Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Návod: Jak si vyrobit domácí margarín

Margarín už dávno nelze považovat za náhražku másla, ale za plnohodnotnou potravinu, která je vhodnou součástí pestré vyvážené stravy.
Vydáno: 08.10.2015
Margarín už dávno nelze považovat za náhražku másla.
Margarín už dávno nelze považovat za náhražku másla. Autor: Archiv firem
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Do jídelníčku evropské populace se zařadil před 150 lety. Suroviny i způsob výroby se vyvíjely a měnily. Stále však platí, že margarín si může každý vyrobit snadno i doma. Margarín tvoří dvě základní složky: tuk a voda. Tuková složka se skládá z kapalného oleje a pevného tropického tuku, například palmového. Tyto základní složky se intenzivně míchají, až olej obklopí každou kapičku vody. Po snížení teploty tuk pevného skupenství (například palmový) drží vše pohromadě. Čím více pevného tuku se při výrobě použije, tím je margarín tužší. Čím je tuku méně, tím je výroba složitější, a proto i margaríny se nízkým podílem tuku vznikaly později.

K výrobě domácí margarínu budete potřebovat: rostlinný olej, pevný tuk, mléko, vaječné žloutky, citronovou šťávu, sůl a bylinky.
K výrobě domácí margarínu budete potřebovat: rostlinný olej, pevný tuk, mléko, vaječné žloutky, citronovou šťávu, sůl a bylinky.
Archiv firem

Máslo stloukáme, margarín mícháme

Tak jako si můžeme doma upéct chléb a housky nebo uvařit šunku, můžeme si připravit i margarín.

Ingredience:

- rostlinný olej (např. řepkový, slunečnicový…), pevný tuk, ideálně palmový (dostupný ve farmářských obchodech), mléko, pasterované vaječné žloutky, citronová šťáva, sůl a bylinky na dochucení

Dále potřebujeme:

- kahan/sporák, miska na přípravu, miska na chlazení, led, polévková lžíce, čajová lžička a metla

Postup domácí přípravy margarínu v pěti krocích:

V misce zahřejte 20 g palmového tuku, aby se rozpustil. Přidejte 30 g (3 polévkové lžíce) rostlinného oleje.
V misce zahřejte 20 g palmového tuku, aby se rozpustil. Přidejte 30 g (3 polévkové lžíce) rostlinného oleje.
Archiv firem
Směs tuku a oleje za stálého míchání metlou chlaďte v misce s ledem dokud směs nezačne měnit barvu.
Směs tuku a oleje za stálého míchání metlou chlaďte v misce s ledem dokud směs nezačne měnit barvu.
Archiv firem
Jakmile směs změní barvu, odstraňte mísu z ledu a přidejte 2 čajové lžičky mléka.
Jakmile směs změní barvu, odstraňte mísu z ledu a přidejte 2 čajové lžičky mléka.
Archiv firem
Rozšlehejte vaječný žloutek a do směsi přidejte 2 čajové lžičky.
Rozšlehejte vaječný žloutek a do směsi přidejte 2 čajové lžičky.
Archiv firem
Nakonec přidejte několik kapek citronové šťávy, sůl a bylinky na dochucení.
Nakonec přidejte několik kapek citronové šťávy, sůl a bylinky na dochucení.
Archiv firem

Poměr mezi množstvím kapalného oleje a pevného tuku předurčuje vlastnosti výrobku, jako je tuhost nebo naopak roztíratelnost. Poměrná velikost částeček vody a krystalů tuku určuje:

- jak se bude výrobek dobře roztírat

- jak bude výrobek mikrobiálně stabilní (částečky vody jsou tak malinké a rozptýlené, že například plísně v nich nemohou vůbec růst)

- jak bude výrobek chutnat

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Tráva na louce nebo zahradě přímo láká k dětským hrám. Málokdy se to ale obejde bez zelených památek na oblečení.

Skvrny od trávy? Vyzkoušeli jsme několik fíglů. Co funguje?

Mezi hospodyněmi koluje hned několik rad, jak si jednoduše se zaschlou skvrnou od jahod poradit.

Jak vyčistit skvrny od jahod? Vyzkoušeli jsme domácí tipy a víme, které fungují

Kokosový olej vzniká lisováním čerstvé dužiny kokosových ořechů.

Kokosový olej je malý zázrak, který musíte vyzkoušet


Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama