reklama

Zahrada v listopadu: 16 receptů se sezonní a lokální zeleninou

kloidop
8. listopadu 2016
Trend posledních let je stravovat se zeleninou, která je sezonní a nejlépe pěstovaná co nejblíže našim domovům. Čím delší cestu rostlina ujde ze zahrady až na pult, tím více musí být chemicky ošetřena. Co se tedy během pozdního podzimu sklízí? Máme pro vás i recepty.
reklama

Trend lokální sezonní zeleniny a ovoce má svou logiku. Tak jako my měníme v rámci ročního období náš šatník a přizpůsobujeme se (chtě nechtě) přírodě, měli bychom měnit i náš jídelníček. Zatímco v zimě potřebujeme potraviny, které nás zahřejí, a tak se dlouho vaří, v létě dáváme přednost syrové a čerstvé stravě. Zelenina a ovoce přinášejí našemu tělu vitamíny a jiné látky, které lidské tělo potřebuje, jenže z čím větší dálky se k nám přivážejí, tím méně vitamínů v ních najdete kvůli chemickým postřikům. Nemluvě o skleníkových městech, které jsou schopné vypěstovat keř rajčete v kteroukoliv roční dobu na kousku vaty s litrem chemických hnojiv.

Jezme to, co se sklidilo teď

Podzimní sklizeň přináší poslední úrodu, jako je červená řepa, mrkev, jablka, kořenová zelenina, růžičková kapusta, bílé zelí, brambory, houby, kukuřice, pekingské zelí, hlíva ústřičná či vlašské ořechy. Taková zelenina, ovoce, ořechy se nehodí jen jako příloha, ale i hlavní chod. Máme pro vás 16 zajímavých receptů:

Mrkev

Poslední mrkev se sklízí v polovině října a její nejlepší uskladnění je ve sklepě ve vlhkém písku. V kuchyni ji můžete použít do polévek, ale i jako přílohu k masu. Největším hitem je však mrkvová pomazánka:

Nebo zkuste hovězí pečeni na červeném víně s mrkví.

Podzimním dezertem jako vyšitým je i mrkvový koláč s vlašskými ořechy.

Červená řepa

Červená řepa je trendem kuchyně posledních pár let. V obchodech kupujte vždy ty s neporušenou bulvou (každé poranění má za následek zahnívání bulvy).

Kromě pečené řepy můžete tuto zeleninu vyzkoušet i netradičně ve sladkých dezertech.

Zkuste i hlavní jídlo z řepy s názvem řepa po burgundsku.

Kromě vegetariánského hitu, jako je burger z řepy, si můžete doma udělat i zdravou pomazánku z řepy.

Celer

Celer celý říjen stále roste v zemi, ale před prvním i mrazy se musí sklidit. Hodí se nejen do omáček, ale i do polévek pro svou výraznou chuť.

Kromě pečeného celeru můžete vyzkoušet i bramborový koláč s celerem.

Nezaměnitelně výraznou chuť má celerová polévka.

Pórek

Koncem října se také sklízí pórek, který by se měl stejně jako mrkev uchovávat ve sklepě ve vlhkém písku. Stačí mu jen o něco zkrátit listy a kořeny a těšit se na báječnou polévku.

Kromě tohoto receptu přímo od Zdeňka Pohlreicha, můžete zkusit celozrný špaldový koláč s pórkem.

Rychlé jídlo gratinovaný pórek se šunkou ocení nejen dospělí, ale i děti.

Hlíva ústřičná

Od začátku do poloviny října se začnou na dřevěných špalcích nebo na substrátu ze slámy objevovat první hlívy ústřičné. Houba, kterou si můžete doma vypěstovat v klidu i na balkóně.

Hlíva ústřičná je zdravá, a proto s ní není potřeba šetřit, přidejte ji i ke kuřeti.

Zázračnou houbu můžete zapékat i s brambory.

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama