Zahrada

18. května 2024 18:19

redakce Prima Living

Česko zasáhnou silné bouřky. Meteorologové varují před kroupami i supercelami

Počasí (18.5.2024 7:20)

Těšili jste se na slunečný víkend, který strávíte na zahrádce? Tak pozor, meteorologové varují před silnými bouřkami. Nejprve by měly zasáhnout Moravu a jihovýchod Čech, později (během neděle) celé Česko.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před srážkami, krupobitím i výskytem supercel. Už během soboty se v některých částech Česka objevily bouřky, v neděli už se mohou vyskytovat kdekoli. „Bouřek nebude plošně mnoho. Výraznější z nich by mohly přinést zejména kroupy do dvou centimetrů, případně i větší nánosy menších krup. Postup bouřek bude poměrně rychlý k východu až severovýchodu,“ sdělili podle CNN Prima NEWS meteorologové.

Kroupy a přívalové srážky

„V Čechách budou hlavním rizikem zejména kroupy do dvou centimetrů, případně přívalové srážky. Bouřky budou mít v této oblasti poměrně rychlý postup k severovýchodu. Na Moravě a ve Slezsku budou mít bouřky pomalejší postup, a tak hlavní riziko bude zejména v přívalových srážkách nebo menších kroupách. Bouřky budou slábnout během večerních hodin, výjimečně mohou ale přetrvávat zejména na Moravě až do půlnoci,“ oznámil ČHMÚ s tím, že mohou způsobit i zatopení níže položených míst a rozvodnění menších toků. Také hrozí zásahy bleskem a mohou se lámat větve stromů.

Sledujte RADAR: Na Česko se valí bouřky. Podívejte se, kde bude pršet nejsilněji

Co jsou supercely?

Supercelu můžete vidět na fotce v úvodu článku. Jde o speciální typ bouře s přívalovými srážkami a často i kroupami. Na rozdíl od běžné bouřky má supercelární bouře silnější a ustálenou cirkulaci – může mít proto delší trvání, klidně až několik hodin. V hraničním případě mohou supercely provádět i tornáda nebo nezvykle velké kroupy.

Sdílejte článek

Přečtěte si také