8. října 2015 05:20
Klára BeščecováNávod: Jak si vyrobit domácí margarín
Margarín už dávno nelze považovat za náhražku másla, ale za plnohodnotnou potravinu, která je vhodnou součástí pestré vyvážené stravy.
Do jídelníčku evropské populace se zařadil před 150 lety. Suroviny i způsob výroby se vyvíjely a měnily. Stále však platí, že margarín si může každý vyrobit snadno i doma. Margarín tvoří dvě základní složky: tuk a voda. Tuková složka se skládá zkapalného oleje a pevného tropického tuku, například palmového. Tyto základní složky se intenzivně míchají, až olej obklopí každou kapičku vody. Po snížení teploty tuk pevného skupenství (například palmový) drží vše pohromadě. Čím více pevného tuku se při výrobě použije, tím je margarín tužší. Čím je tuku méně, tím je výroba složitější, a proto i margaríny se nízkým podílem tuku vznikaly později.
Výroba margarínu - Obrázek 1 Zdroj: Archiv firem
Máslo stloukáme, margarín mícháme
Tak jako si můžeme doma upéct chléb a housky nebo uvařit šunku, můžeme si připravit i margarín.
Ingredience:
- rostlinný olej (např. řepkový, slunečnicový…), pevný tuk, ideálně palmový (dostupný ve farmářských obchodech), mléko, pasterované vaječné žloutky,citronová šťáva,sůl a bylinky na dochucení
Dále potřebujeme:
- kahan/sporák, miska na přípravu, miska na chlazení, led, polévková lžíce, čajová lžička a metla
Postup domácí přípravy margarínu vpěti krocích:
Výroba margarínu - Obrázek 2 Zdroj: Archiv firem
Výroba margarínu - Obrázek 3 Zdroj: Archiv firem
Výroba margarínu - Obrázek 4 Zdroj: Archiv firem
Výroba margarínu - Obrázek 5 Zdroj: Archiv firem
Výroba margarínu - Obrázek 6 Zdroj: Archiv firem
Poměr mezi množstvím kapalného oleje a pevného tuku předurčuje vlastnosti výrobku, jako je tuhost nebo naopak roztíratelnost. Poměrná velikost částeček vody a krystalů tuku určuje:
- jak se bude výrobek dobře roztírat
- jak bude výrobek mikrobiálně stabilní (částečky vody jsou tak malinké a rozptýlené, že například plísně vnich nemohou vůbec růst)
- jak bude výrobek chutnat
(web)
Mohlo by vás zajímat: