Co proti bolesti kloubů a kašli? Babičky radí křenové a hořčičné placky

Hledáte něco přírodního na zmírnění bolestí zad a kloubů? Potýkáte se s kašlem a rýmou? Vyzkoušejte tradiční recepty našich babiček na křenové a hořčičné placky.

Kdysi se křenové a hořčičné placky a zábaly používaly běžně a v současné době zažívají opět boom. Dokážou totiž mnohdy dokonce nahradit i prášky proti bolesti a především pomoci s bolavými zády a klouby i s příznaky nachlazení, hlavně kašlem a rýmou.

Vyplatí se vědět: Kaštany pomůžou s bolestmi kloubů, otoky i dnou. Udělejte si kaštanové mazání a koňskou mast.

Křen léčí zevnitř, ale i zvenku

Kořen křenu selského (Armoracia rusticana) s peprnou chutí a štiplavou vůní má antibiotické a protizánětlivé účinky, kterých se s úspěchem využívá už po staletí v lidovém léčitelství. Celkově povzbuzuje a posiluje organismus. Křen také podporuje trávení a působí proti únavě.

„Křenové obklady pomáhají při léčbě ischiasu, při revmatických a neuralgických potížích, významně mírní bolest kloubů a pomáhají také s bolavými zády. Prohřejí a zregenerují bolestivé místo do hloubky. V místě aplikace ustupuje bolest a otevírá se tak prostor pro rychlejší hojení a regeneraci,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár.

Křenová placka proti revmatickým bolestem

Ingredience

  • 5 dílů hladké mouky

  • 5 dílů nastrouhaného křenu

  • 1 díl nesoleného vepřového sádla

  • jablečný ocet podle potřeby

Příprava a použití

Z křenu, mouky, sádla a octa vypracujeme hustou kaši. Rozetřeme ji na tenké plátno nebo gázu. Přiložíme na bolavé místo a převážeme obvazem nebo pruhem látky. Necháme působit, dokud placka nezačne hřát a lehce pálit. Maximálně ale 20 minut, ne déle! Placku pak sejmeme, pokožku omyjeme vlažnou vodou a osušíme. Pak ji ještě potřeme sádlem nebo krémem.

  • Další křenovou placku přikládáme až ve chvíli, kdy je kůže zklidněná a zmizí případné zčervenání.

Mohlo by vás zajímat: Francovka uleví od bolesti kloubů a zad, ale také doma osvěží vzduch nebo vyčistí okna.

Křenový zábal na bolavé klouby

Ingredience

  • 1 díl čerstvě nastrouhaného křenu

  • 1 díl plnotučného tvarohu nebo smetanového jogurtu

Příprava a použití

Z křenu a tvarohu či jogurtu umícháme pastu a tu na bolavé místo, potřené krémem či pokryté gázou, naneseme asi v půlcentimetrové vrstvě. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 10 minut působit, poté pokožku pečlivě umyjeme.

  • Křenový zábal aplikujeme jednou denně po dobu 10 dní.

Inspirujte se: Česnek bojuje s viry, křen zabírá na kašel a cibule na rýmu. Zkuste tradiční léky z přírody.

Na co dát pozor

Křen je agresivní, u zvlášť citlivých lidí může při delším kontaktu způsobit podráždění pokožky nebo dokonce puchýře. Proto se vyplatí bolestivé místo předem potřít čistým sádlem nebo vyzkoušeným krémem,“ radí Martin Kolár.


Hořčice

Zevně se v léčitelství používají zralá semena dvou rostlin: brukve černé (Brassica nigra), která je známá spíše pod názvem hořčice černá nebo černohořčice, a hořčice seté (Sinapis alba) neboli bělohořčice. Semena obsahují mj. hořčičnou silici, která podporuje místní prokrvení. Zevně pomáhá při revmatických bolestech, ischiasu, zánětech kloubů a dně, osvědčila se také při mírnění příznaků chorob z nachlazení.

„Hořčičná semena se tradičně používají k zahřívacím obkladům, zábalům a koupelím. Nejproslulejší je bezesporu hořčičná placka, která, podobně jako placka křenová, ulevuje při bolestech kloubů a zad, pomáhá při revmatismu a dně. Hořčičné zábaly přiložené na hrudník podporují odkašlávání a pomáhají při rýmě,“ doporučuje bylinkář.

Nenechte si ujít: Semena černé hořčice jsou malý zázrak. Mírní kašel a bolest kloubů.

Jak připravit a použít hořčičnou placku

Zhruba 10 lžic mletých či najemno rozdrcených hořčičných semínek smícháme s horkou vodou a trochou octa na hustou kaši. Potřeme ji na tenké plátno a přiložíme na bolestivé místo. Překryjeme suchou látkou.

Hořčičnou placku necháme působit jen tak dlouho, dokud kůže nezčervená. Obvykle je to zhruba čtvrt hodiny. Po sejmutí placky pokožku pečlivě omyjeme vlažnou vodou, osušíme a ošetříme krémem nebo sádlem.

Inspirujte se: Domácí hořčici bez zbytečné chemie připravíte celkem snadno. Zkuste i kremžskou.

Na co si dát pozor

„Na citlivější pokožce nebo při častém používání může hořčičná placka způsobit podráždění nebo dokonce puchýře. Dětem do šesti let a lidem s onemocněním ledvin nepřikládáme hořčičné zábaly vůbec, dětem do 12 let nikdy ne na dobu delší než pět minut,“ varuje Martin Kolár.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár; Rady bylináře Pavla (Pavel Váňa); bylinkyprovsechny.cz; cs.wikipedia.org





Přečtěte si také