Dalibor Janda ukázal zahradu plnou tajemných pokladů. Přiznal, co doma nesnáší

DALIBOR_JANDA_ZAHRADA_2

Pokud nezpívá a neskládá nové hity, tak v podstatě veškerý čas tráví na rozlehlé zahradě v Třeboradicích. Zpěvák Dalibor Janda pro Prima Living přiznal, že nepotřebuje jezdit na dovolenou, protože největší klid a odpočinek nachází na zahradě. A není tam sám, společnost mu dělají třeba Karel IV. a Rudolf II.

Dalibor Janda není jen zpěvákem s nezaměnitelným hlasem, ale také vášnivým zahradníkem a sběratelem zajímavých, až bizarních uměleckých kousků.

V první části reportáže pro Prima Living se představil jako pěstitel okurek, jahod a melounů. Ve druhé části rozhovoru redaktora seznámil s výraznými elementy, které s ním na zahradě v Třeboradicích bydlí.

Středobodem zahrady je pyramida, která je vysoká téměř jako její majitel. Dalibor Janda pro Prima Living popsal, že nejsložitější bylo sehnat kostky, ze kterých půjde pyramida sestavit v měřítku, které bude odpovídat egyptské předloze.

„Nikdy jsem nevyužil služeb zahradních architektů. Všechno jsem dělal podle vlastní intuice a postupně. Možná i proto to vypadá zajímavě. Je tady všehochuť,“ popsal s úsměvem muž, se kterým jsou neodmyslitelně spjaté hity Žít jako kaskadér či Padá hvězda.

Na pozemku na jeho tvůrčí činnost dohlížejí také tři významní panovníci. Ferdinand I., Rudolf II. a Karel IV. Právě poslední z výše jmenovaných má k Jandovi opravdu blízko. „Jednou na mě promluvil. Nikdo mi nevěří, ale bylo to tak. Mluvil latinsky, tak nevím, co říkal,“ svěřil se zpěvák s podivnou historkou.

„Například socha Ferdinanda I. se objevila v Kroměříži, kde byla naházená pod dlažbou. Byla tam od doby kdy se za Masaryka shazovaly všechny sochy Habsburků a nikdo ji nechtěl. Nevěděli ani, kdo to je. I když byla rozbitá, vzal jsem si ji a nechal zrestaurovat. On je to docela proces, člověk někam jde, něco vidí, ale ne všechno se dá koupit,“ řekl Janda s tím, že sbírat podivné kousky ho baví, ale na jeho zahradě je přece jen něco, co nesnáší.

Sekání trávy. Kosu nepoužívá dávno, ale nebaví ho před sebou tlačit ani sekačku, tak pořídil robotickou verzi.

Janda hledá Švejka

Zahradu střeží kamenný lev, dřevěná socha sovy i ikonická tvář z Marsu. Nyní Janda zatoužil po tom, aby se k němu nastěhoval jeden z nejslavnějších Čechů - rád by u sebe ubytoval Švejka.

„Nedávno, kdy jsme hráli na Slovensku, jsem narazil na jednoho šikovného řezbáře, který mi udělal krásnou sovu. Jediné, co ještě nemám a sháním, je největší český panovník Švejk. Toho bych si chtěl dát na lavičku,“ vyznal se zpěvák s tím, že pokud někdo ze čtenářů či televizních diváků o Švejkovi ví, ať ho určitě kontaktuje.

Zdroj: autorský text

Sdílejte článek

Přečtěte si také