návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Byt pro technaře připomíná hudební klub. Místo pracovny je dýdžejský pult

matoušhartman , Vydáno: 18.03.2021
Otevřený prostor neobvyklých materiálů doplňuje neonový nápis. Netradiční bydlení, které navrhli architekti ze studia Perspektiv, má připomínat designové hotely.

reklama

Byt je připravený na večírky a dá se jím doslova protančit. „Majitel vede mezinárodní společnost, hodně cestuje a má rád atmosféru designových hotelů. I doma chtěl mít pocit, jako kdyby byl na dovolené,” vysvětlují architekti Ján Antal a Martin Stára ze studia Perspektiv.

Byt rozdělený do zón

Původní dispozice během rekonstrukce zmizela a nahradilo ji populární rozdělení prostoru do zón. „Jednotlivé zóny a účely na sebe plynule navazují, místnosti jsou rozdělené pouze posuvnými skleněnými dveřmi. I ty se však dají zasunout do vestavěných skříní a můžou zcela zmizet,” popisují architekti. Byt propojuje litá šedá podlaha, ale hranice mezi zónami tvoří různé materiály.

Kombinuje se tu exotické dřevo a bíle natřené cihly
Autor: Boys Play Nice Kombinuje se tu exotické dřevo a bíle natřené cihly

Najdete tu kov, bíle natřené cihly, drátosklo, tmavé panely připomínající beton i exotickou dýhu. To byl zvláštní požadavek majitele, architekti si museli nechat udělat skeny dřeva a následně dýhu poskládat tak, aby na sebe kresba navazovala. Dýha se objevuje v ložnici i v koupelně a tvoří tak další propojující prvek interiéru.

Místo pracovny dýdžejský pult

Bytu v industriálním stylu chybí pracovna. Tu nahrazuje dýdžejský pult, nad kterým září neonový nápis I love techno. Hudební motivy se objevují i na dekorativních vinylových deskách, a dokonce i kuchyň svými barvami a materiály vyvolává pocit, že se člověk nachází v hudebním klubu.

Místo pracovny je dýdžejský pult
Autor: Boys Play Nice Místo pracovny je dýdžejský pult

Za pozornost určitě stojí světla Shibari od české sklářské firmy Bomma, která osvětlují koupelnu. Na byt navazuje prostorná terasa, která se dokáže proměnit v taneční plochu. Hosté, kteří za majitelem přicházejí, jsou prý zprvu překvapení, ale brzy si na netradiční byt zvyknou.

Ložnici a koupelnu oddělují posuvné dveře z perforovaného kovu
Autor: Boys Play Nice Ložnici a koupelnu oddělují posuvné dveře z perforovaného kovu

Studio Perspektiv funguje šest let, působí v Česku a na Slovensku, ale architekti aktuálně pracují i na zakázce v Rakousku. Zatím se soustředili zejména na navrhování interiérů kanceláří, industriální byt se ale stal vlaštovkou nové etapy ateliéru pojmenované Living. V ní se chtějí Ján Antal a Martin Stára zaměřit na rezidenční projekty.

Další zajímavé české projekty:

Interiér chatky z kontejneru

Česká chatka z lodního kontejneru je útulná a vytápí se krbovými kamny. Může stát i na samotě

Celkový pohled do bytu

Bydlet pohodlně se dá i na 27 metrech. Pražští designéři dostali do garsonky čtyři postele

reklama

Článek je zařazen v: česká architektura , design

reklama

Přečtěte si také