Vánoční exotické ovoce: Jak ho vybrat a kolik času potřebuje, aby doma dozrálo
Užijte si na Vánoce kapku exotiky s ovocem, které vás přenese do ráje netradičních chutí. Kromě banánů, pomerančů, mandarinek, kiwi či manga vyzkoušejte i další více či méně známé exotické plodiny, jako jsou například maracuja, granátové jablko, kaki, karambola nebo physalis. Ne každý ale ví, jak exotické ovoce správně nakupovat, doma skladovat a konzumovat.
5 tipů, jak nakupovat a skladovat exotické ovoce
- Kupujte jen ovoce zdravé a nepoškozené. Dávejte přednost ovoci volně vystavenému než balenému, protože u baleného hůře posoudíte jeho jakost.
- Rozhodně neberte plody s otlaky a tmavými skvrnami. Tato místa mohou být lehce napadena hnilobou nebo plísní.
- Otlakům na ovoci a mechanickémiu poškození se vyhnete šetrným zacházením při nákupu a transportu domů.
- Většině exotického ovoce sluší spíše pokojová teplota.
- Nedozrálé plody nechte zhruba tři dny v blízkosti jablek nebo banánů při pokojové teplotě.
Zralý plod poznáte podle intenzivní ananasové vůně na stonku, proto si k němu vždycky přičichněte. Zdroj: iStock
Granátové jablko
Plod granátového jablka na první pohled poznáte podle typické slupky rubínové barvy. Po rozkrojení narazíte na chutná červená semínka a šťávu. Obojí se dá využít. Ze šťávy připravíte koktejly, džusy nebo oblíbený sirup grenadina. Sladká semínka zase krásně ozdobí pokrmy, grilované maso nebo ryby a vynikající jsou i v kuskusu v kombinaci s mátou! Jen si dejte pozor při otevírání a vybírání zrníček, hodně barví.
V lednici vydrží granátové jablko čerstvé až jeden měsíc.
Kaki neboli tomel či churma
Kaki neboli tomel či churma je ovoce sladké, chutnající po medu a vanilce. Plody kaki se trhají nezralé, aby přežily dlouhý transport, proto se u nás kupovaná musí nechat dozrát při pokojové teplotě. Dozrávání trvá zhruba dva týdny (někdy se dá koupit i téměř zralé). Plody by neměly být otlačené.
Kaki se konzumuje, když je na omak měkké. Nejlepší je syrové pokapané limetkovou nebo citronovou šťávou nebo v salátech a dezertech.
Karambola
Karambola je pochoutka bohatá na vitamin C. Má zvláštní jablečno-citrusovou chuť a skvěle se hodí jako originální ozdoba pohárů, nápojů a ovocných salátů, protože svým tvarem připomíná hvězdičku. Plod dlouhý 8–15 cm je čtyř- až pětihranný, konzumuje se i se slupkou nakrájený na plátky. Dužina karamboly je křupavá, křehká a šťavnatá.
Plody karamboly se dovážejí ještě nezralé, proto je třeba nechat ji dozrát při pokojové teplotě a pak hned zkonzumovat. Zralost plodů poznáte podle nahnědlých žeber.
Maracuja
Možná ji znáte jako mučenku jedlou nebo passion fruit. Jedná se o malé kulaté či oválné ovoce s pevnou modrou nebo purpurovou slupkou, které se po rozkrojení dá vyjídat lžičkou. Oblíbená je především díky výrazně navinulé až nakyslé chuti, někdy bývá přirovnávána k černému rybízu, meruňkám nebo mangu. V kuchyni se nejčastěji uplatňuje při ochucování nápojů nebo pohárů. Exotická chuť tohoto ovoce vynikne také v ovocných salátech, dezertech, koktejlech, marmeládách či zmrzlinách.
Zralé plody poznáte podle zvrásněné slupky a vnitřní dužině pevně přichycené na slupku.
Physalis neboli mochyně peruánská
Physalis neboli mochyně peruánská jsou malé oranžové kuličky připomínající cherry rajčátka, schovaná v kalichu lístků. Jeho bobule potěší vaše chuťové buňky šťavnatou, osvěžující, sladkokyselou, kořeněnou chutí. Prostě dokonalý koktejl s nádechem exotiky. Lístkový kalich na plodech zanechejte až do doby konzumace. Následně jej rozevřete a otočte „naruby“. Kuličky můžete namáčet v čokoládě nebo s nimi například ozdobit dezerty a moučníky.
Ananas
Ananas je u nás obzvláště v období Vánoc velmi oblíbené ovoce, takže tuhle exotickou plodinu není třeba dlouho představovat. Velká výzva však spočívá ve výběru toho správného jedince. Zralý plod poznáte podle intenzivní ananasové vůně na stonku, proto si k němu vždycky přičichněte. Pokud už v obchodě sáhnete po nedozrálém plodu, nezoufejte, stačí ho nechat zrát po dobu až dvou týdnů při pokojové teplotě.
Ananas je výborný čerstvý, kompotovaný i tepelně upravený třeba na grilu. Při konzumaci by měl být plod dostatečně zralý, protože jako nezralý obsahuje vyšší množství kyselin, které poškozují zubní sklovinu.
Zdroje: ceskestavby.cz, cs.wikipedia.org