Zahrada

14. listopadu 2021 07:00

Simona Sedláčková

Bylinky a choulostivé květiny i keře na zimu zamulčujte. Použijte listí i štěrk

Zahrádkáři i zahradníci odjakživa chránili choulostivější druhy rostlin zimní přikrývkou, nejčastěji z chvojí. V posledních letech se však stále více prosazuje i mulčování, tedy nastýlka či zakrytí holé půdy.

K čemu slouží mulč

Mulč neboli nastýlka má za úkol zakrýt a ochránit holou půdu před erozí, vysycháním, množením plevelů, ale během zimy také chrání kořeny rostlin před chladem a poškozením. Vrstva materiálu by měla být nejméně 10–20 cm vysoká. Jen tak splní svůj účel. Mulč můžete na záhony doplňovat během celého roku, ale pokud má za úkol především chránit před mrazem, je nejlepší období pro jeho založení či obnovu právě nyní.

Jaký mulčovací materiál využít pro jednotlivé skupiny rostlin

Trvalky

Volné prostory mezi trvalkami můžete zakrýt nejrůznějšími materiály. Běžně se hodí staré dobré chvojí, shrabané listí, sláma, ale i chlévský hnůj nebo kompost. Pozor dejte na vřesovištní rostliny, tedy rostliny, které potřebují půdu s vyšší kyselostí. Pro ně je vhodná například rašelina.

Stromy a keře

Půdu kolem stromů a keřů můžete pokrýt chlévským hnojem plným slámy nebo vyzrálým kompostem. Vhodná je i klasická borová kůra, kterou získáte nejsnadněji, nabízí ji každé zahradní centrum nebo hobbymarket.

Výborná je i vrstva spadaného listí, která však má tu nevýhodu, že ji zvládne odvát první větší vítr.

Bylinky

Bylinky, které si libují v teple, ochrání paradoxně nejlépe studený kámen. Oblázky, kamínky nebo štěrk totiž výborně akumulují teplo ze slunečních paprsků. Ale využít můžete i štěpku nebo nařezanou slámu.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek

Sdílejte článek

Přečtěte si také