Cukety se snadno pěstují, ale i jejich listy či plody dokážou potrápit choroby. A pozor na hořkost plodů

Cukety zvládne vypěstovat každý začátečník, ale i je občas postihují neduhy, které poničí v lepším případě některé plody, v tom horším celou úrodu. A tušili jste, že příčinou zahnívajících mladých cuket může být kromě vysoké vlhkosti i nedostatečné opylení?

Zahnívání mladých plodů

Pokud se dlouhodobě věnujete pěstování cuket, ale i okurek, pak se vám už určitě stalo, že rostliny dostatečně kvetly a později se i začaly vytvářet mladé plody, ale ty pak najednou od špičky zhnědly, přestaly se vyvíjet a uhnily. Příčiny mohou být v zásadě dvě. Buď je na vině příliš vysoká vlhkost, nebo nedostatečné opylení květu.

Vysoká vlhkost

Pokud dlouho prší nebo pokud to se zálivkou cuket přeháníte, může se stát, že vám mladé plody začnou od špičky zahnívat. Dá se tomu předejít tak, že opatrně oddělíte zavadlý zbytek květu na špičce plodu, který v období sucha jednoduše sám odpadne a mladou cuketku podložíte, abyste zamezili jejímu styku s příliš mokrou půdou.

Nedostatečné opylení

Pokud nastane chladné a vlhké léto, může se na zahnívání mladých cuket podílet i nedostatek hmyzu, který by opylil květy. Ty se pak sice začínají vyvíjet, ale velmi brzy zakrní, vyvíjet se přestávají a začnou zahnívat. Problémem může být i naopak velmi horké počasí, kdy pyl zasychá a k opylení květů tak opět vůbec nedochází nebo jen nedostatečně. V tomto případě se můžete pokusit o ruční opylování samičích květů. Samčí květ odlomte a lehce jím, tedy pylem z jeho tyčinek, poprašte květ samičí. Můžete použít i malý štěteček.

Plíseň okurková na cuketách

Plíseň okurková neboli padlí okurkové se může samozřejmě projevovat nejen na okurkách, ale i na blízce příbuzných cuketách. Na listech se tvoří bílé nebo světle šedé skvrny, později se vytvoří povlak po celé ploše listu, až nakonec začne napadat i plody. Tomuto onemocnění cuket nahrává vysoká vzdušná vlhkost. Rostliny pokud možno zalévejte pouze ke kořenům, k zálivce nepoužívejte kropení.

Většina cuket, ale i okurek nakonec stejně padlí na podzim podlehne, ale cílem je udržet rostliny po celé léto v dobré kondici. První napadené listy okamžitě odstraňte a spalte nebo vyhoďte do popelnice, nikdy ne na kompost.

Pokud plíseň napadne mladé rostliny, pak je můžete postříkat chemickým postřikem (Kuprikol, Acrobat, Ortiva). Po nasazení plodů je postřik také možný, pak ale musíte počkat se sběrem plodů alespoň jeden týden a plody řádně omýt. Výborným řešením je využití chytré houby, tedy prostředků s Pythium oligandrum. Tato houba aktivně napadá plísně, samotným rostlinám neuškodí.

Využít můžete i některé babské rady, například postřik mlékem. Plnotučné mléko nařeďte s vodou v poměru 1:1, polotučné použijte neředěné. Postřik provádějte 3x týdně na obě strany listu a střídejte ho s oplachem vodou vždy druhý den.

Virová mozaika listů

Virovou mozaiku přenášejí mšice a molice, proti kterým můžete rostliny ošetřovat jíchou z kopřiv, ale pokud se na listech cuket virová mozaika už projeví, je nutné napadené rostliny zlikvidovat. Napadené rostliny opět nepatří na kompost, ale do odpadu nebo je můžete spálit.

Pozor na hořké plody

Plody cuket i okurek obsahují v malém množství kukurbitacin, hořčinu, která je v malých dávkách důležitá pro podporu trávení a vylučování. V období opravdu extrémních veder a sucha však může dojít k nadměrnému nahromadění této látky, což se projeví odporně hořkou chutí cukety nebo okurky. U mladých plodů by k hromadění hořčin nemělo docházet, pouze u plodů přezrálých.

Kukurbitacin v těle člověka dráždí sliznice a způsobuje nevolnost a průjem, v extrémním případě může i způsobit smrt. Pokud se do hořkého plodu zakousnete, ihned sousto vyplivněte a ústa vypláchněte vodou. Hořkost v ústech je tak velká, že k nebezpečné otravě by ani nemělo dojít, i když v minulosti, tedy v roce 2015, média o takovém případě z Německa informovala.

Zdroj: https://www.nkz.cz/praxe/uzitkova-zahrada/proc-zahnivaji-cukety-jak-tomu-muzete-zabranit; https://cuketa.eu/jedovate-cukety/

Sdílejte článek

Přečtěte si také