Červená řepa je typicky podzimní zelenina. Jak ji sklízet, zpracovat a uskladnit na zimu

Ač nevypadá jako královna zahrady, asi jen těžko můžeme pěstovat zdravější zeleninu, než je červená salátová řepa. Dužnaté bulvičky s červenofialovým zabarvením mají spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny a ještě k tomu jsou moc dobré. Poradíme, jak tuhle typicky podzimní kořenovou zeleninu sklízet, zpracovat a skladovat, aby nám vydržela přes zimu.

Červená salátová řepa obsahuje spoustu tělu prospěšných látek. Jen namátkou můžeme jmenovat vitaminy B, C a E, draslík, selen, železo, zinek nebo hořčík. Dužnaté bulvičky s charakteristickým červenofialovým zabarvením patří do top ten druhů zeleniny nejbohatších na antioxidanty.

Na co je červená řepa zdravá

Červená řepa je taky plná vlákniny, rozpustné i nerozpustné. Nerozpustná vláknina pomáhá správné funkci zažívacího ústrojí, rozpustná zase snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi. Řepa podporuje krvetvorbu, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje aktivitu jater a žlučníku, působí močopudně a detoxikačně. Prospívá při léčbě hypertenze, arteriosklerózy a dalších onemocnění srdce a krevního oběhu.

PŘEČTĚTE SI: Červená řepa s křenem je vynikající a zdravá pochoutka. Zkuste dva lákavé recepty

Jak syrovou červenou řepu zpracovat

Z dietetického hlediska je salátová řepa nejzdravější syrová. Ale upřímně, jen tak se do ní asi nezakousneme jako třeba do ředkvičky nebo mrkve. Ale dobře se uplatní strouhaná či najemno nakrájená v nejrůznějších salátech a pomazánkách, vynikající je v kombinaci s křenem. Připravují se z ní také čerstvé šťávy.

Co udělat z červené řepy

Červenofialové bulvičky se mohou vařit, grilovat, péct i zapékat, jsou nedílnou součástí mnoha přesnídávkových polévek, především boršče, hodí se do slaných buchet a koláčů. Výborné je carpaccio z červené řepy nebo pečené chipsy podle receptu Zdeňka Polreicha. A samozřejmě se dá nakládat buď samostatně ve sladkokyselém nálevu, nebo v zeleninových směsích. Červená řepa se dá také mrazit a sušit.

Omlazující řepná kúra

Na podzim v době sklizně je červená řepa všude, tak toho využijme a dejme si dvoutýdenní omlazující kúru pro krásnější pleť a zdravější tělo. Je velmi jednoduché: každý den vypijeme čerstvou šťávu z jedné červené řepy (připravíme ji v odšťavňovači). Při řepné kúře nás může zaskočit červené zabarvení moči, které je způsobené červenými barvivy obsaženými v řepě.

Kdy a jak červenou řepu sklízet

  • Červenou řepu sklízíme průběžně, nejpozději ale před příchodem mrazů. Čas sklizně záleží na vegetační době (je uvedena na obalu semínek), u červené řepy se pohybuje od 60 do 120 dnů od výsevu.
  • Jestli to jen trochu jde, zvolíme ke sklizni červené řepy slunné a suché počasí.
  • Vyrýváme ji opatrně i s kořenem 2–3 cm pod bulvou. Nať zásadně neodřezáváme, ale odkroutíme ji rukou přibližně 2 cm nad bulvou, zpomalíme tak její sesychání.
  • Bulvu opatrně očistíme, případně osušíme. Před skladováním řepu nikdy neomýváme. Vlhkost nahrává plísním a hnilobám.

Jak se skladuje červená řepa

  • Celé, stoprocentně zdravé a mechanicky nepoškozené bulvičky skladujeme nejlépe ve sklepě. Ideální teplota pro uskladnění je těsně nad bodem mrazu a vysoká vzdušná vlhkost kolem 90 %. Při správné teplotě a vlhkosti vydrží zhruba 5 měsíců.
  • Pokud je teplota vyšší, řepa může začít rašit. Pokud klesne níže, kořenová zelenina může zmrznout a ztratit chuť.
  • Místo, kde se řepa skladuje, by mělo být tmavé. Pokud je kořenová plodina stále vystavena světlu, negativně to ovlivní její vzhled i chuť. Navíc řepa v tomto případě může začít rašit. A to vždy negativně ovlivňuje její trvanlivost.
  • Řepa má ráda prostor, nerada se mačká. Proto bulvy při skladování dáváme 5-6 cm od sebe.
  • Osvědčené je uskladnění řepy v krabici s pilinami, které je potřeba čas od času v zimě jemně zvlhčit. Tento způsob se hodí i do bytu.
  • Prověřené je také skladování v písku, vrstva by neměla by být tenčí než 2-3 centimetry. Písek musí být suchý, je dobré ho dát na chvíli do trouby prohřát a pak nechat vychladnout. Tato metoda je vhodná i na zasklené balkony, kde v zimě neklesne teplota bod bod mrazu.
  • Uskladněné bulvy pravidelně kontrolujeme.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Ořechový dort s čerstvým zázvorem a červenou řepou aneb sladké překvapení

Jak skladovat řepu v lednici

Celá řepa vydrží několik měsíců i v lednici. Stačí, když každý kus zabalíme do pečicího papíru nebo potravinářské fólie. Takto ji lze skladovat 3 až 4 měsíce, aniž by ztratila chuť. Tak v perforovaném sáčku vydrží  2 až 3 měsíce. Pokud ji nechceme uchovávat v celku, pak ji nakrájíme a uložíme do vakuovacích pytlíků. Takto vydrží několik týdnů; nebo ji v nich můžeme zamrazit.

Zdroje: cervenarepa.eu, nasezahrada.comcs.wikipedia.org, fresh.iprima.cz


Přečtěte si také