Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Majitelé domu vyzráli na čumily i na sobecké sousedy

Navrhnout dům pro některé pozemky je za trest. Šikovné řešení se ale nakonec vždy najde! Tak jako se to povedlo na této parcele, jejímž hlavním problémem byl nedostatek slunce.
Vydáno: 18.02.2017
Nejvíce světla je v pracovně

Předmětný pozemek v hustě zastavěné městské oblasti byl problematický hlavně s ohledem na nedostatek slunce. Na vině byla čtyřmetrová zeď sousedů, která se při severní straně tyčila jako útes. Nebýt to v Austrálii, možná by nestínila, takto ovšem blokovala slunce po většinu dne!

Se záludnostmi pozemku se architekti ze studia Tandem vypořádali domem o dvou objemech, stojícím na různě odstupňovaných platformách. Prosluněným severním směrem se otvírá až nad nehoráznou sousední zdí, zatímco před okny sousedů na jižní straně se chrání protaženou střechou. Dům využívá zákonitostí pasivních staveb a kombinuje okna tak, aby s využitím ochlazovaných a ohřívaných stěn umožňovala co nejúčinnější křížové větrání.

V zájmu ochrany soukromí jimi ovšem není vidět dovnitř Foto: V zájmu ochrany soukromí jimi ovšem není vidět dovnitř, Foto: Sonia Mangiapane

Na dvou podlažích domu stojícím blíž k silnici se nachází obývací zóna s kuchyní, jídelnou, studovnou, koupelnou a ložnicí pro hosty. V druhé části domu za dvorkem je nad garážovým stáním hlavní ložnice s koupelnou. Střecha ve tvaru mušle tvoří současně i fasádu na jižní straně. Ostatní stěny tvoří skla v dřevěných rámech a průsvitné polykarbonátové desky, které propouštějí denní světlo a současně chrání soukromí obyvatel. Průsvitné tabule zároveň zachycují stíny okolních stromů, které jsou díky tomu viditelné na stěnách v domě.

Interiér je uspořádaný tak, že v jeho spodní, spíše tmavé části je kuchyně, o něco výš u oken a dveří do zahrady za domem pak odpočinková zóna. Naopak prosvětlená je studovna v patře a za ní situované další sezení.

Ač sousedé udělali vše pro to, aby se obyvatelé domu na pozemku mezi nimi tísnili v příšeří, ti si díky velkým oknům, průsvitným panelům a také trojdílným posuvným dveřím do zahrady užívají docela vzdušného a světlého prostoru.

 

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Toto je poslední snímek v galerii zachycující výše zmiňované posuvné dveře

Majitelka domu chce šokovat hosty. Luxusem a výstředností. Když se ty dveře otevřou...

Čtyři spřátelené páry si postavily své letní bungalovy vedle sebe

Čtyři kamarádi, čtyři bungalovy na jednom pozemku

Stavět bez bagru je svého druhu projev respektu ke krajině

Norská chata stojí z kopce


Reklama
Článek je zařazen v: dům, Austrálie, dřevo, sousedé
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama