Bydlení slavných

19. července 2024 07:01

redakce Prima Living

Slavní chataři a chalupáři: Zahrady Josefa Dvořáka, Petry Janů a Anife Vyskočilové

Říká se, že jsme národem chatařů a chalupářů. Něco na tom bude, protože to platí i o celé řadě známých a oblíbených celebrit, například herci Josefu Dvořákovi (82), zpěvačce Petře Janů (71) či tanečnici Anife Vyskočilové (50). Jak vypadají jejich víkendové zahrady?

Květinová zahrada Josefa Dvořáka v Českém ráji

Josef Dvořák, jeden z nejoblíbenějších českých herců, už dlouhé roky vlastní chalupu v samém centru Českého ráje, v údolí zvaném Plakánek, nedaleko hradu Kost. Romantické stavení s květinovou zahradou patří k nejkrásnějším v širokém okolí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dalibor Janda ukázal zahradu plnou tajemných pokladů. Přiznal, co doma nesnáší

V malebném kaňonovitém údolí si nemovitost pořídil Josef Dvořák už před čtyřiceti lety. Uvést ji do současné podoby je s manželkou Jarmilou, které nikdo neřekne jinak než Jája, stálo hodně peněz i sil. Na přestavbě domu i úpravě okolí se oba hodně nadřeli, ale společnými silami vybudovali chaloupku se zahrádkou jako z pohádky.

Jak jsme psali na našem webu, ještě před několika lety měli u chalupy zeleninovou zahrádku, ale vzhledem k tomu, že úrodu většinou nezvaní návštěvníci sklidili ještě dříve, než se k ní dostali Dvořákovi, dali postupem času přednost výhradně okrasným rostlinám. Dnes je rozsáhlý pozemek kolem chalupy plný pestrobarevných květin na záhonech i v truhlících, které doplňuje sbírka zahradních trpaslíků a nechybí ani potůček s mlýnským kolem, i když jen v miniaturní podobě. A k místní pohodě a romantice přispívá i lesní rybník, který se nachází jen přes cestu od chalupy.

Druhý domov Petry Janů na jihu Čech

K chalupaření oblíbenou zpěvačku Petru Janů přivedl její zesnulý manžel Michal Zelenka (†63). Nedaleko Jindřichova Hradce si před takřka 40 lety pořídili chalupu z 12. století a postupně ji zvelebili. Zrekonstruovali přízemí, střechu včetně krovů a přistavěli patro. Po smrti manžela, jenž zemřel před více než dvanácti lety, nechala na jeho počest u chalupy vybudovat rybník, který se jmenuje Michal. Dnes Petra Janů na chalupě tráví celé léto.

NENECHTE SI UJÍT: Ocel, dřevo a holandský styl. Jana Švandová se chlubí opravdu zvláštní chalupou

Kdo má chalupu, ví, že práce kolem ní nikdy nekončí. Od začátku měli s manželem úkoly jasně dané. „Michal na chalupě musel pořád něco dělat. Já jsem spíše ten typ, který si ji chtěl užívat. Vždycky jsem toho udělala daleko víc, když jsem nemusela, než když mi někdo říkal, co všechno musím,“ přiblížila nedávno Petra Janů pro web Prima Ženy.

Nejvíce se prý dohadovali o skleníku. „Jsem dítě z vesnice, ale mám k pěstování odpor. Moje maminka byla autorita, takže jsem musela na našich políčkách trávit spoustu času. Nesnášela jsem to. Na rozdíl ode mě byl manžel městské dítě, a když jsme si chalupu pořídili, hrozně moc chtěl něco pěstovat. Vyřešili jsme to tak, že jsme šli k notáři a sepsali tam, že já do skleníku nikdy nepůjdu. Nakonec jsem ale udělala ústupek kvůli bylinkám,“ svěřila se zpěvačka.

Petra Janů pěstuje hlavně bazalku,  mátulibečekpažitku, dobromyslrozmarýn, šalvěj a bobkový list. Nechybí ale ani rajčata. A kterou bylinku používá nejčastěji? „Každá se hodí k něčemu jinému. Máta do čajů a drinků, libeček do bramboračky, rozmarýn pod maso a tak dále,“ uvedla kdysi zpěvačka pro Deník cz.

PŘEČTĚTE SI: Jiří Bartoška má úžasnou chalupu s výhledem do přírody. Jen kousek od Karlových Varů

Anife Vyskočilová chataří v pražském Suchdole

Chatu se zahradou a s krásným výhledem na Prahu ve známé zahrádkářské kolonii v Suchdole koupila Anife Hassan Vyskočilová ve špatném stavu, a tak se musela pustit do zásadní renovace chaty i přilehlé zahrady. Do práce se vrhla s vervou sobě vlastní.

Chatka v kolonii má jen jednu místnost, do níž se muselo vejít všechno potřebné včetně pohodlné postele, televize i úložných prostorů. Bývalá veranda se proměnila na malou kuchyň, která je ale k vaření a pečení dobře vybavená a navíc je z ní krásný výhled na zahradu s bazénkem. Do chaty se podařilo dát i záchod s koutkem na sprchování.

Taky dost zanedbaná zahrádka pod rukama Anife pořádně prokoukla. První, co odstranila, byly kaktusy vysázené pod okny. V zahrádkářské kolonii bylo totiž zvykem je tam mít kvůli zlodějům, ale jí se pichlavé rostliny nelíbily, a tak je nahradila přívětivější zelení. Na zahradě našly místo hlavně květiny a bylinky, ale i papriky, rajčata a dýně, o které se s láskou stará. Hrabání v půdě a zvelebování zahrádky je pro ni skvělý relax.

Čtěte také: Místo milovaného cestování chatařem? Jan Cina prozradil, že si pořídil chalupu

I když je v chatě kuchyňka, Anife využívá k vaření především kuchyň letní s velkým grilem a posezením, která je na zahradě pod pergolou, kde se schází s rodinou a přáteli.

Zdroje: CNN Prima NEWS, idnes.czblesk.czzeny.iprima.czdenik.cz/bydleni

Sdílejte článek
Štítky zahrada bylinky chalupa Český ráj Anife Vyskočilová Petra Janů Josef Dvořák Michal Zelenka Chalupář společenská rubrika

Přečtěte si také