Déšť nastartoval hřiby a kozáky. Mykolog prozradil, kde se dají nasbírat plné koše

Houbaření

Skončil čas jarního houbaření, kdy rostly májovky a smrže, a začíná sezona pravých hřibů. Začínají se objevovat dubáci, kozáci i hřiby borové. Podle předního českého mykologa Vladimíra Antonína houbám a následně houbařům pomohou deštivé dny. Mykolog pro Prima Living popsal, kde mají houbaři největší šanci na úspěch.

Každý houbař ví, že nejen hřiby potřebují k růstu ideální kombinaci tepla a vlhka. Jemné podhoubí nemá rádo silný vítr a horké počasí. Ale ani nárazové prudké deště nejsou ideální. Naopak dusné počasí a vytrvalý dlouhý déšť houby milují.

U nás na jihu Moravy prší letos takto výrazně snad poprvé. V Brně za posledních 24 hodin napršelo 30 milimetrů, to je přesně ten typ deště, který houby potřebují. Ty prudké lokální bouřky nejsou ideální. Ale ten dnešní (středa, pozn. red) déšť je typický houbařský déšť, a pokud se prudce neochladí a bude teplo, tak houby začnou růst, uvedl pro Prima Living Vladimír Antonín s tím, že z vyhledávaných hřibovitých hub se objevují kozáci, hřib kovář a místy i dubáci či hřiby borové.

Mykolog očekává zatím sporadické nálezy, to ale nevylučuje, že místy se při troše štěstí dají nasbírat plné košíky.

Hřib kovář se začíná objevovat ve vyšších polohách, doporučuji třeba Vysočinu. Kozáci a kováři patří mezi první hřibovité houby, které se objevují. Začínají ale trošku i dubáci, doporučoval bych vyrazit někam na hráze rybníků pod duby, kde se kolem vody přece jen drží vlhkost, předal zásadní radu zkušený mykolog.

Podle předpovědi odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu by navíc deště a poměrně teplé počasí mělo pokračovat i v příštím týdnu, houbaři se tedy skutečně mohou začít těšit na bohaté úlovky. Bude také ale záležet na tom, jak moc podhoubí dostalo zabrat v horkých dnech.


Přečtěte si také