Jak chránit psí tlapky před rozpáleným asfaltem chodníků a kdy mazlíčky nejlépe venčit

Léto nám sotva začalo a už tu máme dny, ve kterých teploty vzduchu dosahují i 30 °C. V takových dnech bychom měli dobře zvažovat, jestli se vydáme se svým psem na delší procházku v době největšího slunečního žáru, nebo raději brzy ráno či až v podvečer. Vzhledem k tomu, že alespoň rychlá venčení však musíme absolvovat nejméně tři až čtyři denně, je pro pejsky velmi důležité, věnovat pozornost jejich tlapkám.

Během horkých letních dnů mohou městští psi jen závidět těm chovaným na venkově. Už jste se někdy postavili na rozpálený asfalt bosou nohou? Pokud je to možné, vezměte raději psa do parku nebo k řece a po asfaltovém chodníku se pohybujte jen po nezbytně dlouhou dobu.

Kdy se vydat na každodenní delší vycházku

Jakmile se slunce začne svými sálavými paprsky opírat o asfalt, je potřeba před každou vycházkou se psem dobře vyhodnotit teplotu asfaltového nebo či betonového povrchu chodníku, po kterém se pes bude pohybovat. Sami si vyzkoušejte, jak dlouho udržíte dlaň ruky položenou na asfaltu, aniž by vás začala nesnesitelně pálit. Pokud je to méně než 7 sekund, je asfalt horký i pro vašeho psa.

Na procházky se v letních dnech plných slunce vypravujete nejlépe hned po ránu, kdy je asfalt po noci vychladlý, v žádném případě nenuťte psa k pobytu na chodníku mezi 11. až 16. hodinou. I mimo tyto hodiny se však se psem v létě raději pohybujte po trávníku nebo udusané hlíně; asfalt, kameny, oblázky či beton se rozpalují nejvíc, nemluvě o kovu například na mostech nebo při přechodu přes výkopy.

I psi mohou obout apartní botky

Pokud máte doma mazlíčka, kterému nedělá potíže chůze v botkách, klidně mu je nazujte. Botičky se sice primárně využívají na zimní chodníky posypané solí, ale stejně tak se mohou využívat i v létě. Bohužel především menší plemena chůzi v botách často nezvládají. Botky bývají málo přizpůsobivé a nepružné a psíci v nich okamžitě začínají předvádět spíše komické pohyby, které však příliš k smíchu nejsou. Většina malých psů se v botkách spíše trápí. Větším psům obuv tolik potíží s chůzí nečiní.

Jak pečovat v létě o psí tlapky

Psům, ale samozřejmě i kočkám tlapky pravidelně kontrolujte, všímejte si otoků a zarudnutí, popálení, nebo dokonce otevřených ran. Všímejte si také, pokud si váš mazlíček tlapky nadměrně olizuje, nebo dokonce vykusuje, pokud kulhá nebo podivně našlapuje. Popálené tlapky je potřeba promazávat, klidně obyčejným vepřovým sádlem, samozřejmě nesoleným. Použít můžete i různé regenerační balzámy, které získáte přímo u veterinárních lékařů nebo v lékárnách.

V případě, že má pes popálené tlapky znečištěné asfaltem, je potřeba asfalt nejprve z rány odstranit. Nejprve ránu potřete větší vrstvou nesoleného sádla nebo másla, a pak jemnými krouživými pohyby, například čistým látkovým kapesníkem (má jemnou strukturu), znečištění odstraňte a ránu ošetřete balzámem. Pokus jsou rány větší, raději navštivte veterináře.

Zdroj: https://www.drmax.cz/clanky/chrante-tlapky-sveho-pejska-pred-rozpalenym-povrchem; https://www.tlappka.cz/post/5-zpusobu-jak-chranit-tlapky-vaseho-psa-pred-horkym-asfaltem-behem-leta;

Sdílejte článek

Přečtěte si také