11. listopadu 2015 05:30
Klára BeščecováNenechávejte proso jen ptáčkům, zobejte taky!
Neloupané proso ptáčkům samozřejmě ponechte, to loupané, tedy jáhly, ale konzumujte co nejvíce. Prospějete tak svému žaludku, nehtům, vlasům, ale i linii a nervům.
Naši dávní předci se vkuchyni bez jáhel neobešli, naopak je baštili ve velkém – byly levné a výborně zasytily. Jenže postupem času se na drobné žluté kuličky začalo trochu zapomínat, hlavně kvůli rýži a bramborám. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a velice dobře stravitelné. Jsou jedinou zásadotvornou obilovinou, navíc obsahují zdraví prospěšnou vlákninu, minerální látky a vitamíny, i proto se knim vsoučasné době začínáme vracet. Kromě jáhel samotných, které nabízí většina supermarketů a které mají vkuchyni téměř univerzální využití, je kdostání i jáhlová mouka, ze které mohou i lidé sbezlepkovou dietou péct sladké dezerty nebo palačinky, případně sní zahušťovat polévky a omáčky. Vprodejnách se zdravou výživou seženete i jáhlové vločky (daleko drobnější než vločky ovesné), které jsou také vhodné kzahušťování, ale i do kaší nebo jako přídavek do müsli.
Malá kulička svelkou silou
Pokud jáhly nepoužíváte vkuchyni pravidelně, tady je několik důvodů, proč to změnit. Obsahují poměrně dost železa, takže jsou vhodné pro lidi trpící chudokrevností. Kromě železa zjáhel doplníte i fosfor, který je dobrou prevencí únavy a depresí, a křemík, který je ideální kudržení zdravých vlasů, zubů a nehtů. Jáhly dále obsahují hořčík, mangan a vitamíny skupiny B a, jak už bylo řečeno, jsou vhodnou potravinou při bezlepkové dietě, ale jsou doporučovány i alergikům, cukrovkářům nebo lidem trpícími trávicími problémy nebo kožními chorobami.
Našli jsme pro vás
Recept na bezlepkové jáhlové knedlíčky
Budete potřebovat: 1 hrnek jáhel, 2,5 hrnku vody, sůl, pohankovou mouku; Příprava: Jáhly propláchněte a dejte vařit zhruba na 20 minut, na začátku vaření je mírně osolte. Uvařené a vychladnuté jáhly poprašte pohankovou moukou, dosolte a vypracujte tuhé těsto. Zněj poté vytvarujte šišky, nočky nebo kuličky a povařte vhorké osolené vodě. Počkejte, až knedlíčky vyplavou nahoru, případně jeden knedlíček rozkrojte, abyste měli jistotu, že je příloha uvařená i vevnitř. Jáhlové knedlíčky jsou výbornou alternativou klasických bramborových nebo houskových knedlíků, vyzkoušet je můžete například somáčkou nebo smaženou cibulkou.
Jáhly stokrát jinak
Než se pustíte do vaření jáhlových specialit, měli byste vědět, že při dlouhém a nesprávném skladování jáhly (ale samozřejmě i jáhlové vločky a mouka) žluknou. Důkladněji než při nákupu většiny jiných potravin hlídejte dobu minimální trvanlivosti a doma je skladujte vsuchu, temnu a chladu, ideálně ve spíži nebo důkladně uzavřené vlednici. Jáhly jsou výborné jako příloha, úplně vpohodě snimi nahradíte rýži, ale i drobnější těstoviny, například vzeleninových salátech nebo vpolévkách. Základní recept na přípravu jáhel zní: jáhly třikrát spařte horkou vodou a potom propláchněte vodou studenou, tak totiž předejdete případné hořkosti. Jeden díl jáhel zalijte dvěma díly vody a vařte bez míchání na mírném ohni zhruba 15 minut. Chutné jsou jáhlové kaše nasladko i naslano (ty vařte v trochu větším množství vody nebo mléka), nákypy, knedlíčky, pomazánky i sladké dezerty, znichž nejznámější je tradiční jáhelník.
Recept i foto přebráno zwebu Jimejinak.cz
(bras)
Mohlo by vás zajímat: