Bydlení

4. prosince 2022 14:30

Simona Sedláčková

Nápoj Inků zmírňuje projevy stárnutí. Připravte si legendární čaj lapacho

Většina lidí si vystačí s černým čajem, který občas prostřídá čajem zeleným nebo několika osvědčenými bylinkovými čaji. Pokud hledáte novou chuť, jednoduše čaj, který chutná zase úplně jinak, vyzkoušejte lapacho. Patří mezi čaje bylinné, vyrábí se z kůry stromu Tabebuia serratifolia a pochází z Jižní Ameriky.

Lapacho čaj, česky lapačo, nazývaný také nápoj Inků, pochází z Jižní Ameriky, konkrétně z Brazílie, Bolívie, Peru, Argentiny a Paraguaye, kde má tento nápoj obrovskou a dlouhou tradici. Vyrábí se z vnitřní kůry kmene stromu lapacho (Tabebuia serratifolia), které se dožívají velmi požehnaného věku až 700 let.

Netradiční vůně i chuť

Čaj lapacho se připravuje pouze ze dvou druhů stromu lapacho, tedy Lapacho Colorado a Lapacho Morado. Stromy mají červenohnědou barvu kůry a čaj z ní připravený se vyznačuje jemnou vůní s dřevitým nádechem a vanilkovým aroma. Jedná se o velmi příjemnou chuť.

Jak připravit čaj lapacho

Asi 1 litr vody přiveďte k varu, přidejte 4 vrchovaté lžičky čaje lapacho a nechte ještě přibližně 5 minut vařit. Poté odstavte z plotýnky a čaj nechte ještě asi 15–20 minut louhovat. Nakonec čaj přeceďte přes jemné sítko a můžete ho i osladit medem. Čaj lapacho pijte teplý i studený, podle chuti.

Většinou se nedoporučuje pít čaj nepřetržitě každý den po velmi dlouhou dobu, po 2–3 týdnech každodenního pití se doporučuje měsíční pauza. Běžně doporučená dávka jsou 2 šálky denně.

Léčivé účinky čaje lapacho

  • Zmírňuje příznaky chřipky a nachlazení, tlumí dušnost i horečku
  • Má protizánětlivé účinky
  • Pomáhá při léčbě lupusu a psoriázy
  • Mírní projevy u pacientů s HIV
  • Zpomaluje projevy stárnutí
  • Funguje jako přírodní antibiotikum
  • Zlepšuje schopnost přenosu kyslíku v krvi
  • Léčí kvasinkové infekce
  • Snižuje projevy artritidy, mírní bolest i zánět

Nežádoucí účinky

Při delším užívání čaje lapacho nebo při pití vyšších dávek může člověk pociťovat nevolnost a obvykle se dostaví i průjem.

Zdroj: https://www.veganstore.cz/a/lapacho-caj-9-duvodu-proc-jej-pit; https://www.cajova-zahrada.cz/blog/lapacho-caj-vsechno--co-o-nem-potrebujete-vedet/


Přečtěte si také