Vyhledávání

Vánoce jsou slavnostní rodinná záležitost, zejména pak Štědrý večer. A podle toho by se každý měl chovat. Ke svátečně prostřenému stolu přijďte svátečně naladění, čistí a upravení. Jistá konzervativnost v oblékání má o Vánocích své opodstatnění.
Tím, že si na sebe vezmete honosnější oblečení, než které nosíte běžně, dáváte najevo, že vám na této chvíli, a především lidech kolem stolu opravdu záleží a vážíte si jich. Nejenže tak umocníte slavnostní atmosféru, ale dáte také dobrý příklad dětem a naučíte je dovednostem, které se jim v životě jistě budou hodit. Nezapomeňte ani na to, že součástí bontonu je i vhodná konverzace.
A rozhodně zapomeňte na všechny hádky a spory!
7 pravidel slušného chování u vánočního stolu
- Látkový ubrousek si položte do klína, nikdy jej nezastrkávejte za límec jako dětský bryndáček. Zlehka si jím otřete ústa před napitím a po jídle, zůstává však na klíně při všech chodech včetně zákusku. Po jídle ho položte volně na stůl. Naopak papírový ubrousek na kolena nedávejte, po jídle ho lehce zmačkejte a odložte na talíř.
- Po celou dobu jídla nechte ruce nad stolem, nebo je lehce položte na okraj – ovšem bez loktů! Hlava je volně skloněna, sousta se donášejí k ústům, nikoli naopak.
- Mlaskání, srkání, ochlazování jídla foukáním, hlasité cinkání příborem o talíř, mluvení s plnými ústy a jakákoliv hlučnost jsou u prostřeného stolu nepřípustné a neomluvitelné.
- Lžíce se drží palcem nahoru a polévka se nabírá směrem k sobě. Lžíce se nevkládá celá do úst, nýbrž jen její užší část, větší sousta se v polévce krájí lžící, nikdy nožem. Lžíce se po dojedení ukládá do talíře rukojetí vpravo.
- Nůž a vidličku držte tak, abyste v ruce svírali horní dvě třetiny rukojeti. Uchopte je jako tužku, zápěstí by se nemělo dotýkat stolu. Nůž se nemá vzdalovat od talíře, vidlička se zvedá k ústům hřbetem nahoru, pokud jí nenabíráte sypké potraviny. Nůž nepatří nejen do polévky, ale ani do úst. Důležité je umístění příboru při přerušení jídla – křížení a při dojedení souběžně.
- Slavnostní přípitek s přiťuknutím je tradice. Sklenice držte za stopku a dívejte se přítomným do očí. Ťuká se pouze s vínem a sektem, sklenku s tvrdým alkoholem, koktejlem, aperitivem nebo pivem pouze pozvedněte. Abstinenti a děti si však mohou s nealkoholickými nápoji přiťuknout.
- Párátko se nepoužívá u stolu vůbec. Měli byste si ho vzít a odejít. Mezi známými při méně významné příležitosti si můžete zuby opatrně vyčistit, přičemž si ústa zakryjte dlaní.
Na skok na středověké hostině
Pravidla slušného chování u stolu platila již ve středověku. Už tehdy nebylo vhodné opírat se lokty o stůl, tím méně polehávat na stole. Nemělo se říhat, srkat, a bylo nepřijatelné otvírat při jídle ústa doširoka. Kosti se neměly házet na ubrus nebo pod stůl, a když už to bylo nutné, tedy pod své vlastní nohy, aby jiným nepřekážely.
Zbytky a kosti, které zůstaly na stole, shraboval sluha čas od času dřevěným nožem nebo pohrabáčem. Maso, zelenina a ovoce se jedly rukama. Jídlo se bralo do tří prstů, ale ty se potom neměly olizovat, ale utřít do ubrusu. Kaše a polévky se jedly lžící. Ta se nesměla olizovat, ale utírat spodní stranou ubrusu.
Když se jedlo rukama, stolovníci si myli ruce před jídlem i po něm. K tomu účelu nosili sloužící kolem stolu nádoby zvané medenice a ručníky. Voda se na ruce nalévala.