Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Řekli byste, že tohle je dům z dob normalizace. Rekonstrukce ho změnila k nepoznání

Ten dům nebyl ani trochu blbý, jen tak vypadal. Podle dodnes příhodných dispozic byl vlastně postavený s rozmyslem a jediná potíž byla v jeho zoufale zastarávající podobě. Architekti mu dali zcela novou.
Vydáno: 09.07.2016
Rodinný dům v Klánovicích po omlazovací kůře vypadá jako novostavba

Pozemek s rodinným domem se nachází na okraji městské části Praha Klánovice mezi dalšími rodinnými domy. Původní podoba pocházela ze 70. let. Návrh rekonstrukce nepočítal s žádným rozšiřováním zastavěné plochy a nutné nebyly ani změny vnitřních dispozic, které i přizvaní architekti z ateliéru Vyšehrad označili za zdařilé. Razantněji změnili jen oblast okolo garáže a kromě toho zvětšili okna i balkon. Souběžně s tím se proměnila kompozice vnější vizáže domu. Architekti jej maximálně zjednodušili jako by se jednalo o sochu a tento dojem i podtrhli šedou cementovou barvou.

Skok v čase je zřejmý z tohoto srovnání
Skok v čase je zřejmý z tohoto srovnání
archiv ČCA

Dům se nyní hlásí k moderním stavbám zejména zrušením přesahů střechy a prudce jej zmodernizovala i nová střešní krytina z falcovaného titanzinkového plechu. Dům je nově zateplený a opatřený extrémně hladkou tenkovrstvou omítkou.

Na pozemku přibyla betonová deska na ocelových žárově zinkovaných sloupech. Je to minimalisticky pojednaný zahradní altán s venkovní kuchyní. Rámuje jej zeleň i betonový vodní prvek. Před vjezdem do garáže pak vzniklo kryté stání pro dvě auta. Dispozice se oproti původní příliš nezměnila. Zapuštěním vstupních dveří vzniklo kryté závětří.

Obytný prostor dělí vystupující nosné stěny a různé výškové úrovně do pěti částí - na halu, jídelnu, relaxační kout s krbem, obytný prostor s TV a kuchyní. Přímo z tohoto prostoru vede schodiště do druhého podlaží.

Dům je jedním z projektů přihlášených v soutěžní přehlídce Česká cena za architekturu (ČCA), jejíž první ročník letos vyhlásila Česká komora architektů.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Nejprve je nutné sestoupit po 50 schodech

Bydlení na hraně: Dům chtějí zapustit do okraje skály, místo střechy bude bazén

I z kuchyně se nabízí výhled na ranč

Prefabrikovaný dům už není sprosté slovo. I on může být krásný

Na změnu stačila jediná sobota

Slyšel kluky posmívat se domu staříka. Tak zorganizoval dobrovolníky a dům opravili


Reklama
Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama