reklama

Příroda a černé stěny: Designový byt v centru města boří stereotypy

redakce
27. srpna 2018
Odvážný projekt ve slunné Barceloně ukazuje, jak využít černou barvu v interiéru, a že kuchyň můžete snadno proměnit v tropický skleník.
reklama

Bydlení ve městě skýtá mnohé výhody. Často nám ale chybí klid a krása přírody, kterou alespoň trochu nahrazují parky. Architektonické studio NOOK architects však rekonstrukcí malého barcelonského bytu vytvořilo svěží oázu přímo uvnitř metropole.

Cílem bylo vytvořit dostatek prostoru pro život vpoměrně malém bytě. To se podařilo díky propojení několika zón, které i tak zůstávají samostatnými celky. Obývací část, společně sjídelnou a větší kuchyní zabírají největší část bytu, zkteré vedou okna do rušné ulice katalánského města.

Druhá část bytu je umístěná tak, aby co nejvíce využila klidnou stranu domu, jejíž okna vedou do dvora. Najdete tu prostornou ložnici, šatnu, koupelnu, kam se vešla i pračka, což vBarceloně není standardem (často jsou pračky na balkóncích vnitrobloků).

Obě části bytu zaplavuje slunce, kterého je vBarceloně podstatně více než u nás. Díky tomu mohli architekti vymalovat stěny černě a pohrát si spřírodními motivy vkuchyni. Černá tu tedy nevadí a naopak vnáší do bytu moderní nádech, aniž by ubírala na jeho světlosti. Navíc místa, kde je čerň využita, je možné ještě dosvítit

Snaha o co největší vzdušnost a propojeníbytu dala vzniknout jednoduchému a účelnému řešení interiéru. Architekti také našli místo pro úložné prostory – vestavěné patro, které pokrývá podhled jak vkuchyňské části obývacího pokoje, tak vložnici.

Projděte si barcelonský byt vnaší galerii:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama