reklama

Z přeplněného a tmavého bytu je pohodlné bydlení ve skandinávském stylu

Matouš Hartman
4. května 2021
Dnes je interiér světlý a prostorný, před proměnou byl ale plný nepotřebných věcí a působil stísněně. Designéři Postav si sen! Kamila Douděrová a František Kobližka odvedli skvělou práci a v poslední proměně sezony 2021 si připravili i zajímavou vychytávku.
reklama

Jakub chtěl nové bydlení pro své rodiče, kteří si vosmdesátých letech pořídili prvorepublikový dům a vlastními silami ho rekonstruovali. Interiéry ale za ty roky už dostaly zabrat a kuchyň byla zastaralá. Museli tak nastoupit Kamila Douděrová a František Kobližka, aby alespoň dvě místnosti pořádně zmodernizovali ve skandinávském stylu.

Skrytá spíž

Původně kuchyň a obývací pokoj odděloval úzký průchod, ten designéři zvětšili, aby obě místnosti propojili. Starou kuchyňskou linku nahradila moderní, ve které se skrývá zajímavá vychytávka. Vrohu místnosti byly dveře do spíže. Vstup bylo potřeba zachovat, ale designéři nechtěli rozbíjet jednotný vzhled linky, tak vchod do spižírny skryli do vysoké skříně, která vizuálně tvoří součást linky.

Původní policedesignéři zachovali

Vobývacím pokoji se designérům líbila jen jedna jediná věc, kterou paradoxně rodina chtěla odstranit. Jednalo se o velkou kovovou policovou stěnu, která oddělovala jídelnu od relaxační zóny. Designéři police rozřezali, nově natřeli a využili na několika místech vnovém interiéru.

Hodnocení designérů:

Proměna byla čistá, osvěžující, pozitivní. Nápad přišel ihned po vstoupení do původního ponurého prostoru. Vlastně přišel jako sebeobrana, když jsme si prostor prohlíželi, pocitově jsme chtěli místnosti vyklidit. Řešili jsme technicky, jak moc půjde probourat stavební otvor mezi kuchyní ajídelnou, chtěli jsme interiér obou místností propojit. Zásadní problém původního prostoru vidíme v pocitu stísněnosti, ačkoli jsou místnosti veliké. Je to způsobené dřevěným obložením stropu, předělením místnosti obýváku polopříčkou a spoustou dekorací, které berou v konečném důsledku světlo. Měli jsme štěstí na skvělou rodinu, zejména tatínek je neuvěřitelný tahoun, umí vzít za práci, je všestranně šikovný. V podstatě nic nebylo problém, cokoli jsme vymysleli, bylo bez problémů vyslyšeno, aniž bychom museli diskutovat, obhajovat naše řešení. Cítili jsme velikou důvěru v náš návrh. Výzva byla ponechat původní spíž, avšak její vstup zakomponovat do kuchyňské linky tak, že nebyl vidět. Tím jsme mohli kuchyňskou linku komponovat přes celou stěnu jakoby vestavnou.

Pro proměnu bylo zásadní otevření a vyčistění prostoru. Dispozice rozmístění zón zůstala stejná, ovšem všechny části jsou v novém interiéru propojené. Byla odstraněna polopříčka mezi jídelnou a obývacím pokojem, zvětšen byl otvor mezi kuchyní a jídelnou. Prostor nám umožnil umístit velké nábytkové solitéry, jako jsou např. velký jídelní stůl s polokřesílky namísto jídelních židlí, velké komfortní křeslo, velká rohová sedačka. Místnosti se staly jednou, mohli jsme si dovolit zazdít jeden vstup do kuchyně a do nově vzniklé niky jsme umístili pracovní kout. Kuchyně disponuje velkým ostrůvkem s možností přisednutí. Koncept acelková idea je vnést do ponurého prostoru nové světlo. Interiér je navržen v kombinaci světlého dřeva sbílou, šedohnědou až šedou, doplněného tmavě zelenou na židlích. Stěžejní motiv celé proměny je fototapeta znázorňující čtyřlístky. Jedná se o prostý znak symbolu štěstí a fungující rodiny, kterou bezesporu mají.

Všechny díly pořadu můžete sledovat on-line:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama