Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Mladík si postavil solárně poháněnou věž, kterou ovládá mobilem

Skysphere je obytná věž, kterou byste nepřehlédli. Nachází se na Novém Zélandu a její majitel si ji vymyslel, postavil a nyní ji může kontrolovat díky mobilní aplikaci.
Vydáno: 11.09.2015
Skysphere se svým autorem
Skysphere se svým autorem Autor: Jono Williams
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Mladý Novozélanďan Jono Williams už odmalička rád tvořil. Potřeba kreativního vyžití ho přivedla jednak k jeho současné profesi (živí se počítačovou grafikou, nyní navíc vlastní IT firmu) a zároveň ho přiměla vybudovat si tuto originální obytnou věž.

Moderní hi-tech věž postavená ze čtyř tun oceli je kompletně dílem Jona. Neobvyklou stavbu si totiž sám navrhl a ve svém volném čase také sestavil. Utratil za ni 75 tisíc dolarů, dvě třetiny z částky padly na materiál, a sám svému projektu věnoval 3 tisíce hodin práce.

Nasvětlený interiér
Nasvětlený interiér
Jono Williams

Jedná se o desetimetrový ocelový sloup, na jehož špičce je umístěna obytná buňka s obvodem 14 metrů. Věž nabízí přímo úchvatný výhled kolem dokola, takže Jono ze svého příbytku nazvaného Skysphere vidí do všech světových stran. Tím si splnil jeden ze svých dětských snů.

Skysphere
Skysphere
Jono Williams

Do interiéru se vstupuje po žebříku, který se nachází uvnitř ocelového sloupu. Jono původně uvažoval i o variantě s výtahem, z finančních důvodů ale prozatím zvolil levnější alternativu. Věž nechal umístit poblíž novozélandského města Linton, v jehož okolí je překrásná příroda. Právě z ní se chtěl Jono těšit.

Do pohovky si zabudoval chladicí box na pivo
Do pohovky si zabudoval chladicí box na pivo
Jono Williams

Pozemek, kde byla věž vztyčena, není vzhledem ke vzdálenosti od města zasíťovaný. Aby majitel nezůstal ve svém novém odříznutý od elektřiny, nechal věž pohánět sluneční energií. Rozhodl se také propojit většinu svých elektrických zařízení s aplikací v chytrém telefonu. Díky nim může přes svůj mobil kontrolovat a řídit otevírání vchodových dveří, osvětlení či teplotu v lednici.

Interiér vybavil na míru. Uvnitř věže najdeme prostornou manželskou postel. Ve stropu je zabudované barevné LED osvětlení. Vrchní část ocelového sloupu nechal Jono prosklít, takže odtud může za jasných nocí pozorovat hvězdy. Co si ale nejvíc oblíbil samotným autor? Nejradši mám chladicí box zabudovaný do sedací soupravy. Vejde se do něho 12 plechovek s pivem,přiznává Jono.

Během stavby
Během stavby
Jono Williams

Své nově nabyté zkušenosti se Jono rozhodl zužitkovat i v dalším projektu, na kterém v současnosti pracuje společně se svými rodiči. Mělo by jít o další zcela soběstačný domek, jenž nebude napojen na elektrickou síť.

Klára Beščecová

Mohlo by vás zajímat:

Na změnu stačila jediná sobota

Slyšel kluky posmívat se domu staříka. Tak zorganizoval dobrovolníky a dům opravili

Nejprve je nutné sestoupit po 50 schodech

Bydlení na hraně: Dům chtějí zapustit do okraje skály, místo střechy bude bazén

Refuge House

Inteligentní pasivní domeček na přání postavili za 10 týdnů


Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama