reklama

Za historickým domem se skrývá skleněná přístavba. Takhle chytře se dá spojit staré a nové

redakce
11. září 2018
Skleněná krychle respektuje původní zástavbu, přitom je velice osobitá. Schovává se za starým bungalovem a poskytuje světlý a vzdušný prostor s kuchyní a obývákem.
reklama

Renovace bungalovu kalifornského typu vpamátkově chráněné čtvrti Northcote vaustralském Melbourne podléhala mnoha omezením. Předně autoři modernizované podoby domku zateliéru Finnis Architects ve spolupráci sarchitektem Damonem Hillsem žádným ze svých zásahů nesměli zastřít historické kvality, ba naopak, mohli se nanejvýš pokusit vzdát jim poctu.

Kalifornské bungalovy samy o sobě nijak nevynikají, společně sostatními domy stejného typu ale propůjčují nezaměnitelný ráz celým čtvrtím. Uliční fasádu stavitelé zrenovovali do původní krásy. Dům byl ovšem natolik zchátralý, že mnohé drobnosti vinteriéru už ani zachránit nešlo. Architekti je proto nově interpretovali vmoderním stylu. Výměny se dočkala prkenná podlaha i zašlý krb.

Přechod mezi starým a novým obstarává chodba se třemi schody, za nimiž prkna střídá leštěný beton. Aby přístavba nerušila pohled na typickou šikmou střechu domku, drží se při zemi a nepřevyšuje původní zástavbu. Novou část díky tomu není zulice vůbec vidět. Navíc tím, že se od původního domu svým moderním pojetím výrazně odlišuje, zůstává chráněná stavba na pohled jasně oddělená.

Přístavba nabízí zásadní změnu vrámci jednoho domu. Zatímco původní stavba sprkny obloženou fasádou má jen malá okna, zahradní část je prosklená od podlahy po strop, a připomíná tak zahradní pavilon.

Zahrada plynule navazuje na interiér. Kdysi tmavý domek získal prostor, kam denní světlo prostupuje ze všech stran. Obyvatelé mohou trávit čas jak vtradiční stavbě, tak si užít moderní design a spojení spřírodou vzadním traktu.

Podívejte se na přístavbu zevšech stran v naší galerii:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama