Jak se staví sen

27. ledna 2023 22:30

redakce Prima Living

Jak se staví sen: Až neuvěřitelná proměna starého domu v příjemně neformální bydlení

Skromnou paní Hanu přihlásila do pořadu Jak se staví sen švagrová, která se už nemohla dívat na to, jak se svými dvěma dcerami bydlí ve starém domě, který zdědila po babičce. Protože je na všechno sama, na velké úpravy nezbývají finance. Podívejte se, jak se povedla proměna jejího domu pod taktovkou zkušených designérek Renaty Pápai a Veroniky Haroldové.

Paní Hana je maminkou čtyř dětí. Dvě dcery s ní ještě žijí, dvě už jsou dospělé. Momentálně žije bez partnera a s penězi vyjde jen tak tak. Sice se o dům v rámci možností vzorně stará, ale na větší úpravy sama nestačí. Pro své dcerky si přála dva samostatné dětské pokoje, aby jim dopřála soukromí, protože dosud měly společnou místnost, což vzhledem k věkovému rozdílu nebylo ideální. Na dětská kouzla jsou tu naše designérky Renata a Veronika, které stihly ještě i udělat radost paní domu.

Jak designérky Renata Pápai a Veronika Haroldová zvládly proměnu v domě paní Hany, se podívejte v galerii.

Proměna domu očima designérek Renaty a Veroniky

Starý vesnický domek a viditelná snaha o jeho lehce romantizující vybavení nás jednoznačně navedly k venkovskému stylu. Mezi první ideje patřily dřevěná podlaha, bílý nábytek a bílé interiérové dveře, které jsme později doplnily stylovými tapetami v přírodních barvách.

Nová kuchyň pro paní domu

Původní prioritou proměny bylo řešení dvou samostatných dětských pokojíků. K nim jsme přirozeně přidaly vstupní chodbu, která bude po proměně důstojnou cestou od hlavního vchodu do obou pokojů. To se nám ale s ohledem na Hančinu těžkou životní situaci zdálo málo, a rozhodly jsme se proto udělat jí radost ještě kuchyní. A protože kuchyně přímo navazuje neuzavřeným otvorem na obývací pokoj, cítily jsme, že by bylo ideální zvládnout i jeho proměnu. Jenže to už se nám zdálo moc a měly jsme z extrémně velkého rozsahu proměny obavy, protože loni si podobný rozsah zcela výjimečně vyžádal jeden den úprav navíc.

Řešení dětských pokojů pro děvčata

Zásadním problémem se hned na začátku ukázalo to, že jeden z dětských pokojů je průchozí do druhého. Snažily jsme se tento handicap vyřešit prioritně úpravou dispozice. Bohužel vytvoření chodby podél stěny s oknem do dvora by přednímu pokoji vzalo denní světlo a možnost přirozeného větrání a nové okno v protilehlé stěně nebylo možné probourat. Na druhé straně pokoje zase vybudování chodby překážely schody na půdu.

Nakonec jsme se tedy po velkém váhání rozhodly tento handicap zmírnit vhodným rozdělením pokojů mezi obě dcery s ohledem na jejich rozdílný věk a soukromí průchozímu pokoji zajistit zónováním v rámci interiéru.

Elektřina byla velký problém

Při samotné realizaci stavby byla největším problémem rozhodně elektřina. Oba řešené dětské pokoje jsou ve staré části domu, kde byly původní, velmi staré a zcela nevyhovující elektrické rozvody. Bylo třeba jejich kompletní předělání, včetně reorganizace hlavního rozvaděče. Díky velkému objemu sekání ve starých zdech, které se místy doslova sypaly, začala stavba postupně nabírat zpoždění, a dokonce jsme musely navyšovat množství závozu stavebního materiálu, a to hned několikrát. Velký rozsah, špatné zdivo a vysoká vlhkost vzduchu v týdnu, který kompletně propršel, vedly k problémům s vysycháním zaházených šliců, což výrazně zdramatizovalo náš závod s časem.

Příjemně neformální venkovské bydlení

Pro všechny řešené interiéry jsme zvolily jednotný styl, který se v jemných nuancích prolíná celým domem. Tento způsob navrhování je vlastně i naším know-how, pomocí něhož rády a často řešíme všechny své interiéry.

Základem je vinylová krytina, která na první pohled působí jako stará dřevěná prkenná podlaha. Její tmavě hnědou barvu prosvětluje bílé žilkování, které ji vizuálně propojuje s bílým nábytkem. Tomu jsme dopřály rámová dvířka s profilací inspirovanou kazetovými dveřmi. Tmavý odstín hnědé pak opakujeme také na psacích stolech a krycích deskách nábytku z masivního dřeva, které truhlář namořil do sytějšího odstínu ladícího s podlahou.

Dům ve výsledku nese jednotný rukopis a styl, ve kterém pečlivě sladěné barvy, materiály a doplňky umocňují celkovou atmosféru a sílu zvoleného konceptu příjemně neformálního venkovského bydlení.

Na celou epizodu pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna

Sdílejte článek

Přečtěte si také