reklama

7 pravidel slušného chování u vánočního stolu aneb štědrovečerní etiketa

Lenka Valjentová
20. prosince 2020
Dnes se až tak přísně na pravidla slušného chování u rodinného stolu nehledí, ale stejně nebude na škodu, když si aspoň některé zásady, které je třeba u jídla dodržet, připomeneme. Vánoční čas v kruhu rodiny je na to jako stvořený. Nepochybujeme, že se u štědrovečerního stolu chovat umíte, ale i tak si některá ze základních pravidel neuškodí zopakovat, protože platí stále, nejen o Vánocích. A možná vás i bude zajímat, jak se stolovalo ve středověku, kdy se
reklama

Vánoce jsou slavnostní rodinná záležitost, zejména pak Štědrý večer. A podle toho by se každý měl chovat. Ke svátečně prostřenému stolu přijďte svátečně naladění, čistí aupravení. Jistá konzervativnost voblékání má o Vánocích své opodstatnění.

Tím, že si na sebe vezmete honosnější oblečení, než které nosíte běžně, dáváte najevo, že vám na této chvíli, apředevším lidech kolem stolu opravdu záleží a vážíte si jich.Nejenže tak umocníte slavnostní atmosféru, ale dáte také dobrý příklad dětem a naučíte je dovednostem, které se jim vživotě jistě budou hodit. Nezapomeňte ani na to, že součástí bontonu je i vhodná konverzace.

A rozhodně zapomeňte na všechny hádky a spory!

7 pravidel slušného chování u vánočního stolu

  1. Látkový ubrousek si položte do klína, nikdy jej nezastrkávejte za límec jako dětský bryndáček. Zlehka si jím otřete ústa před napitím apo jídle, zůstává však na klíně při všech chodech včetně zákusku. Po jídle ho položte volně na stůl. Naopak papírový ubrousek na kolena nedávejte, po jídle ho lehce zmačkejte aodložte na talíř.
  2. Po celou dobu jídla nechte ruce nad stolem, nebo je lehce položte na okraj – ovšem bez loktů! Hlava je volně skloněna, sousta se donášejí kústům, nikoli naopak.
  3. Mlaskání, srkání, ochlazování jídla foukáním, hlasité cinkání příborem otalíř, mluvení splnými ústy ajakákoliv hlučnost jsou uprostřeného stolu nepřípustné aneomluvitelné.
  4. Lžíce se drží palcem nahoru apolévka se nabírá směrem ksobě. Lžíce se nevkládá celá do úst, nýbrž jen její užší část, větší sousta se vpolévce krájí lžící, nikdy nožem. Lžíce se po dojedení ukládá do talíře rukojetí vpravo.
  5. Nůž avidličku držte tak, abyste vruce svírali horní dvě třetiny rukojeti. Uchopte je jako tužku, zápěstí by se nemělo dotýkat stolu. Nůž se nemá vzdalovat od talíře, vidlička se zvedá kústům hřbetem nahoru, pokud jí nenabíráte sypké potraviny. Nůž nepatří nejen do polévky, ale ani do úst. Důležité je umístění příboru při přerušení jídla – křížení apři dojedení souběžně.
  6. Slavnostní přípitek spřiťuknutím je tradice. Sklenice držte za stopku adívejte se přítomným do očí. Ťuká se pouze svínem asektem, sklenku stvrdým alkoholem, koktejlem, aperitivem nebo pivem pouze pozvedněte. Abstinenti aděti si však mohou snealkoholickými nápoji přiťuknout.
  7. Párátko se nepoužívá ustolu vůbec. Měli byste si ho vzít aodejít. Mezi známými při méně významné příležitosti si můžete zuby opatrně vyčistit, přičemž si ústa zakryjte dlaní.

Na skok na středověké hostině

Pravidla slušného chování ustolu platila již vestředověku. Už tehdy nebylo vhodné opírat se lokty ostůl, tím méně polehávat nastole. Nemělo se říhat, srkat, abylo nepřijatelné otvírat při jídle ústa doširoka. Kosti se neměly házet na ubrus nebo pod stůl, akdyž už to bylo nutné, tedy pod své vlastní nohy, aby jiným nepřekážely.

Zbytky akosti, které zůstaly na stole, shraboval sluha čas odčasu dřevěným nožem nebo pohrabáčem. Maso, zelenina aovoce se jedly rukama. Jídlo se bralo do tří prstů, ale ty se potom neměly olizovat, ale utřít do ubrusu. Kaše apolévky se jedly lžící. Ta se nesměla olizovat, ale utírat spodní stranou ubrusu.

Když se jedlo rukama, stolovníci si myli ruce před jídlem ipo něm. Ktomu účelu nosili sloužící kolem stolu nádoby zvané medenice aručníky. Voda se na ruce nalévala.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama