reklama

Rodina dvojnásobně zvětšila dům. Z ulice to ale není poznat

bras
14. prosince 2016
Rodinný dům v jedné z pobřežních čtvrtí Sydney přestal jeho obyvatelům stačit. A tak se odhodlali k zásadní, a přece nenápadné úpravě.
reklama

Rodina se rozrostla o nového člena, potřebovala místo pro rodiče na penzi stejně jako úložný prostor pro rozsáhlé vybavení na venkovní sporty. Součástí projektu byla i garáž s plynule navazující venkovní relaxační zónou.

Navzdory požadavkům na rozsáhlé nové prostory měla přestavba proběhnout s respektem k původní podobě domu, který si měl zejména při pohledu z ulice zachovat svou jedinečnou podobu.

Zdánlivě protichůdná kombinace požadavků byla pro oslovenou architektku Amy Clark docela běžným zadáním. Ateliér Chord studio, v němž působí, se také řídí mottem, že kromě zadání klientů by projekty měly zohledňovat i podobu svého okolí a smysluplně do něj zapadnout.

Dostatečný obytný prostor autorka návrhu zajistila přístavbou patra, která ale není příliš patrná. Střechu nové části domu navázala na stávající hřeben, kde ale dodatečnou plochu díky jejímu mírnějšímu sklonu není vidět. Při bočním pohledu ovšem zaujme souhra přístavby s garáží, jejichž střechy spočívají v jedné optické linii.

Překvapivá je i stěna garáže naproti domu, která svým náklonem vzbuzuje představu, jako by vzhlížela k nové části stavení, čímž vzniká další vazba mezi oběma objekty. Garáž svým pojetím vychází vstříc přání, aby na venkovní prostranství s bazénem svítilo slunce, a zároveň je dost velká na uskladnění sportovní výstroje včetně pěti mořských kajaků.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: důmSydneygarážpřístavba
reklama