Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Měli omezený rozpočet, a tak rekonstrukci museli pojmout střídmě. Přesto vznikl příjemný domov

Otázka, jak renovovat staré stavení, jehož součástí je novější přístavba, dá zabrat i architektům. Příklad následujícího bungalovu ukazuje, že do různorodě pojatého interiéru by měly přijít spíše nenápadné materiály.
Vydáno: 09.01.2017
Drobností, jako je regál v kuchyňském pultu, lze prolnout kuchyni s obývací zónou

Tento bungalov už jednou rozsáhlou rekonstrukcí v minulosti prošel a vznikla přístavba, která se k objektu příliš nehodila. Na zbourání nepříliš zdařilé přístavby ale nestačil rozpočet, a tak architekti především nově rozvrhli prostor a slaďovali styly a materiály ze tří období – konstrukce samotného domu z počátku 20. století s podobou přístavby z konce téže éry a pojetím nynější adaptace.

Aby zvětšili hlavní obývací zónu a propojili zadní část domu s tou přední, posunuli příčku v jeho středu a vytvořili centrální chodbu na celou délku domu. Nově zbudované příčky u ložnic mají do sebe integrované skříně na ručníky a další vybavení. Prostor při severovýchodním koutu domu zas díky novým dispozicím nabízí samostatnou koupelnu, toaletu i jejich předsíň. Tímto řešením architekti zažehnali jakékoli přímé propojení WC nebo koupelny s kuchyní či jídelnou.

Staré uspořádání bungalovu Foto: Staré uspořádání bungalovu; foto: Tom RossDispozice po rekonstrukci Foto: Dispozice po rekonstrukci; foto: Tom Ross

Nová kuchyně se otevírá do obývací i jídelní zóny a skýtá větší skladovací prostory i pracovní plochy. Aby se kuchyně opticky, ale i funkčně začlenila do obývací zóny, je kuchyňský pult na jednom konci otevřený. Touto svou částí s regálem plní funkci nábytku v obýváku a nepůsobí díky tomu monoliticky. „Chtěli jsme v prostoru uplatnit smysl pro rytmus i proporce a připadalo nám, že dva celistvé bloky by působily příliš těžkopádně a ponuře,“ vysvětlují architekti z ateliéru Jos Tan Architects v Melbourne. Rozdílně pojaté různě staré části domu šlo stmelit jen s použitím střídmě volených materiálů. „Vybírali jsme věci jednoduchých geometrických tvarů a s klasickou strukturou povrchu, které doplňovaly stávající interiér a se starými materiály nepřebíjely,“ popsali architekti princip, jehož se při rekonstrukci drželi.

Autor proměny: Jos Tan Architects
Foto: Tom Ross

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

hlavní obytný prostor - výhled na hřebeny hor

Stodola po rekonstrukci nabízí velkorysé bydlení i pódium na cvičení jógy či koncerty

Reklama
Článek je zařazen v: rekonstrukce, přístavba
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama