Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Víme, jak skladovat ovoce a zeleninu po celý rok!

Pokud si chceme užívat plody z naší zahrádky celoročně, musíme dodržet určitá pravidla správného skladování plodin.
Vydáno: 15.09.2018
Jak skladovat zeleninu
Jak skladovat zeleninu Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ani jsme se nenadáli a léto je nenávratně pryč. Užíváme si poslední záchvěvy tepla a slunečních dnů, ale pomalu a jistě se připravujeme na příchod chladnějších měsíců. Na podzim a zimu bychom neměli chystat jen sami sebe, ale také naše zásoby, které jsme zdatně získali v letních měsících.

Jak na organickou zahrádku?

9 jednoduchých kroků, jak si zařídit organickou zahrádku

Jak si vypěstovat vlastní zeleninu?

Vypěstuje si vlastní zeleninu na balkoně v květináči! Návod, jak na to

Skladování ovoce a zeleniny po létě má svá pravidla, které je nezbytné znát, pokud chceme, aby nám potraviny, co nejdéle vydržely. Jedním ze zásadních bodů je najít vhodné místo na uskladnění. Prostor by měl být tmavý a přijatelně vlhký – ale tak, aby se v místnosti netvořila plíseň.

V prostoru by se neměly nacházet žádné chemické přípravky, které by mohly plody poškodit. Mluvíme o různých sprejích a lacích, které vypouštějí jedovaté výpary.

Brambory musí být na tmavém místě
Brambory musí být na tmavém místě
istock.com

Ideálně úrodu skladujeme v dřevěných bedýnkách či přepravkách. Jednotlivé kusy plodin by se na sebe neměly příliš mačkat. Pokud najdete otlačený nebo měkký kus, odstraňte ho od zbytku plodin. V případě plísně odstraňte i okolní plodiny, které se dotýkaly špatného kusu.

Ovoce rozhodně skliďte ještě před dozráním, ideální doba je koncem září. Plody bychom měli udržet v prostředí mezi 3–6 ºC. Je důležité, aby se k ovoci dostalo dostatečné množství čerstvého vzduchu, které ovoci a zelenině pomůže ke zdravému dozrání. Ovoce by určitě nemělo být v příliš chladné místnosti, mráz by totiž úrodu dokázal zcela zlikvidovat.

Jablka lehce načichnou cibulí
Jablka lehce načichnou cibulí
istock.com

Největším problém ve společném skladování zeleniny a ovoce spočívá v tom, že ovoce lehce načichne česnekem, cibulí nebo kořenovou zeleninou. Zelenina má ráda vlhké prostředí okolo 80 %. Brambory skladujte v temnu a mrkev umístěte do rašeliny s pískem.

Nesmrtelné pokojovky

5 rostlin, které doma vydrží všem lenochům

Světlá krychle v jedné rovině s trávníkem funguje i jako zahradní pavilon

Za historickým domem se skrývá skleněná přístavba. Takhle chytře se dá spojit staré a nové

Článek je zařazen v: skladování potravin , ovoce , zelenina , zima , podzim , plíseň , skladování , domácí sklad , potraviny , plodiny , produkty
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama