Jak se starat o gerberu v květináči, aby dlouho a bohatě kvetla. Skvěle nahradí řezané květy

Gerbery v květináči jsou krásné, kvetou od jara do zimy jednoduchými nebo plnými květy ve výrazných barvách od bílé, přes žlutou, růžovou, oranžovou, červenou až po temně rudou. Skvěle nahradí oblíbené řezané gerbery ve váze.  Poradíme, jak se o ně starat, aby dlouho a bohatě kvetly. Při jejich pěstování je potřeba dávat pozor hlavně na kvalitu a množství vody, teplotu, výživu a světlo.

Gerbera je původem jihoafrická kráska (Gerbera jamesonii), která se dostala do Evropy koncem 19. století. Brzy se objevily první kříženci a postupem času byly vyšlechtěny desítky hybridů a kultivarů (Gerbera hybrida) s jednoduchými nebo plnými květy, které se podobají kopretinám ve výrazných, převážně pastelových barvách a odstínech od bílé, přes žlutou, růžovou, oranžovou, červenou až po temně rudou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak pěstovat pokojový ibišek, aby krásně kvetl. Má rád světlo, teplo a jarní střih

Gerbery pěstované v květináči začínají nakvétat obvykle počátkem března, maxima násady květů dosáhnou v květnu až červnu a pozvolna dokvétají až na začátku zimy. Pro pěstování v domácích podmínkách jsou vhodné kultivary s krátkými květními stonky.

Jak pěstovat gerbery v květináči

Pěstování šlechtěných gerber v květináči je poměrně náročné, potřebují více péče, především je nutné dávat pozor na správnou zálivku, výživu, teplotu a světlo.

  • Gerbery v květináči postavte na světlé a vzdušné místo chráněné před přímým sluncem, kvetoucí rostlina potřebuje teplo.
  • V zimních měsících si rostlina chce odpočinout, aby nabrala síly a na jaře zase vykvetla. Gerbery přes zimu ocení světlé místo s teplotou kolem 9 °C. Pokud je necháte v pokojových teplotách, budou náchylné k chorobám a nástup kvetení se zpozdí, nebo vůbec nevykvetou. V době vegetačního klidu snižte zálivku, ale zemina nesmí vyschnout.
  • Na jaře květináč přeneste na světlé, vzdušné a teplé stanoviště. Ideálním místem je okenní parapet nebo balkon. Gerberám prospívá letnění, jsou pak pevnější, kompaktnější a hlavně mnohem lépe odolávají chorobám a škůdcům.
  • Gerbery v květináči zalévejte tak, aby zemina nikdy nevyschla, ale také aby nikdy nezůstala přemokřená. Důležité je, abyste rostliny zalévali pravidelně a přiměřeně. Pokud substrát vyschne, gerbera začne rychle vadnout. Při nadměrném zalévání hrozí rychlé rozšíření plísní, které mohou rostlinu zcela zničit. Na zálivku používejte nejlépe dešťovou nebo převařenou vodu.
  • V době růstu a květu gerberám dopřejte dostatečnou výživu. Hnojit můžete nízkými dávkami hnojiva pro pokojové rostliny při zálivce nebo větší dávkou přibližně jednou za týden až 14 dní podle vegetačního období.
  • Mladé rostliny přesazujte až dvakrát do roka, starší jednou za rok na jaře. Substrát musí být výživný a propustný. Ideální je směs perlitu, rašeliny a kompostu v poměru 1:2:4 s pH 5 až 6,5. Dají se koupit speciální substráty pro pěstování gerber.

Škůdci a choroby, které ohrožují gerbery

Z gerber v květináči je důležité průběžně a pečlivě odstraňovat odumřelé listy a odkvetlé květy a kontrolovat, zda rostlinu nenapadla nějaká choroba či škůdce.

  • Škůdci se vyskytují nejčastěji na spodní straně listů, gerbery nejčastěji napadají molice, mšice, svilušky a třásněnky.
  • Gerbery jsou náchylné k napadení houbovými chorobami, především když je často přeléváte, které způsobují hnědnutí a odumírání celých rostlin.
  • Častou chorobou gerber je plíseň šedá (Botrytis cinerea), projevující se bělošedým povlakem na napadených částech rostliny, nepříjemné je i padlí (Erysiphales).
  • Při prvních náznacích napadení je nutné rostlinu okamžitě ošetřit fungicidy - postřiky proti plísním a jiným houbovým chorobám. Použít můžete také jedlou sodu nebo ocet.

Řezané gerbery

Gerbera patří mezi nejoblíbenější řezané květiny nejen díky pestré paletě barev, ale také dlouhé životnosti ve váze, vydrží až dva týdny. Květy se často dávají do kytic, květní stonek bývá vyztužen drátem. Pokud jste si koupili nebo dostali kytici gerber, seřízněte stonky šikmým řezem a postavte je do vázy s vodou a výživou. Gerbery jsou na kvalitu vody háklivé, proto ji často měňte, aby byla čistá s dostatkem živin. Jak na to, aby gerbery ve váze vydržely krásné co nejdéle, se dozvíte zde.

Zdroj: Encyklopedie pokojových rostlin (Nico Vermeulen), cs.wikipedia.org


Přečtěte si také