15. září 2018 06:00
maku-la@seznam.czVíme, jak skladovat ovoce a zeleninu po celý rok!
Pokud si chceme užívat plody z naší zahrádky celoročně, musíme dodržet určitá pravidla správného skladování plodin.
Ani jsme se nenadáli a léto je nenávratně pryč. Užíváme si poslední záchvěvy tepla a slunečních dnů, ale pomalu a jistě se připravujeme na příchod chladnějších měsíců. Na podzim a zimu bychom neměli chystat jen sami sebe, ale také naše zásoby, které jsme zdatně získali vletních měsících.
Skladování ovoce a zeleniny po létě má svá pravidla, které je nezbytné znát, pokud chceme, aby nám potraviny, co nejdéle vydržely. Jedním ze zásadních bodů je najít vhodné místo na uskladnění. Prostor by měl být tmavý a přijatelně vlhký – ale tak, aby se vmístnosti netvořila plíseň.
V prostoru by se neměly nacházet žádné chemické přípravky, které by mohly plody poškodit. Mluvíme o různých sprejích a lacích, které vypouštějí jedovaté výpary.
Brambory musí být na tmavém místě Zdroj: istock.com
Ideálně úrodu skladujeme vdřevěných bedýnkách či přepravkách. Jednotlivé kusy plodin by se na sebe neměly příliš mačkat. Pokud najdete otlačený nebo měkký kus, odstraňte ho od zbytku plodin. Vpřípadě plísně odstraňte i okolní plodiny, které se dotýkaly špatného kusu.
Ovoce rozhodně skliďte ještě před dozráním, ideální doba je koncem září. Plody bychom měli udržet vprostředí mezi 3–6 ºC. Je důležité, aby se kovoci dostalo dostatečné množství čerstvého vzduchu, které ovoci a zelenině pomůže ke zdravému dozrání. Ovoce by určitě nemělo být vpříliš chladné místnosti, mráz by totiž úrodu dokázal zcela zlikvidovat.
Jablka lehce načichnou cibulí Zdroj: istock.com
Největším problém ve společném skladování zeleniny a ovoce spočívá vtom, že ovoce lehce načichne česnekem, cibulí nebo kořenovou zeleninou. Zelenina má ráda vlhké prostředí okolo 80 %. Brambory skladujte vtemnu a mrkev umístěte do rašeliny spískem.