reklama

Doma pěstované okurky a cukety mohou být smrtelně jedovaté. Takhle poznáte ty špatné

redakce Prima Living
12. července 2022
Hořké cukety a okurky představují velké nebezpečí. Pokud pokrm z cuket nebo okurek chutná hořce, raději ho nejezte. Nepříjemná chuť totiž upozorňuje na přítomnost jedovatého kukurbitacinu, který způsobuje zažívací potíže, ale dokáže i zabíjet. Přečtěte si více o tom, jak se před otravou chránit a jak správně sklízet cukety, což je pro prevenci klíčové.
reklama

Už byly zaznamenány případy otravou cuketami. Zdá se to jako nesmysl, ale může k tomu dojít. Známý je případ otravy čtyřiašedesátiletéhoMike Andrewse z britského města Wetwang. Po vařené cuketě mu začalo být špatně, třásl se, potil se a měl halucinace.

Asi nejznámější je případ, který se stal v roce 2015 v Německu. Smrt devětasedmdesátiletého muže v německém Heidenheimu 270 km od českých hranic lékaři připsali jedovaté cuketě. Úřady sousední země proto varovaly před konzumací vlastnoručně vypěstovaných hořkých cuket a tykví. Podle Bavorského zemského úřadu pro zdraví a bezpečnost potravin (LGL) se v zelenině hojně vytvářejí nebezpečné hořčiny zvláště, pokud je při jejím pěstování sucho.

Podle informací z německých médií penzista zemřel v nemocnici krátce po konzumaci zeleniny. Lékařům si však ještě stačil postěžovat, že nákyp z vlastnoručně vypěstovaných cuket chutnal hořce. Podle LGL se přitom nejedná o ojedinělý případ. Další těžké otravy hlásilo i několik klinik z Bavorska. Německý úřad proto důrazně varuje před konzumací hořce chutnajících tykví a cuket ať už syrových nebo tepelně upravených.

Jed z vlastní zahrádky

Nebezpečí tvorby jedovatého hořčinu roste i na záhonech, kde plodnice cuket zahrádkář umístil do sousedství okrasných tykví. Vzájemným opylováním se oba druhy kříží a výše zmíněný německý úřad LGL z toho důvodu varuje před vyséváním semen z podomácku vypěstovaných cuket. Koupená semena jsou v tomto ohledu bezpečná.

Hořčin se z tykvovité zeleniny podařilo šlechtěním vyloučit. Potíž je v tom, že neodborným pěstováním na soukromých zahrádkách z vlastních semen se nebezpečná látka do této zeleniny opět vrací. Jed přitom nevzniká jen v těchto nežádoucích mutacích, jeho tvorbu podporují i vysoké teploty, které představovaly i pro řádné odrůdy mimořádnou zátěž.

Otrava z domácí zeleniny

  1. obezřetnost je na místě hlavně u okurek vypěstovaných z vlastních semen
  2. na jed kukurbitacin upozorňuje hořká chuť
  3. riziko zvyšuje nevhodná kombinace plodin na záhoně

Plody sklízejte mladé

Ve stavu nejvyšší zralosti se ovšem toxiny objevují i u jinak bezpečných druhů. „Proto se plody např. cukety nebo dýně konzumují mladé, před dosažením stavu plné zralosti. Platí zásada, že se nekonzumují plody, které vykazují trpkou nebo hořkou chuť,“ vysvětluje Štěpánka Čechová z ministerstva zdravotnictví.

Zahrádkáři by podle ní měli především pečlivě vybírat semena, z nichž cukety a další tykvovitou zeleninu pěstují. I kdyby ale vypěstovali jedovaté plody, stále je ještě varuje nepříjemná chuť takové zeleniny.

„V případě, že domácí výpěstky vykazují hořkou chuť, je nutné změnit pěstovaný druh, a dále věnovat pozornost době sklizně tak, aby byly sklízeny pouze mladé plody,“ doporučuje Čechová.

Co způsobuje kukurbitacin?

Kukurbitacin dráždí sliznice trávicího ústrojí a podle množství v těle způsobuje nevolnost a průjem. V nejhorším případě ale organismus zcela přemůže.

Kukurbitacin patří mezi hořčiny, což jsou přírodní látky různého chemického složení a výrazně hořké chuti. V léčebných dávkách nemají žádné vedlejší účinky. Podporují vylučování žaludečních šťáv a tím i zlepšují trávení. Užívají se převážně jako tinktury nebo alkoholové výtažky.

Kukurbitacin, který měl v těle otrávený německý zahrádkář, patří mezi triterpenové hořčiny. Jedna či dvě jedovaté cukety jej obsahují dost na to, aby látka podráždila sliznice trávicího ústrojí a způsobila nevolnost a průjem. Jak ukázal případ německého zahrádkáře z konce srpna, kukurbitacin dokáže i zabíjet.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama