Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Rodinné bydlení moderně: Architekti propojili dům se zahradou a chytře vyřešili soukromí

Architekti se pustili do zdánlivě nemožného. Měli vybudovat dům na jedné podlaze ve svahu, který by měl všechna okna na jih a z každé ložnice by se dalo vyjít na zahradu. Vznikl tak originálně řešený dům plný světla.
Vydáno: 26.08.2018
Dům „poslušně“ stoupá do svahu
Dům „poslušně“ stoupá do svahu Autor: Architecture Building Culture
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Přání investorů byla protichůdná. Rodina chtěla navrhnout přízemní dům se čtveřicí samostatně stojících ložnic pro pozemek o rozloze pouhých 300 m2. Takový projekt byl svým způsobem testem kombinačních schopností architektů.

Práci ztěžovala i podmínka, aby okna směřovala na jih a zároveň do zahrady. Architekti ovšem přišli s řešením, které splnilo požadavky a kde jsou všechny prostory domu propojeny skrze terasy a zahradu.

Souznění s přírodou

Dům, při jehož stavbě se mělo i maximálně šetřit, je inspirovaný okolní krajinou. Stavba tvoří čtyři jednotky posazené na svažitém pozemku. Podlahy jsou jen nepatrně nad okolním terénem, každá z ložnic spočívá samostatně na svém místě, přičemž ta hlavní je umístěna nejvýš.

Přízemní dům – žádné schody - střídmá verze luxusu
Přízemní dům – žádné schody - střídmá verze luxusu
Architecture Building Culture

Autoři návrhu z kanadského ateliéru Architecture Building Culture orientovali okna všech ložnic na jih a zároveň z každé z nich zajistili přímý přístup k zahradě. Zvláště světlý je obývací pokoj, který rámuje dvojice protilehlých rozměrných skleněných dveří a oken se širokým výhledem do zahrady i do lesa s vyčnívajícími žulovými skalisky.  

Krása i kvalita

Interiérem prostupuje jednoduchost, která vychází i z použitých materiálů. Podlahu z olejovaného kanadského bílého dubu místy střídá  leštěný beton, interiér pak proteplují vestavěné skříně a obložení stěn z olejované dubové překližky. Funkčnost a soulad s přírodou tu hrají důležitou roli.

Jednoduchý styl interiéru podtrhuje i nábytek s úspornými liniemi
Jednoduchý styl interiéru podtrhuje i nábytek s úspornými liniemi
Architecture Building Culture

Dům zároveň zajišťuje dostatek soukromí díky tomu, že jsou jednotlivé části domu odděleny. Každý člen rodiny tak může být sám a přitom stačí pár kroků přes zahradu k pokojům ostatních. Stavba také působí pokorně vůči okolní přírodě a respektuje její nedokonalosti, jako je právě terén pozemku.

Nahlédněte v galerii do tohoto unikátního domu ve svahu.

(DH)

Článek je zařazen v: architektura , design , Rodinný dům , zahrada , projekt , stavba , moderní bydlení
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama