ve které jsou jádra. Ze syrových jader je možné sloupnout slupku, po uschnutí to už nejde.
  2. Nejlepší vlašské ořechy jsou polopapíráky, které se snadno louskají, jsou odolnější proti mrazu a chorobám. Méně vhodné jsou kamenáče, které tvoří velmi silnou skořápku, která jde velmi obtížně odstranit. Špatně se louskají i papíráky, které obvykle netvoří pod slupkou skořápku a pokud se přece jenom utvoří, je velmi tenká a snadno je poškozují ptáci a veverky.
  3. Ořešáku se nejlépe daří v teplejších oblastech, kde teplota v zimě neklesá pod –25 °C. Lze jej pěstovat do nadmořské výšky 500 metrů v chráněných polohách. Nevhodná jsou  mrazové kotliny a přemokřená místa. Ve stínu se jim rozhodně dařit nebude.
  4. Půda pro pěstování ořešáků by měla být hlubší, středně těžká, propustná, s dostatkem vápníku a vláhy.
  5. Optimální doba pro vysazování ořechů je na podzim do vzdálenosti zhruba 10 metrů od ostatních stromů, protože vytváří mohutnou korunu..
  6. V prvních letech není řez nutný, necháme volně tvořit korunu. V době, kdy bude koruna utvořena (to je kolem 10. roku) prořezáváme větve rostoucí příliš hustě, abychom dosáhli prosvětlení koruny. Dále pravidelně odstraňujeme suché větve. Řez provádíme v létě, kdy se rány lépe hojí.
  7. V prvních letech po výsadbě půdu kolem kmene jemně okopáváme, později můžeme zatravnit. Stromku můžeme pomoci dobrou zálivkou během suchých měsíců a také přihnojováním kompostem nebo zeleným hnojením. Jednou za tři roky přidáme chlévský hnůj.
Ořešák královský nebo vlašský (Juglans regia) je mohutný listnatý strom., který může dorůst do výšky až až 30 metrů a dožít se i stovky let.
Autor: istock.com Ořešák královský nebo vlašský (Juglans regia) je mohutný listnatý strom., který může dorůst do výšky až až 30 metrů a dožít se i stovky let.

Doporučené odrůdy ořešáku královského

Odrůda českého původu Apollo

Polopapírák s velkými plody a s vysokou plodností, částečně samosprašný. Pro pěstování jsou vhodné hlubší půdy s dostatkem vláhy. Skořápka je polopapírová a málo zvrásněná. Jádro je velké, ze skořápky se dobře vylupuje a je velmi dobré chuti. Odrůda plodí dobře a téměř pravidelně.

Kvalitní polopapírák Mars

Kvalitní samosprašná odrůda, která je vysoce odolná vůči nízkým teplotám. Plodnost po výsadbě je brzká a pravidelná. Plody jsou velké, široce vejčité až oválné, s výraznou špičkou. Skořápka je pískově žlutá a polopapírová. Jádro má velké a dobře vyplňuje celou skořápku, velmi dobře se suší. Chuťově jsou ořechy velmi lahodné.

Vlašské ořechy: odrůdy ořešáku Apollo a Mars
Autor: istock.com Vlašské ořechy: odrůdy ořešáku Apollo a Mars

Královský – klasická odrůda

Klasický vlašský ořech s typickými velmi chutnými plody, které dozrávají v říjnu. Lze jej využít jako opylovač pro většinu roubovaných odrůd. Ořešák královský je jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě. Z dospělého stromu lze za dobrého roku běžně sklízet až 50 kg ořechů.

Moderní odrůda Chandler

Velmi úrodná moderní odrůda. Plodí i z bočních pupenů a úroda je větší až o 60 % než u běžných odrůd. Plodem je velký poplopapírák, jádro bílé až slabě žluté. Je cizosprašný, vhodných opylovačem je odrůda Franquette. Není vhodný do vyšších poloh. Dorůstá do výšky 12–15 m, dozrává v říjnu.

Vlašské ořechy: odrůdy ořešáku Královský a Chandler
Autor: istock.com Vlašské ořechy: odrůdy ořešáku Královský a Chandler
Článek je zařazen v: vlašské ořechy , vlašské ořechy pěstování , vlašské ořechy sklizeň , vlašské ořechy pro zdraví , vlašské ořechy uskladnění , vánoční cukroví , ořešák královský (Juglans regia)
Speciály: Receptář pro milenialy
Reklama