České chaty snů ve finále: Tak to je něco! Double rekonstrukce se povedla na jedničku

Druhá série pořadu České chaty snů vyvrcholila double proměnou. Jak dopadla rekonstrukce dvou chat vedle sebe zároveň, a navíc každá ve svébytném stylu, aby se vyšlo vstříc různým požadavkům dvou provázaných rodin při zachování originality každého z návrhů? Výborně, i když to byla šichta!

Kombinace dvou chat, které vlastní dvě různé rodiny, ale panuje mezi nimi natolik silné pouto, že jedna bez druhé na chatu nejezdí, bylo předmětem zájmu našich architektů v rámci závěrečného speciálního dvojdílu ze středočeského Bratřínova.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stará chatka na břehu rybníka má teď šmrnc. A vešla se do ní i kuchyň

První chata

První chata již byla několikrát upravována, ale nabízela velmi malý prostor – nepatrné úložné skříně, a přitom jde o celkem velkou rodinu. Architekti vzali proměnu z gruntu. Bylo potřeba vše vybourat a vnitřní prostor rozšířit o terasu, která stejně moc k obytnému komfortu nepřispívala.

Podívejte se, jak dopadla proměna první chaty:

Zásadní rozšíření obytného prostoru

„První chatu jsme rozšířili až do lodního prostoru a získali jsme místo na pořádnou kuchyň. Štít necháváme otevřený, ať zde projde co nejvíce světla na pracovní plochu. Barevně jsme se inspirovali sportem. Bordó, kobaltově modrá a světle dřevěná jsou barvy rytířů, kteří vstali a nespí," uvádí architekt Ondřej Zdvomka a dodává:  „Všechno šlo hladce, dokud Petr nepřišel s parádním nápadem přibrat další chatku, protože se přece ty rodiny znají a pobývají zde spolu.Výborná výzva 😉.“

NENECHTE SI UJÍT: Tahle chata byla na spadnutí. Podívejte se, jak po rekonstrukci prokoukla

Druhá chata

Druhá chatka byla v neutěšeném stavu, pomazaná asfaltem, zařízení už celkem zašlé. Základní teze změny byly jasné už od začátku. Architekti se rozhodli ponechání dispozice plus minus tak, jak to bylo, ale bylo třeba trošku obnovit povrchy a vybavit chatu technologiemi. Navíc má stavba ideální orientaci pro fotovoltaické panely, takže by mohla napájet oba sousedy.

Podívejte se, jak dopadla proměna druhé chaty:

Hlavně se zbavit asfaltu

„U druhého objektu jsme ošetřili zejména vnější fasádu tak, aby trochu dýchala – odstranili jsme nános asfaltu. Vnitřní prostor potřeboval zbrusu nový přístup. Zásadní problém byl strop, který byl křivý až o 15 cm, takže bylo nutné jej srovnat. Předělali jsme i schody na mlynářské, aby dole bylo více místa na malý obývák. Nahoře vše zůstalo tak, jak bylo, ale samozřejmě jsme to zateplili a nově natřeli. Zajímavou věcí, kterou jsme dole použili, je betonová stěrka na stěnách, která je v podobných stavbách nezvyklá, ale myslíme, že v této dobře funguje, paradoxně dobarvuje interiér a dodává chatce trochu moderního stylu, který zde už chyběl. No, nakonec jsme to zvládli, ale byla to pěkná šichta,“ shrnuje rekonstrukci druhé chatky Ondřej Zdvomka.

Rozloučili jsme se se sympatickými architekty Petrem Portychem, Ondřejem Zdvomkou a originálním sochařem Sebastianem Wojnarem, ale všechny díly seriálu České chaty snů si můžete pustit také na platformě prima+. Od 18. května můžete sledovat reprízy první řady tohoto oblíbeného pořadu ve stejném čase na Primě.

Zdroj: FTV Prima

Sdílejte článek

Přečtěte si také