Harpago neboli čertův dráp porazí bolesti zad, kloubů a svalů. Udělejte si z jihoafrické bylinky čaj
Harpago neboli čertův dráp porazí bolesti zad, kloubů a svalů. Připravte si z jihoafrické byliny čaj Zdroj: iStock
Harpagofyt, známější spíše jako harpago, čertův dráp, ďáblův spár, čertův spár nebo čertovo kopyto, je krásná exotická léčivá rostlina, která roste na poušti Kalahari na jihu Afriky. Čertův dráp má okouzlující, tmavě růžové až fialové květy a zajímavě tvarované plody s ostrými drápky, ovšem ten pravý poklad skrývá pod zemí. K přírodnímu léčení se využívají hlízovité kořeny, které efektivně pomáhají s problémy pohybového aparátu.
Harpagofyt ležatý nebo taky harpago (Harpagophytum procumbens) má řadu doslova pekelných lidových názvů: čertův dráp, ďáblův dráp, čertův spár nebo čertovo kopyto. Drobný plazivý sukulent s rozsáhlým kořenovým systémem je doma v Jižní Africe, konkrétně roste v okrajových oblastech pouště Kalahari. V létě (od listopadu do dubna) kvete krásnými trubkovitými květy, které jsou obvykle tmavě růžové či světle fialové. Z nich se tvoří zhruba 15cm dřevité plody zakončené ostrými trnovitými výběžky, které připomínají prsty s drápy – a právě díky nim si harpagofyt vysloužil svá lidová pojmenování.
K přírodnímu léčení se využívají hlízovité kořeny, které efektivně pomáhají s problémy pohybového aparátu. Zdroj: iStock
Čertův dráp účinky
Léčivé účinky čertova drápu byly dlouhá staletí velmi dobře známé jihoafrickým domorodým kmenům, zejména Pygmejům, kteří sušené kořeny používali proti horečkám, malárii, bolestem svalů a kloubů, otokům i na podporu trávení.
„V Evropě se začal intenzivně studovat harpagofyt ležatý počátkem 20. století, v polovině minulého století pak v jeho kořenu i Evropané našli účinný přírodní lék na bolesti zad a degenerativní onemocnění pohybového ústrojí,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
PŘEČTĚTE SI TAKY: Sbírejte kaštany! Přestanou vás bolet záda i klouby a nebudete mít kašel či rýmu
Čertův dráp zlepšuje pohyblivost
Čertův dráp se tradičně používá zejména na svaly, klouby, vaziva a vazivové úpony. Zamezuje ukládání škodlivých látek v kloubních pouzdrech a chrupavkách. Zlepšuje celkovou pohyblivost, zajišťuje normální stav kloubů a šlach, a to i ve vyšším věku.
„Moderní analytická chemie a farmakologie potvrdily, že kořenové hlízy obsahují obsahují mj. flavonoidy, fytosteroly, triterpeny, fenolové kyseliny a především účinnou látku zvanou harpagozid se silným protizánětlivým působením. Tahle látka účinně zasahuje do degenerativních procesů v poškozených kloubech nebo obratlích, tlumí bolest, tiší probíhající záněty a urychluje hojení,“ vysvětluje bylinkář.
Harpago pomáhá léčit bolest
V klinických studiích byl účinek harpagofytu ležatého u bolestí zad porovnatelný s nejmodernějšími syntetickými protizánětlivými léky (tyto léky mohou způsobit problémy s játry a žaludkem).
„Harpago tak může znamenat zdravější přístup k léčení bolesti kloubů. Doporučuje se osobám trpícím revmatologickými potížemi (dna, artritida, osteoporóza) i sportovcům, kteří mohou po velkých sportovních výkonech cítit bolesti kloubů a šlach,“ dodává M. Kolár.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vypěstujte si kostival a udělejte z něj domácí lék na bolavé kosti, klouby i svaly
Jak harpago užívat
- Harpagofyt ležatý je u nás dostupný jako čaj (krájený sušený kořen), jemný prášek (drcený nebo mletý sušený kořen) a tinktura, různá mazání, gely i kapsle a tobolky.
- Není vhodné překračovat dobu užívání – neměla by trvat déle než 3 měsíce.
- Doporučená denní dávka pro analgetický a antirevmatický efekt je 2–3 g suchého kořene. V případě tinktury se užívá třikrát denně 20 kapek do vody či čaje nebo 15 kapek pod jazyk nejméně 15 minut před jídlem nebo před užitím dalšího přípravku.
Čertův dráp nežádoucí účinky
Čertův dráp není vhodný pro těhotné a kojící ženy, diabetiky a lidi s vysokým krevním tlakem. Při kombinaci s léky se vždy poradíme s ošetřujícím lékařem.
Harpagofyt ležatý je u nás dostupný i jako jemný prášek (drcený nebo mletý sušený kořen) Zdroj: iStock
Čaj z čertova drápu
Ingredience
- 1–3 g sušeného kořene čertova drápu
- 250 ml vody
Příprava
Bylinu zalijeme studenou vodou, zakryjeme a pomalu přivedeme k varu, asi 2 minuty povaříme, sejmeme a necháme se 15 minut vyluhovat. Scedíme.
Užívání
Odvar pijeme vlažný, připravujeme vždy bezprostředně před použitím. Pijeme jednou až třikrát za den asi 20 minut před jídlem. Jeho chuť je hořká.
Zdroj: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz