11. ledna 2019 10:21
maku-la@seznam.czJak uchovávat potraviny v lednici?
Skladování potravin má svá pravidla. Některé pokrmy potřebují nejchladnější místo v ledničce, jiné se spokojí s dveřním prostorem. Jak by to mělo být správně a proč na tom vlastně tak záleží?
Průměrně za rok vyhodí každý Čech potraviny za více než 20 tisíc korun. Může za to jejich nepromyšlené nakupování a špatné skladování. Potraviny bychom například neměli vůbec vrstvit na sebe. Ztrácejí tak správnou teplotu.
Co nepatří do lednice?
Do lednice bychom vůbec neměli dávat pečivo. Pokud chcete uchovat chleba, až nebudete mít doma čerstvý, strčte ho vpytlíku do mrazáku. Dále do chladu nedávejte banány, které pod 10 stupňů hnědnou a ztrácí chuť. Zovoce bychom pak neměli do lednice dávat mango, citrusy a ani ananas.
Česneku, bramborám, cibuli ale ani rajčatům a paprice se vlednici nelíbí. Nechávejte je raději na suchém tmavém místě ve špajzu.
Zóny vlednici
Boxy
Spodní boxy slouží především pro zeleninu a ovoce. Jsou tomu i primárně určeny. Na jejich místě se udržuje ideální vlhkost pro skladování těchto potravin.
První přehrádka
Vprvním přehrádce nad boxy skladujte maso a ryby. Vtéto zóně lednice je největší zima. Syrové maso by mělo být vždy zabalené tak, aby nekontaminovalo okolní potraviny.
Prostřední přehrádka
Do prostředního boxu směřujte otevřené konzervy a mléčné výrobky, uvařené a uzené maso. Mléčné výrobky by však měly být dobře oddělené od těch masných. Pokud tedy máte regál navíc, oddělte je od sebe. Masné výrobky dejte do spodního a mléčné nad ně.
Horní přehrádka
Do horního regálu pak umístěte vychladlá hotová jídla určená kokamžité spotřebě.
Dveře lednice
Jedná se o nejteplejší zónu vlednici. Zde bychom měli skladovat máslo, džemy a marmelády. Patří sem i mléko a nápoje. Vajíčka bychom měli skladovat vhorní části dveří špičkou dolů, aby nepraskla. Nikdy je nenechávejte vpapírové krabičce, mohli byste tak rozšířit bakterie.