Exotickou gloriózu pěstujte přes léto na balkoně, vysadit ji musíte už za pár dní

Hledáte nevšední květinu, po které bude zvědavě pokukovat každý, kdo se zadívá na váš balkon nebo terasu? Poohlédněte se po glorióze. Atraktivní popínavé rostlině, kterou je potřeba už zanedlouho vysadit, aby pak po celé léto nádherně kvetla. Ještě máte pár dní i na nákup nových hlíz!

Při pohledu na nádherné květy gloriózy se ani nechce věřit, že v některých oblastech tato kráska patří mezi nechtěné invazivní rostliny. Doma je v tropech a subtropech Asie a Afriky, ale v Austrálii nebo na některých ostrovech v Karibiku a Pacifiku se usídlila až nebezpečně snadno. To v našich středoevropských podmínkách se jí už tak dobře samozřejmě nedaří, ale můžete ji pěstovat jako pokojovou nebo přenosnou rostlinu.

Glorióza (Gloriosa)

Hlíznatá, ve své domovině až do délky 6 m dorůstající rostlina, která však v našich podmínkách mívá délku „jen“ asi 1,5–2 m. Roste jako popínavá liána. Její listy mají špičky protažené až do úponků, jimiž se glorióza přichytává k opoře.

Nápadné a doslova oslňující jsou květy gloriózy. Jsou šestičetné, otočené směrem k zemi, s okvětními lístky prohnutými zase na druhou stranu směrem vzhůru. Okvětní lístky bývají nejčastěji dvoubarevné, ve středu květu žluté a na okrajích červené až oranžové. Jak květ odkvétá, barva postupně tmavne.

Jak gloriózu pěstovat

Koncem března nebo na začátku dubna hlízu gloriózy vložte do květináče s běžným substrátem pro pokojové květiny vegetačním pupenem vzhůru a zasypejte vrstvou substrátu vysokou asi 1 cm. Do květináče rovnou zapíchněte i žebříček, po kterém se bude rostlina pnout.

Glorióza má ráda teplé stanoviště, ale pozor na sluneční úpal. Nejlépe se jí daří na plném slunci bez poledního úpalu nebo ve světlém polostínu. Vyžaduje také celkem vydatnou zálivku, daří se jí i ve vlhkém prostředí zimních zahrad. I v běžných bytových podmínkách patří glorióza mezi dlouhověké pokojové rostliny.

Glorióza pachází z míst, kde panují pravidelná období sucha. Proto i v našich podmínkách na podzim, většinou během září, nadzemní část rostliny uvadne a postupně zaschne. Pak hlízku vyndáme z půdy a uložíme zasypanou pískem ve sklenici nejméně na 2–5 měsíců při teplotě asi 10 °C.

Gloriózu můžete pěstovat i ze semen

Až 5 mm velká semena vysejte na výsevní misku s jemným a stále vlhkým substrátem a udržujte teplotu okolo 20–25 °C. Za 12–15 týdnů už by měla být hlízka dostatečně velká, aby mohla glorióza přečkat zimu.

Pozor na jed!

Glorióza patří do čeledi rostlin ocúnovitých (Colchinacaceae) a stejně jako naše ocúny i ona je silně jedovatá. Největší obsah jedovatých látek je v hlíze. Afričtí domorodci tento jed využívají na otrávené šípy. Jedovatá je však celá rostlina a u citlivějších osob může způsobit podráždění pokožky i pouhý dotyk.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Glori%C3%B3za_vzne%C5%A1en%C3%A1; https://www.ceskestavby.cz/clanky/glorioza-nadherna-tropicka-kraska-ktera-vam-neda-spat-25526.html


Přečtěte si také