Euodia, evodie neboli ampák: Vysaďte si na zahradu včelí strom

Nejlepší období pro výsadbu stromů je od října do března, samozřejmě jen pokud nepanují třeskuté mrazy. Tak rychle promýšlejte, který zajímavý strom na vaší zahradě ještě chybí a zaměřte svou pozornost i na dřeviny, které poskytnou včelám a čmelákům dostatek potravy. Do kategorie medonosných stromů patří i evodie, která dokáže postupně nakvétat několik týdnů.

Ve chvíli, kdy začnete v zahradnictví nebo na internetu hledat evodii, se můžete právem cítit trochu zmatení. Jeden a ten samý strom totiž najdete pod několika různými názvy, a to nejen názvy českými, ale i latinskými. Vzhledem k tomu, že se jedná o strom milovaný včelami, nejčastěji se mu říká včelí strom, ale také evodie, euodie nebo ampák, či dokonce čtverák a latinsky Tetradium daniellii var. Hupenhensis, dříve Euodia hupenhensis. Vypadá to složitě? Nemusíte se bát, většina odborníků v zahradnictví bude hned vědět, co hledáte, jakmile vyslovíte název včelí strom.

Euodie Daniellova (Tetradium daniellii)

Menší, listnatý, opadavý strom, původem z horských oblastí Číny, kterému se však daří velmi dobře i v našich podnebných podmínkách. Dorůstá do výšky maximálně 6 m.

U nás vykvétá od července do září a květy s intenzivní vůní se otvírají postupně. Nejprve kvetou pouze květy samčí, které po odkvětu opadávají, a teprve později se rozvíjejí poupata květů oboupohlavných, ze kterých se po opylení vytvoří semena. Proto můžete v jednom květenství najednou pozorovat květy plně rozvité i maličká poupátka, a strom je tak obsypaný květy, potažmo včelami po dobu několika týdnů. Na konci října strom zdobí plody, které s radostí ozobávají ptáci.

Jak pěstovat včelí strom

Evodie má ráda umístění na plném slunci nebo v mírném, světlém polostínu ve středně těžké, hlinité nebo hlinitopísčité půdě s dostatkem vláhy a neutrální půdní reakcí. Evodii můžete s úspěchem pěstovat i ve velkém květináči, na terase.

Sdílejte článek
Štítky květináč zahrada strom včela zahradnictví Euodie Daniellova (Tetradium daniellii) evodie čtverák ampák včelí strom

Přečtěte si také