reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

7 pravidel slušného chování u vánočního stolu aneb štědrovečerní etiketa

Pozvánka k vánočnímu stolu: 7 pravidel slušného chování u jídla
Autor: istock.com Pozvánka k vánočnímu stolu: 7 pravidel slušného chování u jídla
Dnes se až tak přísně na pravidla slušného chování u stolu nehledí, ale stejně nebude na škodu, když si aspoň některé zásady, které je třeba u jídla dodržet, připomeneme. Vánoční čas v kruhu rodiny je na to jako stvořený. Nepochybujeme, že se u štědrovečerního stolu chovat umíte, ale i tak si některá ze základních pravidel neuškodí zopakovat, protože platí stále, nejen o Vánocích. A možná vás i bude zajímat, jak se stolovalo ve středověku, kdy se chování u jídla trochu lišilo od současného. Dobrou chuť

reklama

Vánoce jsou slavnostní rodinná záležitost, zejména pak Štědrý večer. A podle toho by se každý měl chovat. Ke svátečně prostřenému stolu přijďte svátečně naladění, čistí a upravení. Jistá konzervativnost v oblékání má o Vánocích své opodstatnění.

Tím, že si na sebe vezmete honosnější oblečení, než které nosíte běžně, dáváte najevo, že vám na této chvíli, a především lidech kolem stolu opravdu záleží a vážíte si jich. Nejenže tak umocníte slavnostní atmosféru, ale dáte také dobrý příklad dětem a naučíte je dovednostem, které se jim v životě jistě budou hodit. Nezapomeňte ani na to, že součástí bontonu je i vhodná konverzace.

A rozhodně zapomeňte na všechny hádky a spory!

Pravidla slušného chování u stolu:  Vánoce jsou slavnostní rodinná záležitost, zejména pak Štědrý večer
Autor: istock.com Pravidla slušného chování u stolu: Vánoce jsou slavnostní rodinná záležitost, zejména pak Štědrý večer

7 pravidel slušného chování u vánočního stolu

  1. Látkový ubrousek si položte do klína, nikdy jej nezastrkávejte za límec jako dětský bryndáček. Zlehka si jím otřete ústa před napitím a po jídle, zůstává však na klíně při všech chodech včetně zákusku. Po jídle ho položte volně na stůl. Naopak papírový ubrousek na kolena nedávejte, po jídle ho lehce zmačkejte a odložte na talíř.
  2. Po celou dobu jídla nechte ruce nad stolem, nebo je lehce položte na okraj – ovšem bez loktů! Hlava je volně skloněna, sousta se donášejí k ústům, nikoli naopak. 
  3. Mlaskání, srkání, ochlazování jídla foukáním, hlasité cinkání příborem o talíř, mluvení s plnými ústy a jakákoliv hlučnost jsou u prostřeného stolu nepřípustné a neomluvitelné.
  4. Lžíce se drží palcem nahoru a polévka se nabírá směrem k sobě. Lžíce se nevkládá celá do úst, nýbrž jen její užší část, větší sousta se v polévce krájí lžící, nikdy nožem. Lžíce se po dojedení ukládá do talíře rukojetí vpravo.
  5. Nůž a vidličku držte tak, abyste v ruce svírali horní dvě třetiny rukojeti. Uchopte je jako tužku, zápěstí by se nemělo dotýkat stolu. Nůž se nemá vzdalovat od talíře, vidlička se zvedá k ústům hřbetem nahoru, pokud jí nenabíráte sypké potraviny. Nůž nepatří nejen do polévky, ale ani do úst. Důležité je umístění příboru při přerušení jídla – křížení a při dojedení souběžně.
  6. Slavnostní přípitek s přiťuknutím je tradice. Sklenice držte za stopku a dívejte se přítomným do očí. Ťuká se pouze s vínem a sektem, sklenku s tvrdým alkoholem, koktejlem, aperitivem nebo pivem pouze pozvedněte. Abstinenti a děti si však mohou s nealkoholickými nápoji přiťuknout.
  7. Párátko se nepoužívá u stolu vůbec. Měli byste si ho vzít a odejít. Mezi známými při méně významné příležitosti si můžete zuby opatrně vyčistit, přičemž si ústa zakryjte dlaní.
Pravidla slušného chování u stolu: štědrovečerní večeře
Autor: archiv Pražské řeznictví Pravidla slušného chování u stolu: štědrovečerní večeře

Na skok na středověké hostině

Pravidla slušného chování u stolu platila již ve středověku. Už tehdy nebylo vhodné opírat se lokty o stůl, tím méně polehávat na stole. Nemělo se říhat, srkat, a bylo nepřijatelné otvírat při jídle ústa doširoka. Kosti se neměly házet na ubrus nebo pod stůl, a když už to bylo nutné, tedy pod své vlastní nohy, aby jiným nepřekážely. Zbytky a kosti, které zůstaly na stole, shraboval sluha čas od času dřevěným nožem nebo pohrabáčem. Maso, zelenina a ovoce se jedly rukama. Jídlo se bralo do tří prstů, ale ty se potom neměly olizovat, ale utřít do ubrusu. Kaše a polévky se jedly lžící. Ta se nesměla olizovat, ale utírat spodní stranou ubrusu. Když se jedlo rukama, stolovníci si myli ruce před jídlem i po něm. K tomu účelu nosili sloužící kolem stolu nádoby zvané medenice a ručníky. Voda se na ruce nalévala.

Pravidla slušného chování u stolu: ve středověku se maso, zelenina a ovoce se jedly rukama.
Autor: istock.com Pravidla slušného chování u stolu: ve středověku se maso, zelenina a ovoce se jedly rukama.

Lenka Odstrčilová

Mohlo by vás taky zajímat:

Vánoční tradice a zvyky: Štědrovečerní magie vám prozradí budoucnost

České vánoční tradice a zvyky: Jak se věští z jablka a proč se klepe botou na kurník?

Jak se liší svátky v USA a v Česku?

Největší rozdíly mezi americkými a českými Vánocemi. Santou a Ježíškem to nekončí

Jak dokonale prostřít vánoční stůl?

Nejkrásnější vánoční tabule: Inspirujte se, jak prostřít stůl na slavnostní Štědrý večer

reklama

Článek je zařazen v: Vánoce , vánoční etiketa , vánoční stolování , pravidla slušného chování , středověká hostina , štědrovečerní večeře , vánoční bonton

reklama

Přečtěte si také