České chaty snů: Trochu nebezpečná proměna montované chaty na Vysočině

České chaty snů 2 sledujte v sobotu na Primě

Chata se nachází uprostřed lesa v romantické vísce Vepříkov na Vysočině. Před několika lety ji majitelé vylepšili o malou verandu, vše ostatní je v původním stavu ze 70. let. Architekti Petr Portych, Ondřej Zdvomka a sochař Sebastian Wojnar se tentokrát vrhnou nejen na interiér, ale i blízké okolí chaty. Tuto parádní proměnu Českých chat snů si můžete pustit už teď na platformě prima+. Premiérový díl České chaty snů uvidíte na Primě v sobotu 20. dubna ve 21.30 a reprízu v neděli v 8.05.

Malá montovaná chatička, kterou majitelé sice v roce 2016 vylepšili o malou verandu, nicméně všechno ostatní je v původním stavu ze sedmdesátých let minulého století, kdy ji rodiče majitelky koupili. Chata se nachází skoro na samotě uprostřed hustého jehličnatého lesa v lokalitě romantické vísky Vepříkov na Vysočině. První dojmy architektů pořadu České chaty snů byly – krásné místo a avantgardní chata, u které bude těžké vymyslet dispoziční změnu, která by ji vylepšila.

NENECHTE SI UJÍT: České chaty snů: Úžasná proměna interiéru malebné krkonošské roubenky

Úprava nosné konstrukce

Tentokrát je proměna tak trochu nebezpečná. Chata je z montovaného systému MONTI, který tvoří dřevěný rám a vláknité desky. Není tedy předem dáno, co je a co není nosné, a není radno do nosného systému příliš zasahovat. Zásadním problémem rekonstrukce tak je úprava nosné konstrukce.

Podívejte se ve fotogalerii, jak vypadala montovaná chata na Vysočině před rekonstrukcí:

Každý pes jiná ves

Ale to není všechno, co musí naši architekti Petr Portych, Ondřej Zdvomka a sochař Sebastian Wojnar tentokrát řešit. Zásadní změnu si zaslouží také stará nudná fasáda, interiér v tzv. stylu každý pes jiná ves, ale i bezprostřední okolí chaty.

Jak rekonstrukce montované chaty ve Vepříkově ze sedmdesátých let dopadla, uvidíte v premiérovém díle České chaty snů v sobotu 20. dubna ve 21.30 na Primě a reprízu v neděli  21. dubna v 8.05 na Primě. Premiérový díl Českých chat snů můžete vidět už o týden dříve na platformě prima+.

Zdroj: FTV Prima

Sdílejte článek

Přečtěte si také