Bydlení

30. dubna 2024 09:49

Josef Šťastna

Dům a bydlení: Za chybějící či vadnou projektovou dokumentaci hrozí pokuta 400 tisíc

Pokuty za chybějící projektovou dokumentaci. Jaké sankce vám hrozí a jak se jim vyhnout?

Pokud jste koupili či zdědili dům bez projektové dokumentace, máte velký problém. Podle nového stavebního zákona vám hrozí pokuta ve výši 400 tisíc korun. Účinnost zákona nabude plného rozsahu od 1. července 2024.

Od 1. ledna 2024 vstoupil v platnost nový stavební zákon, od kterého si politici i stavaři slibovali zrychlení a zjednodušení povolování staveb. Nový stavební zákon ale také zpřísnil požadavky na tzv. projektovou dokumentaci.

Od 1. ledna každý majitel stavby musí uchovávat stavební dokumentaci v takovém stavu, jaký odpovídá aktuálnímu skutečnému provedení stavby. Tato povinnost se navíc týká všech druhů stavebních objektů, dokonce i těch, které byly postaveny před vstupem zákona v platnost. Změna tak nezasáhne pouze ty, kteří začínají stavět, ale všechny stávající vlastníky nemovitostí.

Velká část nemovitostí nemá dostatečnou dokumentaci o svém současném vzhledu, nebo chybí úplně. Pokud majitel stavby nebude mít projektovou dokumentaci v pořádku, tak může být uložena pokuta ve výši až 400 tisíc korun, dosud bylo možné udělit pokutu ve výši 200 tisíc.

Stavební úřad také může nařídit majiteli pořízení takzvaného pasportu stavby, tedy zjednodušené formy dokumentace, která popisuje aktuální stav a uspořádání nemovitosti, uvedl web Dřevostavitel.cz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Problémy pro majitele nemovitostí. Pokuta za chybějící dokumenty je až 400 tisíc

Kontroly stavebního úřadu mohou přijít i na základě oznámení, že majitel projektovou dokumentaci nemá. „Pokud se z nějakého důvodu nedochovala a ani neleží v archivech stavebního úřadu, zákon na to pamatuje ustanovením o pořízení pasportu stavby,“ uvedl vedoucí stavebního úřadu ve Zlíně Petr Skácel pro CNN Prima NEWS. Tzv. pasport stavby je zjednodušená dokumentace skutečného stavu nemovitosti, která dokumentaci nahrazuje v případě, že se nedochovala. Minimální cena se pohybuje v řádu několika tisíc korun.

Zdroje: CNN Prima NEWS, Dřevostavitel.cz

Sdílejte článek