reklama

Rodiče konečně našli klid. Rozjařené děti odstěhovali do protějšího domku, který jim postavili

bras
27. dubna 2017
Jeden rodinný dům tvoří dvě obytné stavby s velkými okny proti sobě. Výhoda? Členové rodiny se neruší, ale svým způsobem jsou neustále spolu – protože na sebe vidí.
reklama

Rodinný dům nazvaný Riverwalk house ve městě Barwon Heads na jižním pobřeží Austrálie těží z výhodné polohy jen 100 m od řeky Barwon. Tvoří jej dvě samostatné stavby se sedlovou střechou s velkou centrální zahradou, na níž řádí synkové domácích.

Na to, že rodina chtěla při relativně nízkém rozpočtu a na pozemku o skromnější výměře 500 m² zajistit oddělené obývací zóny, se architektům z ateliéru Irons McDuff Architecture povedly učiněné divy. Předně pominuli stále trvající módu jednolitých prostor označovaných jako loft a dali přednost samostatné kuchyni s jídelnou a oddělené obývací zóně v protější stavbě. Díky tomu se rodina neruší, ale velkými okny orientovanými pěkně proti sobě se mají všichni na očích.

Pohled z obývacího pokoje do jídelny. Foto: Nikole Ramsay

Ke dvěma domkům se sedlovou střechou přiléhá ještě garáž se skladem pro kola a další věci, která uzavírá zahradu, takže je z ní bezpečné místo pro děti.

Přední stavba je obložená dřevem eukalyptu, což je v Austrálii totéž co ve střední Evropě smrk, a domácí tedy mají dobrý pocit z toho, že ke stavbě použili materiál z místních a také tzv. obnovitelných zdrojů. Druhá stavba opláštěná černě mořenou překližkou se ztrácí v krajině a nechává vyniknout přední, světlou část obydlí.

K tématu

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama